vineri, 6 mai 2011

Corneliu Chisu, primul deputat roman in Parlamentul Canadei

Ottawa, Canada/Romanian Global News

Corneliu Chisu, primul deputat roman in Parlamentul Canadei
Publicatia “Pagini Romanesti” din Canada a realizat un interviu cu Corneliu Chisu, proaspatul castigator al postului de deputat in Ottawa si primul roman ales ca deputat in Parlamentul canadian, interviu pe care il redam in cele ce urmeaza.

Am vorbit cu Corneliu Chisu in dimineta zilei de 3 mai, dupa noaptea alegerilor. La ora noua, era la biroul sau de campanie, desi te-ai fi asteptat ca ziua sa inceapa mai tarziu dupa o noapte lunga si nebuna. Ne-a raspuns la telefon seful sau de campanie, care i-a strigat: “a Romanian newspaper from Montreal”. A venit la telefon si asa a inceput mica nostra discutie, pe fondul altor telefoane care sunau intr-una.

PR: Felicitari din partea noastra pentru victorie…

CC: Multumesc.

PR: Sunteti primul roman ales ca deputat in Parlamentul canadian. Ce va insemna prezenta dumneavoastra la Ottawa pentru comunitatea romaneasca din Canada?

CC: Banuiesc ca prezenta mea in Parlamentul canadian va ajuta comunitatea romaneasca. Este, in primul rand, un semnal pentru toti romanii ca in Canada se poate reusi, ca nu exista discriminare nici macar la nivel politic. Cine vrea sa faca treaba, poate. Romanii sunt deja apreciati in Canada, nu mai suntem asociati cu comunismul, dar este sigur ca un deputat roman va imbunatati perceptia canadienilor despre romani.

PR: Cum ati decis sa candidati?

CC: Am fost tot timpul implicat in comunitate. Sunt vicepresedinte al Asociatiei Inginerilor din Ontario, o asociatie care are 75.000 de membri. Sunt implicat ca voluntar in multe alte proiecte. Dupa retragerea din armata (februarie 2009, n.n.), am considerat ca am inca foarte multe de dat Canadei, ca experienta mea indelungata, inclusiv cea de consul onorific al Republicii Moldova intre 1995 – 2004, poate fi folosita la nivel national, in slujba tuturor canadienilor.

PR: Sunt multi romani in circumscriptia dvs.?

CC: Am avut surpriza sa intalnesc foarte multi in timpul campaniei electorale. Estimez ca in Pickering-Scarborough East locuiesc aproximativ 1000 de romani. Circumscriptia are o populatie de 106.602 locuitori dintre care, cu drept de vot, 77.522. Prezenta la vot a fost de 61,9%.

PR: Liberalii v-au acuzat ca ati refuzat sa participati la dezbateri.

CC: Nu este adevarat. Nu am putut sa merg la acea dezbatere, care avea loc in mediu educational. Atunci cand esti in campanie, timpul este dramuit. Am preferat sa merg din usa-n-usa si sa vorbesc cu oamenii.

Corneliu Chisu are 62 de ani. S-a nascut la Satu Mare si a absovit Universitatea Politehnica Bucuresti in 1971. In perioada 1972-1976 a fost asistent la aceeasi Universitate. In 1976 paraseste Romania, stabilindu-se mai intai in Italia, de unde va imigra in Canada in 1981. Ajuns la Toronto, lucreaza la Delegatia Comerciala a Italiei, pe postul de Senior Trade Analyst, pozitie din care consiliaza firmele italiene care vor sa intre pe piata canadiana. Intre 1985 si 1988 face un masterat in inginerie (cu profilul Electricitate) la University of Toronto, iar in perioada mai 1990-martie 2009 activeaza ca ofiter inginer in cadrul fortelor armate canadiene. Participa la misiunile din Bosnia si Afganistan. Primeste urmatoarele distinctii: Canadian Forces Decoration (CD), Commemorative Medal for the Golden Jubilee of Her Majesty Queen Elizabeth II, NATO Medal for Bosnia and Herzegovina, Canadian Peacekeeping Medal si General Campaign Star Afghanistan.

(Un interviu de Viorel Anghel)

Niciun comentariu: