vineri, 6 mai 2011

Vizita a romanilor din Sarcia – Voivodina, in Episcopia Caransebesului

Bocsa Montana, Romania/Romanian Global News

Vizita a romanilor din Sarcia – Voivodina, in Episcopia Caransebesului
Luni, 2 mai, membrii Consiliului parohial al bisericii “Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sarcia, localitate aflata in Banatul sarbesc, insotiti de parintele protopop Petru Draghicescu au raspuns invitatiei pr. Ciprian Costis si au venit la Bocsa Montana, transmite Romanian Global News, care citeaza Episcopia Caransebesului.

Prima oprire au facut-o la parohia din Resita, unde li s-a prezentat biserica si unde au avut loc discutii in vederea continuarii activitatilor comune.

La biserica din Bocsa Montana, oaspetii au fost asteptati de preotul paroh si de membrii Consiliului parohial. Dupa savarsirea slujbei de Te Deum, a urmat cuvantul de intampinare a pr. Ciprian Costis, cuvantul de raspuns a protopopului Petru Draghicescu, care a oferit o icoana a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, precum si explicatiile oferite de pr. Petru Berbentia, artizanul acestei bune-fratietati ortodoxe transfrontaliere.
Spre final, un membru al fiecarui Consiliu parohial au exprimat dorinta de a aprofunda relatiile dintre Parohia Ortodoxa Romana „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sarcia si Parohia Ortodoxa Romana „Pogorarea Sfantului Duh” din Bocsa Montana, urmand ca in foarte scurt timp sa se semneze si sa se parafeze un act de buna-fratietate, ori la Bocsa ori la Sarcia.

Satul Sarcia (Sutjeska in sarbeste) se afla in Banatul Sarbesc, in comuna Sečanj, la vreo 18 km. de granita cu Romania si la 24 km. de Zrenjanin (sau Becicherecul Mare cum i se spunea odinioara. Prima atestare documentara a satului este din anul 1333. Pe locul actual, pe malul drept al Timisului, sarcinentii s-au stabilit in jurul anilor 1784-1786.

In anul 1803 langa romani au fost colonizati germani. Spre sfarsitul celui de al II-lea Razboi Mondial germanii au fost alungati, iar dupa terminarea razboiului in locul lor au fost colonizati sarbi. Ca urmare a colonizarii, din anul 1947 satul primeste numele de Sutjesca, cu toate ca romanii ii spun si acum Sarcia, pentru ca „Sarcia suna cu totul romaneste”.

Prima biserica ortodoxa romanii si-au construit-o pe locul actual in anul1796, iar cladirea care dainuie si astazi este din anul 1896. Si etnia germana au avut biserica ei din 1818 pina in 1958, cind a fost lovita de trasnet, iar apoi demolata. In momentul de fata si sarbii au o biserica.

Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” apartine administrativ de protopopiatul Torac si este administrata alternativ de pr. Prot. Petru Draghicescu din Toracu Mare si pr. Gabriel Bandu din Ecica.

In baza relatiilor de buna fratietate existente intre parohia noastra „Sf. Apostoli Petru si Pavel, Govandari” si parohii din Voivodina, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Lucian, Episcopul Caransebesului, o delegatie din Bocsa Montana a participat la serbarea hramului bisericii parohiale din Sarcia, in toamna anului trecut.

Niciun comentariu: