duminică, 16 mai 2010

Neagu Djuvara: Trebuie să folosim Transnistria ca pe o monedă de schimb cu Ucraina!

Cunoscut drept senior al Bucureştilor, istoricul Neagu Djuvara le-a spus studenţilor basarabeni de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi că deşi este foarte bătrân, îşi doreşte cu ardoare să vadă cu ochii lui refăcută graniţa pe Nistru.

„Noi avem o monedă de schimb cu Ucraina – Transnistria. Noi trebuie să le dăm Transnistria, cu condiţia ca Ucraina să refacă puţin graniţele de sud şi de nord ale Moldovei. În acelaşi timp, pentru că avem în Transnistria peste 40% populaţie românească, le vom zice locuitorilor de acolo că cine vrea să revină în Moldova o poate face oricând. Care vrea să se întoarcă le dăm pământuri la noi. Dar şi invers, cine vrea să rămână acolo pentru a deveni cetăţeni ai Ucrainei, o poate face fără probleme”, spune istoricul.

Astfel se poate îndeplini un vis de-al lui care datează de aproape 70 de ani: o Românie rotundă!

„Este un vis pe care vreau să-l văd împlinit, dar se pare că sunt prea bătrân”, spune trist Neagu Djuvara, care a sărbătorit anul acesta 92 de ani de viaţă.

Acesta le-a mai spus studenţilor că în acest moment aşa zisa unire culturală dintre România şi Moldova nu pare să fie deloc eficientă, singura soluţie fiind o unire administrativă.
Neagu Djuvara i-a asigurat pe studenţii basarabeni că după unire România trebuie să le garanteze “fraţilor de peste Prut” că vor avea toate drepturile de care beneficiază toate minorităţile. Istoricul i-a rugat pe studenţi să facă lobby printre membrii familiilor de dincolo de Prut să înţeleagă importanţa acestui pas care trebuie făcut.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: badpolitics.ro

3 comentarii:

Demnitar Demagog spunea...

Buna ziua,

va propun sa facem un schimb de bannere pentru promovare reciproca.

eu am adăugat deja un link catre blogul dvs. in secțiunea bloguri unite.

Bannerele personalizate ale blogului meu le gasiti la adresa:

http://www.tribuna-basarabiei.ro/p/banner-exchange.html

Astept confirmarea d-voastra pentru acest schimb de bannere.

O zi buna!
www.tribuna-basarabiei.ro

Demnitar Demagog spunea...

In Romania, la 20 ani de la revolutie a fost aprobata legea lustratiei.

In schimb, Basarabia...., la 20 de ani de la declararea independentei, încă mai suferă de pe urmele comuniștilor, comuniști care se încăpățânează sa nu mai plece.

COMPORTAMENTUL OCUPANȚILOR SOVIETICI. Un articol foarte bine documentat, dar care merita citit de cat mai multi români.

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/istoria-dezvaluita-comportamentul.html

Demnitar Demagog spunea...

știți cine au fost "dușmanii puterii sovietice" ?
Va aștept sa comentăm împreună Istoria dezvăluită: DUȘMANII PUTERII SOVIETICE. Un articol foarte bine documentat, dar care merita sa fie citit de cat mai multi români.

http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/istoria-dezvaluita-continuare-d-u-s-m-n.html