vineri, 13 februarie 2009

La Moscova s-a hotarat modalitatea de fraudare a alegerilor din Basarabia. Bucurestiul ce face?


La Moscova s-a hotarat modalitate de fraudare a alegerilor din Basarabia. Bucurestiul ce face?
Medvedev Smirnov
Liderul transnistrean Igor Smirnov aflat in vizita la Moscova a declarat joi că transnistrenii vor fi liberi să voteze în cadrul alegerilor legislative din 5 aprilie organizate de Chisinau, transmite Interfax. "Nu ne vom opune. Aceasta este decizia fiecărui cetăţean. La noi este permisă deţinerea dublei cetăţenii", a declarat Smirnov. Declaratia acestuia practic deschide calea unei farse electorale in Basarabia.

De ceva vreme Voronin este ingrijorat de perspectiva pierderii puterii. Dupa ce si-a asigurat averea transferata in mare parte in Croatia, seful comunistilor de la Chisinau s-a reapropiat de Moscova. Tinand un dublu discurs, european la Chisinau si in Europa si pro-rusesc si anti-romanesc la Chisinau si Moscova, Voronin incearca pe de o parte sa pacaleasca populatia basarabeana cu intentie de vot pro-europeana, si sa se asigure in acelasi timp, cu ajutorul Moscovei, de faptul ca fraudand alegerile, acestea vor fi recunoscute.

Faptul ca, fiind la Moscova, Smirnov anunta ca va permite locuitorilor din regiunea separatista sa voteze, este semnalul dat de Rusia ca il va ajuta pe Voronin sa castige. Iar ca scorul sa fie suficient, sa poata ajuta si pe altii, care mai apoi sa asigure ramanerea la putere, Voronin va frauda alegerile cu ajutorul voturilor din regiunea transnistreana.

Moscova se ocupa deja de campania sa electorala, iar foarte multi dintre observatorii care vor urmari aceste alegeri sunt deja in vizorul serviciilor de informatii ale Moscovei. Se fac liste, se scot unii de pe ele si se pun altii. Inclusiv, si in special, sunt in vizor observatorii din tarile UE. Miza este si la Moscova uriasa si tine de revenirea puternica a influentei Rusiei in fostul spatiu ex-sovietic. Ultimele evolutii din Asia centrala, de izgonire a bazelor americane, confirma strategia Moscovei.

Si poate ar mai trebui precizat ceva. Moscova nu mizeaza numai pe comunisti la Chisinau. Sunt si alte formatiuni politice in care sunt oameni ai rusilor. Unii se dau pro-romani, altii pro-europeni. Insa sunt in aceeasi mana si raspund la acelasi comandament. Iar acest lucru se va vedea dupa alegeri.

Diluarea mesajului pro-european, si de ce nu pro-romanesc, prin preluarea lui de catre diverse partide de la Chisinau este tot o tactica de a sparge acest electorat. Sa speram ca un om ca tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care trebuie sa fie atent la ce este in jurul sau, va reusi atragerea a cat mai multor basarabeni care vor cu adevarat o schimbare.

Din pacate prezenta Bucurestiului, care ar trebui sa contrabalanseze Moscova, in jocurile de la Chisinau, este empirica si centrata pe vechea dogma a Securitatii a «neamestecului in treburile interne». De parca atunci cand fratele tau este batut tu trebuie sa stai deoparte si sa zici ca nu te amesteci. O asemenea politica miroase de la o posta a lasitate si a tradare.

Eugen Popescu

P.S. Am fost aseara prezent la lansarea unei carti exceptionale a lui Dan Dungaciu, « Cine suntem noi ? ». Cartea trateaza exemplar problemele Basarabiei.

Ce m-a uimit a fost lipsa de substanta a doi dintre cei care au vorbit despre carte si despre Basarabia. Este vorba de fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu si de fostul presedinte Emil Constantinescu. Doi tipi care fiind in pozitia in care au fost in statul roman se jeleau ca Romania nu a facut nimic pentru romanii de dincolo de Prut si ca nu exista un proiect si ca trebuie facut unul. Acum...!

Prezenta lor a facut rau pentru ca erau de fata si multi tineri basarabeni pe fata carora se vedea dispretul si scarba pentru asemenea tip de discurs fals si ipocrit. Si, ca si o doamna de la Dilema, care a comentat cartea si a vorbit de Basarabia, cei doi, parca vorbeau de Pataganonia si nu de Romania de est, sau de al doilea stat romanesc.

Vorbeau de cele cateva judete romanesti de dincolo de Prut, in mod repetat, de «tara» Republica Moldova. Si nu erau nici la MAEIE de la Chisinau si nici la MAE de la Bucuresti. Erau intr-o librarie in mijlocul Bucurestiului. Era ca si cum ai vorbi cu fratele tau cu «Dumneavoastra».

Atata timp cat politicienii romani, institutiile statului roman si opinia publica din Romania, nu-si asuma Basarabia ca o consecinta a unui pact nedrept dintre doi criminali de razboi, si sa actioneze in consecinta, vom asista la tot felul de exercitii intelectualiste de a conceptualiza problemele fratilor nostri de peste Prut si la vaicareli lipsite de demnitate, ca cele de aseara. Papagalii politici nu vor reusi niciodata sa faca politica nationala! Vor da doar din aripi si vor face zgomot. Zgomot pentru nimic.


Niciun comentariu: