joi, 18 martie 2010

Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Moldovei: Cel mai important pentru noi este astazi Alianta, iar alegerile anticipate inseamna sfarsitul ei

Mihai Ghimpu
Foto: HotNews.ro
Alegerile anticipate in Republica Moldova ar insemna sfarsitul Aliantei pentru Integrarea Europeana (AIE) si, mult mai important, o stopare a reformelor economice, crede presedintele interimar Mihai Ghimpu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, el spune ca nu-si doreste o confruntare cu Comisia de la Venetia, privind opinia acesteia referitor la modalitatea de schimbare a Constitutiei, insa nu vede rostul "jocului de-a politica" prin alegeri anticipate. Scaderea PL in sondaje este cauzata de romanismul declarat al partidului, a mai spus Ghimpu, care a vorbit si despre reunirea Romaniei si R. Moldova.

  • Destramarea AIE se produce daca vor avea loc alegeri anticipate, a spus presedintele Ghimpu. Atunci gata, fiecare se va gandi la viitorul parlament. Pe mine nu ma intereseaza viitorul meu mandat, ce functie voi avea. Pe mine ma intereseaza sa folosim situatia actuala pentru ca statul si cetatenii sa castige. De-acum ramane la aprecierea cetatenilor si, din pacate, ei nu constientizeaza intotdeauna lucrurile. Ei acum vor sa bea lapte cu toate ca nu au vaca acasa.
  • Despre riscul ca partidele Aliantei sa piarda voturi din cauza masurilor nepopulare si revirimentul comunistilor: Exista riscul ca partidele Aliantei sa piarda voturi in anticipate, din cauza unor masuri nepopulare care trebuie luate, si de-asta nu sunt de acord cu ele (n.r. alegerile). Noi ne-am asumat aceste reforme. Eu chiar am spus ca daca sugestia europeana era schimbarea constitutiei prin anticipate si nu prin referendum, trebuia sa ne spuna si am fi elaborat altfel memorandumul cu FMI. Am fi zis ca vom incepe reformele, dar peste doi ani de zile, dupa ce am fi trecut de anticipate, am fi ales presedintele.

  • Comunistii nu mai au sanse sa revina la putere. Vom mari posibilitatea cetatenilor de peste hotare sa voteze si acolo comunistii au luat foarte putine voturi, mecanismele lor nu mai functioneaza, nu mai au parghii administrative.
  • Daca avem posibilitatea sa evitam alegerile de ce sa ne ocupam de politica atunci cand noi trebuie sa rezolvam alte probleme: sa ridicam economia, sa incepem relansarea ca sa crestem nivelul de trai al populatiei. Nu mi-e frica de alegeri, ca vom lua cu un mandat-doua mai putin, nu asta e problema. Oricum Alianta s-ar reface, doar daca cineva dintre noi tradeaza si se duce cu comunistii nu va fi asa. Altfel, nu vom face decat sa stopam procesul de reforma prin alegeri si de-asta sunt impotriva lor. Fiindca trebuie sa folosim momentul.
  • Scaderea Partidului Liberal in sondaje: In R. Moldova, un partid care spune transant ca e roman si vorbeste limba romana si e unionist nu prea are parte de aplauze. Asta e.
  • Cel mai important pentru noi este astazi Alianta, pentru ca alegerile anticipate inseamna sfarsitul Aliantei. (...) Si este foarte important sa mentinem increderea pe care cetatenii o au in Alianta, o incredere pe care foarte greu am castigat-o.



Presedintele Mihai Ghimpu asigura ca reformele vor trebui continuate cu anticipate sau fara ele, din cauza memorandumului cu FMI. Iar de reformele facute depinde si venirea investitorilor straini, de care Moldova are foarte mare nevoie. El a facut o invitatie investitorilor romani de a face afaceri in R. Moldova, argumentand prin forta de munca mai ieftina si o politica fiscala favorabila. "Si in al doilea rand, de ce sa nu construiesti o casa langa fratele tau?", a spus presedintele Moldovei.



Despre reunirea Romaniei si a Republicii Moldova:

  • Aderarea Republicii Moldova in UE rezolva doar o singura problema: dispare hotarul intre noi si Romania, dar exista doua state, care au aceeasi piata, intre care exista libera circulatie. Unirea este altceva, este o problema pe care n-o poti realiza cu minciuna sau cu bata. Asta trebuie cetatenii sa inteleaga. Si daca vor vrea, n-o sa-i opreasca absolut nimeni sa se uneasca. Vom vedea, avem experienta celor doua Germanii.
  • Reunirea se poate produce si in cadrul UE, si in afara ei. Poate cand vor vedea cetatenii ca intr-un an, doi, trei patru ca Uniunea Europeana e departe, se vor gandi ca mai bine devenim membri ai UE asa cum scriu unii politologi rusi, unindu-se cu Romania. Cetatenii analizeaza si, daca intr-o zi va exista un partid care sa vina cu un program care sa sustina unirea si cetatenii vor vota, atunci gata. In acest moment nu avem aceasta prioritate, prioritatea noastra a fost sa debarcam comunistii.



  • Romania poate fi cel mai bun avocat al Moldovei la Bruxelles pentru ca vorbim aceasi limba, asta ne ajuta sa cunoastem mai repede mecanismele, procedura de aderare. In orice situatie cetateanul trebuie sa gaseasca cea mai usoara si cea mai scurta cale, iar pentru noi, spre UE, Romania e calea cea mai scurta.


Sursa: Hotnews

Niciun comentariu: