sâmbătă, 28 iunie 2008

unimedia: (foto, video) Liberalii au aprins câte o lumânare în faţa preşedinţiei în memoria victimelor regimului comunist

(foto, video) Liberalii au aprins câte o lumânare în faţa preşedinţiei în memoria victimelor regimului comunist
28 Iunie 2008, 12:33
Afişări: 774
Foto: UNIMEDIA

(UPDATE: 15.31) În dimineaţa zilei de astăzi, membrii Partidului Liberal au desfăşurat o activitate simbolică de protest în faţa Preşedinţiei Republicii Moldova, în cadrul căreia aceştia au aprins lumânări în memoria celor care au murit în urma ocupaţiei regimului comunist. Partidul Liberal califică „data de 28 iunie drept „Zi Neagră” pentru Basarabia care a fost ocupată şi anexată de catre URSS în perioada 28 iunie – 3 iulie 1940, având consecinţe tragice asupra cetăţenilor Republicii Moldova". UNIMEDIA a solicitat opinia liderilor PL şi a câţiva tineri referitor la evenimentul de azi.


Acţiunea a început cu un incident. Poliţia au ţinut să reamintească participanţilor ca să protesteze „în mod paşnic”, „fără de violenţă” şi „să nu fie organizate provocări”. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că este un nou abuz din partea poliţiei (vezi video mai jos).



Solicitat de UNIMEDIA, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a declarat: „Cei care au condus Republica Moldova după declararea independenţei de mult timp trebuiau să construiască un monument în memoria celor care au avut de suferit în urma ocupaţiei din 1940. Din acest motiv am venit aici ca să-i reamintim preşedintelui că avem foarte mulţi bunei, fraţi, surori, care au murit în urma acestei ocupaţii a regimului comunist. Inclusiv, preşedintele Voronin are rude care au suferit în urma acestui regim de ocupaţie”.

„Autorităţile locale vor ridica în acest an, cel târziu anul viitor, un monument în faţa Gării de trenuri în memoria regimului comunist”, a mai adăugat Ghimpu.

Dorin Chirtoacă, vice-preşedintele Partidului Liberal, a subliniat că „lumânarea aprinsă este în memoria celor care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar comunist. Aceste regim a organizat în Republica Moldova deportări şi represii. Milioane de oameni au fost închişi în închisori sau au fost duşi în Siberia, unde au rămas fără de masă şi fără de casă. Din cauza regimului comunist astăzi nu suntem în Uniunea Europeană. Este de datoria noastră să cinstim memoria celor care au avut de suferit”.



Corina Fusu, membru al Biroului Politic al PL, consideră că „ziua de 28 iunie este o zi tragică pentru basarabeni. Timp de 50 de ani s-a încercat spălarea memoriei cetăţenilor. Această lumânare aprinsă semnifică şi memoria, pentru că oamenii fără memorie, care nu îşi cunosc rădăcinile, sunt fără de viitor”.

Sergiu Boghean, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PL, a declarat pentru UNIMEDIA că „mesajul acţiunii este adresat, în primul, rând către tineret ca să ţină veşnic în memorie această zi, deoarece este o zi tragică pentru noi toţi. Am fost ocupaţi cu forţa de către Armata Sovietică, iar conducerea comunistă nu recunoaşte această zi drept una de ocupaţie şi nu a pus niciun monument. Trebuie să învăţăm ca să nu mai repetăm greşelile comise de către predecesorii noştri”.

UNIMEDIA a solicitat opinia mai multor participanţi la protest. Urmăriţi mai jos ce au declarat aceştia:



UNIMEDIA
vă invită să vedeţi mai jos o galerie foto de la eveniment:

























Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu: