sâmbătă, 23 aprilie 2011

www.artbuc.cv.ua: 70 de ani de la Masacrul de la Fântana Albă. video

La 1 aprilie 1941 mii de români, oameni pasnici din satele de pe valea Siretului, inclusiv batrâni, femei si copii, cu cruci, icoane si prapore bisericesti s-au indreptat spre frontiera din dorinta de a trai în România. Dar in padurea Varnitei de langa Fantâna Albă la vre-o 2 km de frontieră au fost întâmpinaţi cu foc de mitraliere de catre granicerii sovietici. Nici pana azi nu se cunoaste exact numarul victimelor acestei tragedii. Aflăm despre aceasta doar din spusele martorilor oculari, care prin minune au ramas vii, mai sunt si astazi in viata si care cu durere in suflet de fiecare data la 1 aprilie povestesc din amintirile lor despre acel macel.

Participarea la 1 aprilie la traditionala slujbă de pomenire a martirilor români de la Fantana Alba e o datorie a celor vii. La acest evenient au fost prezenti deputatii din Consiliile raional Hliboca şi regional Cernăuţi, reprezentanţii ARS Cernăuţi, reprezentanţi ai puterii executive Hliboca în frunte cu Şeful ARS. Un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţia Sa Episcopul Meletii, care a şi oficiat slujba de pomenire a celor căzuţi şi sfinţire a paraclisului înălţat în memoria lor. Au onorat manifestarea cu prezenţa sa Deputatul poporului din Ucraina Ion Popescu şi consulul General al României la Cernăuţi Tatiana Popa.

De partea cealaltă de frontieră, în incinta Mănăstirii Putna din judeţul Suceava, a avut loc ceremonia de sfinţire a troiţei închinate memoriei victimelor masacrului de la Fântâna Albă. Construcţia troiţei a fost realizată la iniţiativa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii 90. Doar autoritățile ucrainene au permis oficierea parastasului pentru odihna românilor masacraţi care și-au dorit doar să se repatrieze în România.

Sursa: www.artbuc.cv.ua


video : http://www.youtube.com/watch?v=tsG4X0y6Q8Q
http://www.youtube.com/watch?v=of_DQg4Ry9g

Niciun comentariu: