vineri, 24 octombrie 2008

Guvernanţii doresc închiderea postului PRO TV Chişinău, aşa cum au făcut cu TVR 1

Colaj: UNIMEDIA

Partidul Liberal se solidarizează cu Pro TV Chişinău şi consideră că, în realitate, se urmăreşte “scopul de a oferi un pretext organelor judiciare, precum şi CCA, de a declanşa acţiuni (...) de închidere a acestui post de televiziune”. PL face apel către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, către UE şi Consiliul Europei să sprijine şi să apere libertatea de expresie şi mass-media independentă din Republica Moldova.

Guvernanţii urzesc închiderea postului PRO TV Chişinău, aşa cum au făcut cu TVR 1”, a declarat vineri, 24 octombrie, de la tribuna Parlamentului, deputatul neafiliat Zoia Jalbă, vicepreşedinte al partidului Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE), citată de Info-Prim Neo. Într-o declaraţie expediată presei, PLDM constată că „puterea comunistă, împreună cu instrumentul său util – Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD), au intensificat atacurile asupra presei libere” şi că “atacul urmăreşte schimbarea politicii editoriale şi influenţarea CCA în vederea neprelungirii licenţei de emisie a postului PRO TV Chişinău”.


Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, a declarat pentru agenţia NewsIn că "declaraţiile lui Ştefan Secăreanu sunt parte ale unui scenariu preelectoral, prin care se încearcă excluderea de pe piaţa media a unui actor foarte important şi puternic, care va încerca cu certitudine să ofere o informaţie corectă şi obiectivă despre procesul de alegeri şi PPCD încearcă în disperare de cauză să elimine acest actor de pe piaţa media".


Într-un comunicat de presă, PRO TV consideră lipsite de sens afirmaţiile deputatului Ştefan Secăreanu, atenţionând că „afirmaţia potrivit căreia PRO TV ar submina interesele naţionale ale Republicii Moldova este o acuzaţie deosebit de gravă, dar complet nefondată”.

"Regret aceste declaraţii ale domnului Secăreanu, mai ales că dumnealui conduce Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi ar trebui în mod normal să vegheze asupra respectării drepturilor cetăţenilor la informaţie şi nu să lanseze în nişte acuzaţii care sunt, în opinia mea, nefondate şi, mai mult decât atât, în detrimentul presei, nu în favoarea dezvoltării acesteia", a spus Macovei, citat de NewsIn.

Directorul API mai afirmă că ProTV Chişinău, care a fost înfiinţat la 3 septembrie 1999, este de departe postul care oferă cea mai echilibrată informaţie pentru populaţia Republicii Moldova, potrivit unor rapoarte de monitorizare efectuate cu regularitate de asociaţii ale jurnaliţtilor, inclusiv în reflectarea fenomenului corupţiei sau a alegerilor.

"M-aş bucura foarte mult dacă şi celelalte televiziuni ar fi cel puţin la fel de echidistante cum este ProTV-ul sau ar încerca să ofere tot atâtea puncte de vedere asupra unui subiect”.

Potrivit expertului, după ProTV, departe ca echidistanţă, dar încercând totuşi să prezinte mai multe puncte de vedere şi neafliat în mod evident unui partid, ar mai fi TV7. "Comparând ProTV cu postul public de televiziune sau cu celelalte posturi - NIT sau, şi mai grav, EuTV - cu siguranţă acest post nu face partizanat politic şi acuzele aduse de Secăreanu, că ar promova anumiţi politicieni, au în spate faptul că ceilalţi politicieni, în special cei de la partidul de guvernământ şi cei din PPCD refuză să apară, şi nu doar la ProTV", a explicat Petru Macovei.

Potrivit NewsIn, postul de televiziune NIT este perceput ca o televiziune apropiată Partidului Comuniştilor, în timp ce EuTV este orientată către PPCD.

ProTV Chişinău este recunoscut de către analiştii din domeniul mass-media ca fiind unul dintre puţinele posturi echidistante şi nepartizane din Republica Moldova. Potrivit NewsIn, aceştia leagă atacurile la adresa ProTV Chişinău de apropierea alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009 şi de faptul că la 21 decembrie licenţa postului de televiziune expiră. Valabilitatea acesteia ar trebui să fie prelungită de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Experţii media semnalează că recentele evenimente din jurul ProTV sunt începutul unui proces care va duce la închiderea postului, iar campania de discreditare a fost lansată cu intenţia de a-i scădea din popularitate şi credibilitate şi a-l închide mai uşor.

Sursa: UNIMEDIA, cu referinţă la NewsIn

Niciun comentariu: