joi, 1 mai 2008

BBC: Pentru al treilea an consecutiv, Republica Moldova figurează în raportul organizaţiei Freedom House drept o ţară în care presa nu este liberă.

Freedom House: presa din Moldova nu este liberă
Presa din Moldova
Presa din Moldova este cenzurată, în opinia Freedom House.
Pentru al treilea an consecutiv, Republica Moldova figurează în raportul organizaţiei Freedom House drept o ţară în care presa nu este liberă.

Raportul Freedom House califică anul 2007 drept un an în care libertatea presei a cunoscut pe plan global un declin.

E o tendinţă remarcată şi în cazul Republicii Moldova. În raport se spune că guvernul a impus restricţii relatării independentă a ştirilor în lunile dinaintea alegerilor locale din iunie.

În ceea ce priveşte posturile publice de radio şi televiziune, acestea sunt „controlate de guvernul preşedintelui Vladimir Voronin", iar programele lor "au favorizat constant candidaţii pro-guvernamentali şi i-au ignorat pe cei ai opoziţiei în timpul campaniei electorale".

Raportul mai afirmă că atât conducerea posturilor publice, cât şi a celor private, continuă să promoveze autocenzura, iar poliţia i-a hărţuit uneori pe jurnaliştii care au abordat subiecte politice sensibile.

Un loc central în analiza stării presei din Republica Moldova îl ocupă cazul privatizării posturilor Antena C şi EuroTV, "cunoscute pentru modul independent de relatare a ştirilor".

Potrivit Freedom House, privatizarea acestor posturi ar fi fost netransparentă, iar pluralismul din presa audiovizuală a scăzut "semnificativ".

Antena C şi EuroTV au fost cumpărate de companii apropiate Partidului Comuniştilor, de guvernământ şi transformate ulterior în "posturi de divertisment cu buletine de ştiri pro-guvernamentale".

Restricţii în Transnistria

În ceea ce priveşte regiunea separatistă transnistreană, raportul menţionează că presa este politizată şi supusă unui număr foarte mare de restricţii.

Majoritatea posturilor radio şi TV din regiune sunt controlate de autorităţile transnistrene şi companii precum Sheriff, care au legături cu de regimul separatist.

Raportul Freedom House aminteşte şi de jurnaliştii care au contestat cu succes, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, decizii ale justiţiei moldoveneşti.

Majoritatea acţiunilor în justiţie au vizat articole care dezvăluiau cazuri de corupţie la nivel înalt.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a infirmat în cel puţin şase cazuri condamnările pronunţate împotriva jurnaliştilor, se mai spune în raportul Freedom House.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/05/080501_presa_cenzurata.shtml

Niciun comentariu: