duminică, 10 februarie 2008

BBC: Schimb de replici Adrian Cioroianu-Vladimir Voronin

Schimb de replici Adrian Cioroianu-Vladimir Voronin
Adrian Cioroianu
Potrivit ministrului român, domnul Voronin a răspuns precizând că ştie că este vorba despre două limbi identice
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat, duminică, pentru agenţia de presă Mediafax, că l-a întrebat pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin dacă Republica Moldova nu ar fi avantajată în ceea ce priveşte integrarea în UE de faptul că limba oficială este aceeaşi cu a unui stat membru al Uniunii.

Dialogul a avut loc cu ocazia participării la conferinţa de securitate de la Munchen.

Potrivit ministrului român, domnul Voronin a răspuns precizând că ştie că este vorba despre două limbi identice, dar a adăugat că, în opinia sa, limba moldovenească a apărut înaintea limbii române şi de aceea va susţine întotdeauna existenţa unei limbi moldoveneşti.

Ministrul Cioroianu a explicat de asemenea că duminică a făcut parte, alături de înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana şi de Serghei Ivanov dintr-un „panel” dedicat Rusiei, ocazie cu care Serghei Ivanov a precizat că Moscova va fi reprezentată la Summitul NATO de la Bucureşti.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a precizat de asemenea că l-a întrebat pe omologul său rus cum se justifică diferenţa de preţuri pentru gazele naturale, practicată pentru diferitele state.

Potrivit şefului diplomaţiei române, ministrul rus a explicat că, în opinia ţării sale nu există nicio legătură între politică şi preţuri, iar Rusia nu se gândeşte la politică atunci când stabileşte preţuri.

Printre subiectele discutate a figurat de asemenea şi Marea Neagră, interesele Rusiei în această zonă şi faptul că este regiune limitrofă NATO.

Sâmbătă au fost organizate alte grupuri de lucru pe tema Afganistanului, stabilităţii în Europa şi summitului NATO.

Niciun comentariu: