miercuri, 8 iunie 2011

Ne paşte o nouă criză a gazelor! Rusia ameninţă Ucraina cu majorarea preţului la gaz până la 500 de dolari pentru o mie de metri cubi

Cuvinte cheie: Criza gazelor, Rusia, gazprom, Ucraina,

Autor: Ion Preaşca | 168 afişări
FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

Preţul metanului livrat în Ucraina în ultimul trimestru al anului 2011 va creşte cu peste 68% faţă cel în vigoare de 296 dolari pentru o mie de metri cubi. Europa a cerut garanţii financiare pentru tranzitul de gaz.

Preţul de livrare a gazului rusesc în Ucraina ar putea ajunge la circa 500 de dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru al anului, a anunţat astăzi Alexei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, citat de RIA Novosti.

Pentru a primi gaze mai ieftine,
Kievul va trebui să facă cedări

Şeful Gazprom susţine că acest salt s-ar datora scumpirii produselor petroliere, a căror cotaţie se ia în calcul la formarea preţului la gaz.
Experţii ucraineni spun că declaraţiile lui Miller sunt un semnal la adresa Kievului, care nu doreşte să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Autorităţile ucrainene încearcă să renegocieze contractul de cumpărare a gazelor semnat în anul 2009 pe o perioadă de 10 ani cu Gazprom, spunând că formula pe baza căreia se calculează preţul la gaz nu este corectă.
Gigantul rus şi autorităţile ruse aşteaptă în schimb cedări din partea Ucrainei. Există riscul ca această dispută ar putea degenera într-o nouă criză a gazelor.

UE se teme de o
nouă criză a gazelor

Comisia Europană chiar a solicitat Ucrainei garanţii de natură financiară pentru a se asigura că guvernul de la Kiev nu va bloca tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, în condiţiile în care Rusia și Ucraina au o nouă dispută referitoare la prețul gazelor.
Revizuirea contractului de livrare a gazelor în Ucraina va fi pe agenda de mâine a unei întrevederi a premierilor Ucrainei şi Rusiei.

La începutul anului 2009, în urma unei divergențe între Rusia și Ucraina, legate de prețul pe care trebuia să-l plătească Kievul pentru gazul rusesc, livrările de gaze ale Gazprom către clienții săi europeni au fost oprite timp de mai multe zile, majoritatea țărilor din Europa având de suferit.

Sursa: http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Ne_paste_o_noua_criza_a_gazelor-_Rusia_ameninta_Ucraina_cu_majorarea_pretului_la_gaz_pana_la_500_de_dolari_pentru_o_mie_de_metri_cubi_0_494351118.html

Niciun comentariu: