sâmbătă, 26 mai 2012

Tinerii liberali au comemorat la Hanul lui Manuc anexarea Basarabiei de către Imperiului Țarist rus


re Mai mulți tineri, membri ai Tineretului Național Liberal din România și ai Clubului Liberal pentru Republica Moldova au organizat miercuri, la București, o acțiune de comemorare a anexării Basarabiei. Tinerii liberali s-au adunat la Hanul lui Manuc, locul în care reprezentanţii Imperiului Țarist rus şi cei ai Imperiului Otoman au convenit în mod abuziv trecerea jumătăţii estice a Moldovei, redenumită în 1813 Basarabia pentru a o diferenţia de ţara de origine, în componenţa Rusiei. 


Tinerii liberali au ținut 200 de secunde de reculegere, au purtat banderole negre și tricolore în semn de doliu și au aprins lumânări în memoria tuturor românilor moldoveni care au avut de suferit de pe urma anexării ilegale.

Este de menţionat că în 1812 Imperiul Otoman şi-a depăşit drepturile pe care I le dădea statutul de suzeranitate al Moldovei. Conform acestuia, otomanii se obligau să apere întregul teritoriu al ţării şi nu aveau dreptul să înstrăineze părţi din ţară, aşa cum s-a întâmplat. Raptul din 1812 marchează începutul distanţării românilor dintre Prut şi Nistru de cealaltă parte a naţiunii lor şi a degradării conştiinţei naţionale a acestora, fapte care au condus la o criză identitară care se manifestă şi astăzi, având consecinţe negative asupra viitorului Moldovei răsăritene.

Intenţia tinerilor liberali este sensibilizarea cetățenilor asupra consecințelor anexării şi promovarea adevărului istoric.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/politica/tinerii-liberali-au-comemorat-la-hanul-lui-manuc-anexarea-basarabiei-de-catre-imperiului-tarist-rus/

Niciun comentariu: