vineri, 25 martie 2011

www.rgnpress.ro: Bascanul regiunii gagauze din Basarabia: „Avem nevoie sa invatam limba romana, avem nevoie de investitii”

Bascanul regiunii gagauze din Basarabia: „Avem nevoie sa invatam limba romana, avem nevoie de investitii”
Ieri 24 martie, in organizarea Consulatului General al Romaniei la Cahul si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei a avut loc o intalnire intre o delegatie din Romania si Bascanulul Gagauziei, Mihail Formuzal, transmite Romanian Global News.

Delegatia din Romania condusa de seful DRP, secretarul de stat Eugen Tomac, din care au mai facut parte senatorul Viorel Badea si consulul Romaniei la Cahul Gentiana Serbu, a fost primita la Comrat de catre Mihail Formuzal cu multe propuneri de colaborare, dar si cu reprosuri la adresa fostului ambasador la Chisinau Filip Teodorescu care, in opinia lui Formuzal, a fost extrem de neserios si a facut statul roman de ras.

Bascanul regiunii gagauze vrea burse in Romania pentru copiii din regiune, pentru ca acestia sa poata invata limba romana, vrea colaborare economica cu judete din Romania, doreste permise pentru micul trafic de frontiera si in general o colaborare cat mai stransa cu statul roman pe cat mai multe domenii.

Delegatia din Romania l-a asigurat de toata deschiderea si de intregul concurs ca aceste propuneri ale sale sa se realizeze cat mai repede. Dealtfel o vizita a Bascanului in Romania va fi programata in cel mai scurt timp.

Bascanul regiunii gagauze din Basarabia: „Avem nevoie sa invatam limba romana, avem nevoie de investitii”

Dupa intalnirea cu Bascanul delegatia din Romania a donat peste 1000 de carti Liceului „Mihai Eminescu" din Comrat, singurul liceu cu predare in limba romana din regiune.

Donatia ca si vizita delegatiei a fost primita cu lacrimi in ochi de catre directoarea liceului si cadrele didactica care au marturisit ca din anul 2000 nimeni din Romania nu le-a mai trecut pragul, liceul avand o lipsa acuta de carte romaneasca.

La intalnirea cu delegatia din Romania au participat si elevi ai liceului, pentru care Romania reprezinta un vis frumos pe care spera sa si-l implineasca venind la studii in Tara.

Delegatia din Romania i-a asigurat de tot sprijinul si le-a promis ca ii va aduce in Tara atat in excursii si tabere cat si la studii.

Conducătorul (Başcanul) Găgăuziei este cea mai importantă funcţie în ierarhia administrativă a Găgăuziei. Conducătorul Găgăuziei se alege pe un termen de 4 ani, în cadrul alegerilor generale, directe şi liber exprimate. Prin Decretul Republicii Moldova se numeşte membru al Guvernului Republicii Moldova.

Găgăuzii – un popor de origine tiurcă, de credinţă ortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeacului central, de la 1940 a intrat în componenţa Basarabiei. Conform recensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuiau 155,6 mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine regiunii Odesa din Ucraina. Sate aparte de găgăuzi pot fi întâlnite în regiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Kazahstan şi în alte ţări ale Europei (Bulgaria, România, Grecia, Turcia).

Teritoriul Găgăuziei alcătuieşte 1.848 de kilometri patraţi, sau 5,5% din totalul teritoriului Republicii Moldova.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/1118-bascanul-regiunii-gagauze-din-basarabia-avem-nevoie-sa-invatam-limba-romana-avem-nevoie-de-investitii.html

Niciun comentariu: