miercuri, 12 mai 2010

Ghimpu: Daca cetatenii vor dori Unirea, nimeni nu are cum sa ii impiedice

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, crede ca societatea moldoveneasca este in schimbare si, daca cetatenii tarii sale vor dori sa se uneasca cu Romania, nimeni nu are cum sa ii impiedice.

"Daca or sa doreasca cetatenii (unirea - n.red.), si in primul rand cei ai Republicii Moldova, nu ii va opri nici NATO, nici Federatia Rusa, nici Bucurestiul. Eu stiu un lucru, timpul lucreaza in favoarea a ceea ce discutam noi acum. De ce credeti ca a spus un deputat comunist ca daca se include limba romana in Constitutie, inseamna un prim pas spre unirea cu Romania? Noi vorbim romaneste", a declarat Ghimpu pentru
Adevarul.

Liderul de la Chisinau considera ca "timpul lucreaza, se schimba generatiile, oamenii cunosc adevarul, nu mai pot fi manipulati", asa incat acuma moldovenii nu mai pot crede ca Romania este ultimul imperiu, dusmanul celor care locuiesc in Republica Moldova.

"In 2018, vreau sa le vad (cele doua tari - n.red.) asa cum vreau eu. O sa vedem. Realitatea este mai puternica. Asa a fost si cu Germania. Cine mai credea ca o sa vina anul in care zidul ala o sa dispara?", se intreaba Ghimpu.

Cat despre situatia problematica din Transnistria, Ghimpu sustine ca UE a gresit putin in acest caz si Chisinaul nu va accepta o separare a Transnistriei. "Nu acceptam si nimeni nu va accepta lucrul asta. Ar insemna sa ramana un teritoriu necontrolat, dirijat in continuare de Federatia Rusa. Ar mai insemna instabilitate la hotare. Nu o sa accepte nici Uniunea Europeana, nici Statele Unite ale Americii. Noi trebuie sa rezolvam acest conflict pe cale pasnica, iar solutia nu poate fi alta decat cea bazata pe dreptul international".

Ghimpu spera ca Moldova va ajunge la o intelegere cu Federatia Rusa. "Eu tot timpul spun ca Federatia Rusa are cu ce se mandri, nu trebuie sa se mandreasca pentru ca are tancuri de pe vremea lui Stalin sau ca are arma inventata pe timpul lui Petru I", a adaugat presedintele interimar.

Niciun comentariu: