sâmbătă, 1 noiembrie 2008

PL salută recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE privind necesitatea de a elimina limitările din legislaţia electorală a R.Moldova


PL salută recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE privind necesitatea de a elimina limitările din legislaţia electorală a R.Moldova

Partidul Liberal salută recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE privind necesitatea de a elimina limitările din legislaţia electorală a R.Moldova, impuse de guvernarea comunistă, şi îşi exprimă gratitudinea faţă de aceste importante instituţii europene pentru faptul că au răspuns astfel solicitărilor repetate ale partidelor de opoziţie de a cere conducerii R.Moldova să elimine reglementările antidemocratice din Codul Electoral.

Reamintim că Partidul Liberal a condamnat în repetate rânduri restricţiile operate de majoritatea comunistă din Parlament în Codul Electoral, referitoare la interzicerea blocurilor electorale, majorarea pragului electoral până la 6%, precum şi interzicerea dublei cetăţenii pentru funcţionarii publici, inclusiv viitorii parlamentari, considerându-le drept reglementări ce încalcă drepturile cetăţenilor, Constituţia R.Moldova, Convenţiile internaţionale în materie, la care R.Moldova este Parte, şi cerând eliminarea lor. În condiţiile în care guvernarea comunistă a refuzat cu ostentaţie să se conformeze acestor cereri legitime, PL a solicitat ajutorul instituţiilor europene pentru o intervenţie mai energică a Uniunii Europene în ameliorarea climatului preelectoral din R.Moldova. Toate aceste demersuri, conjugate şi cu eforturile altor partide politice din opoziţie, capătă astăzi sprijinul deplin al Comisiei de la Veneţia şi OSCE. În raportul făcut public la 23 octombrie 2008 aceste instituţii europene relevă că limitările electorale sus-menţionate contravin art. 38 al Constituţiei R.Moldova, Codului de bune practici în materie electorală şi altor Convenţii internaţionale la care R.Moldova este Parte.

Raportul apreciază că pragul electoral de 6% “este destul de mare, ceea ce va duce la pierderea voturilor partidelor mai mici”; că restricţiile electorale impuse pentru cetăţenii cu dubla cetăţenie „contravin art. 38, al. 3 al Constituţiei R.Moldova, care prevede că dreptul de a candida este garantat tuturor cetăţenilor”, Codului de bune practici în materie electorală şi Convenţiei Europene privind naţionalitatea, ratificată de R.Moldova în 1999, ("cetăţenii unui stat Parte care au o altă naţionalitate trebuie să se bucure, pe teritoriul statului Parte în care locuiesc, de aceleaşi drepturi şi responsabilităţi ca cetăţenii statului Parte respectiv") şi Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, art. 3 din Primul Protocol şi art. 14 din Convenţie.

Comisia de la Veneţia şi OSCE apreciază în concluziile raportului că eliminarea restricţiilor din Codul Electoral al R.Moldova constituie „chestiuni de prioritate” şi recomandă autorităţilor R.Moldova „să pună în aplicare toate aceste recomandări înainte de alegerile parlamentare din 2009”.

Partidul Liberal cere Parlamentului să readucă legislaţia electorală a R.Moldova în conformitate cu Constituţia şi cu Convenţiile europene la care aceasta este Parte şi să adopte în regim de urgenţă modificările privitoare la permiterea blocurilor electorale, la reducerea pragului electoral şi la agrearea dublei cetăţenii pentru funcţionarii publici şi viitorii membri ai Parlamentului.


31 octombrie 2008 Departamentul de Comunicare al PL


www.pl.md


Niciun comentariu: