sâmbătă, 31 decembrie 2011

Romanian YouthVoice.ro/English: King Mihai I of Romania blames Winston Churchill: „I cannot ever forgive Churchill, who threw us to the Russians”

re Neither Hitler nor Mussolini ever imagined that a young, inexperienced monarch could change the course of the Second World War with a coup. Or at least to shorten the carnage by six months, writes the Spaanish newpaper El Pais after visiting King Mihai (Michael) of Romania in his home in Switzerland.

“Officially, what I did was get Romania out of the war, in hope of avoiding bloodshed. Although I knew that the Germans would never accept that. In fact, they didn’t, as they bombed us the same day,” the king says.

But during the long years in exile, Mihai was always bothered by what he deems as treason of the West and especially of British leader Winston Churchill. “Romania and all countries east of Germany were abandoned at Yalta,” he said, recalling the February 1945 conference when Stalin, Roosevelt and Churchill re-divided Europe.

“I can of course understand why Churchill thought this was the only possible strategy, from the British point of view at least. But I cannot forgive him and accept it.”

The king does not forget that normal people were to pay the consecuences, “the same nations for which the Alies entered the war”, he continues. “And even though there was no oposition from any leader at Yalta against the re-divided Europe, it was Churchill that considered it as a natural solution and perfectly acceptable”.

More details about the interview: http://www.elpais.com/articulo/Revista/sabado/Comi/Hitler/era/estirado/frio/Mussolini/parecia/humano/elpepirsa/20111224elpepirsa_1/Tes

Source: http://www.youthvoice.ro/english/king-mihai-i-of-romania-blames-winston-churchill-i-cannot-ever-forgive-churchill-who-threw-us-to-the-russians/

Romanian YouthVoice.ro/economie: Sursele creșterii exporturilor României: telefonul, bujia și mașina

Telefonul mobil este cel mai bine vândut produs al României în primele opt luni ale acestui an, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Statistică, însă, de anul viitor fabrica de la Jucu de va închide ceea ce va anula acest trend al telefoanelor.

Telefoanele, în mare parte fabricate de Nokia, s-au vândut de 1,22 miliarde de euro, fiind urmate de bujii cu 1,09 miliarde de euro. Pe locul trei în topul produselor de export se află autovehicule diesel care s-au vândut de 921 milioane de euro.

În total, exporturile României la opt luni sunt de 29 de miliarde de euro, mai mult decât în primele nouă luni ale lui 2010 şi un record de după Revoluţie pentru această perioadă din an. România ocupă locul opt la avansul exporturilor din UE din 2011 cu un plus de 25% faţă de 2010.

La import, cele mai cumpărate produse sunt aceleaşi: ţiţei, medicamente, gaze, la fel ca în primele cinci luni ale anului. Ţiţeiul s-a importat de 2,2 miliarde de euro, în primele opt luni de peste două ori mai mult decât medicamentele – 1 miliard de euro în timp ce gaze s-au importat de 794 milioane de euro. Importurile de ţiţei aparţin, în cea mai mare parte, companiilor Rompetrol şi LukOil, care îl procesează în rafinăriile Petromidia şi Petrotel.
Totalul importurilor la opt luni este de 35 de miliarde de euro, mai mare cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai mare partener comercial al României continuă să fie Germania cu o valoare a schimburilor de 11,5 miliarde de euro dintre care exporturi de 5,6 miliarde de euro şi importuri de aproape 6 miliarde de euro. Locul doi este ocupat de Italia cu o valoare a schimburilor bilaterale de aproape 8 miliarde de euro dintre care 3,8 miliarde sunt exporturile noastre. Pe a treia poziţie se află Ungaria cu o valoare a schimburilor de 4,63 miliarde de euro. Balanţa comercială este defavorabilă României care reuşeşte să exporte de doar 1,63 miliarde de euro în timp ce importă de 3 miliarde de euro.
Alţi mari parteneri comerciali ai României mai sunt Franţa, Turcia ori China.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/economie/sursele-creterii-exporturilor-romaniei-telefonul-bujia-i-maina/

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Tolerance.ro: Russian elections: the members of the European Parliament call for new free and fair elections

re After the US Secretary of State, Hillary Clinton voiced "serious concerns" about the parliamentary elections which took place in Russia, this week, the MEPs called for new free and fair elections and an immediate and full investigation of all reports of fraud and intimidation in the Russian elections held on 4 December, while welcoming demonstrations in Russia as an expression of the will of the people in a resolution passed on Wednesday.

"MEPs stress that the running of the election showed that Russia does not meet election standards as defined by the OSCE, and express deep concern about reports of fraud and the preliminary findings of the OSCE/ODIHR report on procedural violations, lack of media impartiality, harassment of independent monitors and lack of separation between party and state".

Details: http://tolerance.ro/news/russian-elections-the-members-of-the-european-parliament-call-for-new-free-and-fair-elections/

Timpul.md: „Anul 1984” în versiunea 2011: Berlinul preia Uniunea Europeană

Ora exactă a Uniunii Europene se dă de azi înainte de la Berlin - retragerea sau scoaterea Marii Britanii din noile reglementări fiscale comunitare reprezintă o răsturnare a echilibrului european…

Căci britanicii au fost (sau au încercat să fie) factorul de echilibru între certăreţii de pe continent.

Franţa trece printr-o criză mai gravă decât se vede. Agricultura franceză se bazează pe subvenţii, centralele nucleare ce asigură independenţa energetică şi-au cam epuizat resursa şi trebuie înlocuite, industria şi sistemul bancar sunt susţinute masiv de stat (băncile franceze au fost afectate de zguduirile de pe pieţele financiare). Germania are o economie bazată pe producţie şi export. După ce Berlinul şi-a asigurat resursele energetice printr-un parteneriat bilateral cu Rusia, urmează pasul stabilirii unor noi reguli pentru restul partenerilor din UE. Doar că o ofensivă germană în direcţia impunerii unor reguli fiscale mai stricte ar fi trezit animozităţi. Astfel că Sarkozy s-a transformat în purtătorul de cuvânt al acestei ofensive pornite de la Berlin.

Şi chiar dacă s-ar putea ca anul viitor Sarkozy să nu mai fie preşedinte, regulile croite la Berlin pe măsura economiei germane vor rămâne şi după el. Iar nu peste foarte mult timp francezii vor fi sancţionaţi de regulile germane.

Blocul continental al UE va fi dominat de Germania de acum înainte. Care va fi pasul următor? Cel mai probabil întărirea parteneriatului cu Rusia, ceea ce va izola şi mai mult Marea Britanie de UE. Vă mai amintiţi super-statele prevăzute de George Orwell în romanul „1984”? Marea Britanie face parte din Oceania, alături de Americi şi Australia. Eurasia cuprinde actuala UE plus fosta URSS. Blocul „continentalilor” (Franţa şi Germania, prima fiind partenerul slab) domină UE, iar „factorul de echilibru” britanic este înlăturat.

Astăzi, vedem cum „continentalii” se apropie din ce în ce mai mult de Rusia - Germania are un parteneriat de securitate cu Moscova (Memorandumul Merkel-Medvedev), o conductă separată de gaze naturale (Nordstream, care a cam aruncat în aer politica energetică europeană comună), iar Franţa a început să vândă tehnică militară Rusiei (navele de desant Mistral).

România este prinsă la mijloc… La Bucureşti s-a semnat acordul pentru instalarea unui scut antirachetă care i-a scos din sărite pe ruşi mai mult decât orice. Nominal, scutul antirachetă de la Deveselu face parte din sistemul de apărare NATO, însă toată lumea îl percepe ca pe o întreprindere americană. În condiţiile noii axe Moscova-Berlin-Paris, „continentalii” nu au cum să fie foarte bucuroşi de iniţiativele de la Bucureşti. Astfel, nu este de mirare că Traian Băsescu a fost foarte vocal şi grăbit să se alăture noilor reguli fiscale din UE. Principalul motiv pare să fi fost o izolare din ce în ce mai mare a României faţă de blocul „continentalilor”. Al doilea motiv al atitudinii lui Băsescu este reprezentat de politica internă: noile reguli comunitare vin mănuşă pentru proiectul mai vechi al modificării Constituţiei. Niciun partid politic de la Bucureşti nu a fost foarte fericit cu perspectiva reducerii numărului de parlamentari - nici măcar PDL. Acum campania pentru modificarea Constituţiei se va desfăşura sub sloganul „Ne cere Europa!”, în realitate însă ţinta vor fi modificările dorite de Băsescu. Şi după aceea? Dumnezeu cu mila. Vom rămâne membri într-o structură dominată de „continentali”, care vor trage spre Moscova, dar cu o alianţă militară strânsă cu Statele Unite. Ca de obicei în întreaga istorie: la răspântia imperiilor…

Şi Basarabia? În actuala formă şi sub denumirea de Republica Moldova, Basarabia va avea de jucat un rol destul de important în aceste evoluţii. Să ne amintim doar de succintul Memorandum Merkel-Medvedev, care prevede rezolvarea conflictului transnistrean drept prim pas în alcătuirea unei noi arhitecturi de securitate europeană bazată pe parteneriatul Berlin-Moscova. Puţinele detalii ieşite la iveală cu privire la natura negocierilor indică faptul că nu a fost schimbat nimic din vechiul proiect al Moscovei: federalizarea Republicii Moldova şi menţinerea trupelor ruse. Forma în care vor fi bătute în cuie aceste condiţii contează mai puţin, mai ales că prin participarea Germaniei i se conferă şi o aură europeană. Astfel că alegerea preşedintelui din „cea mai săracă ţară europeană” (!?!) a devenit un eveniment cu efecte la o scară gigantică. Nici nu este de mirare că durează de doi ani de zile.

Romanian YouthVoice.RO: Vladimir Putin’s return to the Soviet Union

Before Vladimir Putin’s first mandate Russia had a chance of eventually becoming a functional democracy where regimes change through the ballot box. With Putin’s continuous stay and return to power, Russia tips inexorably toward becoming just another petro-dictatorship whose regime is propped up by oil money and repression. This is a fateful moment in Russian history, because the change, when it does come, will most probably arrive from outside, not inside, the system and it is not sure the republics that are now part of the Russian Federation by force will still want to be part of such a mess.

Imagine Putin in 2024, the date when his likely two next presidential terms will come to an end… “The return of Putin means long years of Brezhnev-style stagnation,” says Eduard Boyakov, director of Moscow ’s avant-garde Praktika Theater cited by TheDailyBeast.com.

But in this new old story, Putin is not alone. President Dmitri Medvedev apeared at the beginning with reformist message. “Should Russia continue to drag into the future our primitive raw-materials economy, endemic corruption and inveterate habit of relying on the state, foreign countries or some all-powerful doctrine to solve our problems?” Medvedev wrote on the Kremlin’s blog in the early days of his presidential mandate. But his continuous talk about the reform and democracy did not manage to move at all the corrupt officials or to stimulate a real economic growth.

So, be prepared for another decade of Soviet Union in the East, be prepared for oil and gas blackmail, be prepared for a countinuous life of the frozen conflicts in the Republic of Moldova (Transnistria) and Caucasus…

Source: http://www.youthvoice.ro/english/vladimir-putins-return-to-the-soviet-union/

www.youthvoice.ro: Jacques Delors, architect af the Euro and former president of the EC criticises the European leaders for doing "too little too late

Jacques Delors, architect af the Euro and former president of the EC criticises the European leaders for doing "too little too late" for Euro and Germany for its insistance in the monetary control...

Jacques Delors, Architect Of The Euro and former president of the European Commission, suggested that "a fault in execution" had doomed the euro to its present crisis according to www.huffingtonpost.co.uk.

Delors singled out Germany for its strict insistence that the European Central Bank must not support debt-stricken members for fear of fuelling inflation while insisting for a monetary control...

More details: http://www.youthvoice.ro/english/jacques-delors-architect-af-the-euro-and-former-president-of-the-ec-criticises-the-european-leaders-for-doing-too-little-too-late-for-euro-and-germany-for-its-insistance-in-the-monetary-control/

Timpul.md: Anul 1812 si consecintele sale nefaste pentru romanii basarabeni

O gubernie rusească tipică, în doar 16 ani

Bucuria ruşilor cu privire la noua lor acaparare a fost exprimată de tarul Alexandru I într-un manifest semnat la 5 august 1812, care spunea negru pe alb ca: „Această parte, dăruită nouă de Dumnezeu, a adus Imperiului Rus câştiguri însemnate, încorporând în hotarul său un teritoriu roditor şi cu populaţie numeroasă…”.

Confruntându-se iniţial cu un exod al populaţiei peste Prut, ruşii au recurs la şiretlicuri şi promisiuni. Guvernul ţarist a promis băştinaşilor că vor putea aplica în continuare legile locale şi întrebuinţa limba maternă, că vor fi păstrate privilegiile boierimii şi că vor fi acordate facilităţi materiale şi sociale tuturor basarabenilor.

Astfel, localnicii, dar şi cei stabiliţi în Basarabia după 1812, au fost scutiţi pentru un termen de trei ani „de orice impozit personal sau agricol către stat”. După expirarea acestui termen, însă, printr-un Regulament al Consiliului de Miniştri al Rusiei basarabenii au fost supuşi aceloraşi impozite pe care le plăteau pe timpul dominaţiei otomane.

Tot prin Decret Imperial, în 1816, basarabenii au fost absolviţi de recrutare în armată pentru un termen nedeterminat, aceasta durând până la 1873.

Autorităţile ruse s-au preocupat de organizarea administraţiei noului teritoriu, scopul principal fiind excluderea totală a vechilor rânduieli. La 23 iulie 1812, imperiul impune o administraţie provizorie, iar la 2 februarie 1813 a instituit un guvern al provinciei.

În pofida unor aparenţe, potrivit cărora basarabenii prevalau numeric, în această structură, posturile-cheie erau ocupate de ruşi.

Un şiretlic a fost şi numirea, la 23 iulie 1812, a moldoveanului Slacral Sturza la cârma provinciei, înlocuit un an mai târziu de către un general rus. De menţionat că Slacral Sturza a fost singurul guvernator dintre băştinaşi, în cei 106 ani de anexare.

Regulamentul de organizare a Basarabiei din 1818 acordă Basarabiei un statut aparte în cadrul imperiului, însă de scurtă durată. În 1823, Consiliului Suprem al Basarabiei i se ridică funcţiile de instanţă supremă de judecată, iar prin Regulamentul din 1828 aşa-numita autonomie a Basarabiei este lichidată. La nici doar 16 ani de la anexare, Basarabia devenea o gubernie tipică rusească…

Consecinţele economice, demografice şi culturale.

AGRICULTURA

După 1812, economia basarabeană avea un caracter colonial, fiind subordonată intereselor imperiale. Cerealele, fructele, strugurii şi vinurile, în mare parte, se exportau în Rusia. Deşi în rândul ţărănimii se resimţea permanent lipsa de pământ, chiar şi după înfăptuirea reformei agrare, în anii ’60-’70 ai sec. XIX, o mare parte din suprafaţa arabilă rămânea nelucrată.

La 1875, potrivit datelor de arhivă, doar 38% din suprafaţa agricolă era cultivată, restul rămânând puţin explorată, destinată creşterii vitelor.

Vinurile basarabene erau importate de negustori şi intermediari la un preş redus şi vândute în Rusia ca vinuri din străinătate.

DEMOGRAFIA

Regimul ţarist a urmărit să dilueze elementul autohton, încurajând pe toate căile colonizarea Basarabiei cu populaţie alogenă: ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi, nemţi etc. Recensământul din 1897 atestă între Prut şi Nistru circa 2 mln. de locuitori.

Românii (moldovenii) alcătuiau 47,58%, ucrainenii – 19,62%, evreii – 11,79%, ruşii – 8,05%, bulgarii – 5,33 %, găgăuzii – 2,88%. În realitate, populaţia românească depăşea 50%, deoarece criteriul pus la baza recensământului – limba vorbită – nu a permis o evaluare corectă.

Dar şi în această situaţie este evidentă reducerea simţitoare, cu peste 30%, a proporţiei populaţiei româneşti.

ÎNVĂŢĂMÂNTUL

Sistemul de învăţământ instalat era unul străin, rusificat, dirijat după legislaţia ţaristă. Majoritatea intelectualităţii, pregătită în universităţile ruseşti, era din rândurile populaţiei alogene. Nivelul ştiinţei de carte a populaţiei româneşti era extrem de scăzut.

Recensământul din 1897 arată că doar 10,5% dintre bărbaţi şi 1,7% dintre femei ştiau carte. După gradul de alfabetizare, românii ocupau penultimul loc printre etniile din gubernie, depăşindu-i doar pe ţigani.

LIMBA ROMÂNĂ

Înlesnirile privind utilizarea limbii române în învăţământ, biserică şi administraţie, acordate de către regimul ţarist, au fost de scurtă durată. După 1828 – treptat, dar cu insistenţă – autorităţile coloniale au exclus limba română din instituţiile statului, din învăţământ şi biserică.

Doar prin încălcarea legislaţiei, ameninţaţi de persecuţii, unii intelectuali din şcoli şi preoţi în biserici menţineau limba română şi promovau valori ale culturii naţionale.

Politica de rusificare a fost promovată cu intransigenţă în special după constituirea statului român modern, în urma Unirii din 1859. Autorităţile invocau aşa-zisul „pericol al influenţei româneşti în Basarabia”, persecutând orice revendicare cu caracter naţional-cultural.

NOBILIMEA

Nobilimea basarabeană (boierimea) s-a diminuat ca număr şi ca factor de influenţă culturală asupra păturilor largi ale populaţiei.

Prin legislaţie şi numiri în funcţii, autorităţile ţariste au urmărit să integreze boierimea autohtonă în categoria dvorenimii, dominându-i astfel caracterul naţional. O mare parte a boierilor români din Basarabia au plecat peste Prut, menţinându-şi iniţial moşiile de până la 1812.

Altă parte, treptat, s-a ruinat, aşa încât la centenarul anexării Basarabiei doar 30% erau nobili autohtoni „din viţă”, cum se spunea. Majoritatea – 65% – nobililor basarabeni deveniseră dvoreni prin îndeplinirea funcţiilor de stat (cinovnici înnobilaţi) ori erau proveniţi din Rusia. Aceştia, ostili intereselor naţionale, determinau deciziile adunării nobiliare.

Astfel, în momentele decisive, românii basarabeni au avut doar câţiva boieri care, prin pregătirea intelectuală şi convingeri naţionale, le-au apărat interesele în faţa regimului de opresiune. Menţionăm în acest sens pe L. Catargi, V. Kalmuţki, M. Hashaş, N. Casso, V. Stroescu, P. Gore ş.a.Mihai Taşcă, dr. în drept.

Gheorghe Palade,dr. în istorie,conf. universitar.

Sursa: timpul.md

marți, 1 noiembrie 2011

După 200 de ani de aşteptare şi luptă pentru identitate, Băsescu calcă în picioare speranţele românilor/vlahilor din Timoc

În condiţiile în care sute de români/vlahi sunt anchetaţi de poliţia şi procuratura sârbă, în condiţiile în care cei 300.000 de români din Timoc nu au nici măcar o singură ora de limba româna in şcoală, în condiţiile în care statul sârb şi Biserica Ortodoxă Sârbă hărţuieste zilnic Biserica Ortodoxă Română şi pe românii/vlahii care doresc slujba în limba româna, în condiţiile în care toţi liderii românilor din Timoc sunt ancheţati şi hărţuiţi, în condiţiile în care alegerile Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumane sunt fraudate de autorităţile sârbe, în condiţiile în care speranţele românilor timoceni se mai sprijineau naiv pe ideea că ei ar putea conta pentru politrucii de la Bucureşti, Preşedintele Traian Băsescu le-a spulberat şi ultima speranţă declarând marţi 1 noiembrie la Belgrad că România nu condiţionează adoptarea acordului de asociere al Serbiei la Uniunea Europeana, de problema minorităţilor.

Adica cu alte cuvinte Basescu le spune autoritatilor de la Belgrad ca pot aresta, ancheta si tara in fata tribunalelor romani/vlahi din Timoc care se lupta pentru identitatea romaneasca, ca pot interzice in continuare constructia de biserici romanesti, ca pot fura in continuare alegeri in defavoarea romanilor din Timoc, ca pot hartui in continuare liderii romanilor/vlahilor din Timoc, ca pot desfasura campanii xenofobe antiromanesti in presa, ca pot umili inca 200 de ani pe cei peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc pentru ca, stiind toate acestea, Romania condusa de el, de Traian Basescu, nu va sanctiona statul sarb, ba dimpotriva va face lobby ca acest stat cu comportament de ev mediu in ceea ce priveste respectarea drepturile romanilor din Serbia, se va bucura de tot sprijinul sau ca sa adere la UE si la NATO.

Oare cat de schizoida sa-ti fie constiinta si cat de tradatori acei sfatuitori care te indeamna la asemenea gesturi?

"România nu condiţionează adoptarea acordului de asociere de rezolvarea unei probleme sau a alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor, de altfel, nici nu ar fi posibil, astăzi suntem pe 1 noiembrie şi Consiliul European va fi pe 9 decembrie (când se va decide statutul Serbiei de candidat la UE - n.r.), deci când să se rezolve problema vlahilor, pe care, trebuie să recunosc, o discutăm de mai mulţi ani? Noi am ridicat şi vom continua să ridicăm problema vlahilor care se declară a fi români. Nu este o legătură între ratificarea acordului de asociere şi problema vlahilor", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la finalul întrevederii de la Palatul Serbia cu omologul sârb, Boris Tadic, transmite Agerpres.

El a susţinut că problema vlahilor poate fi discutată şi din perspectiva recomandărilor şi constatărilor din raportul Consiliului Europei din acest an.

"România a ratificat deja într-una din camerele Parlamentului tratatul de asociere a Serbiei şi sperăm că Senatul va face acest lucru în timp util, în aşa fel încât pe 9 decembrie România să fie un susţinător probat, prin aprobarea raportului de asociere în Parlament. Deci, un susţinător fără rezerve", a punctat Băsescu, sugerand ca va face presiuni asupra Senatului pentru a forta votul in favoarea Serbiei.

Vom vedea aici ce ramane de declaratiile curajoase ale unor senatori ca Viorel Badea si Titus Corlatean care au declarat ca Senatul nu va vota in favoarea Acordului de asociere al Serbiei fara rezultate concrete...Iar rezultate nu exista. Niciunul! Doar vorbe!

La aflarea vestii, liderii romanilor/vlahilor din Timoc contactati de Romanian Global News au ramas muti. "Este una dintre cele mai triste zile pentru noi. Este ca si cum cineva ne-ar fi infipt un cutit in spate", a declarat unul din liderii contactati."

"Mai bine nu mai venea, sau nu mai vorbea de noi. Vom continua sa ne luptam singuri stiind bine ca nu mai vem ce astepta de la statul roman, cel putin atata timp cat va fi condus de Basescu", a declarat un altul, in timp ce vocile aflate langa cel care comenta murmurau scrasnind din dinti "Tradatorul!".

Incurajat de declaratiile iresponsabile ale lui Traian Basescu, Boris Tadic a subliniat că ţara sa respectă dreptul cetăţenilor de a se declara de orice etnie doresc.

"Noi respectăm drepturile cetăţenilor noştri să se declare în modul în care doresc, prin asta se înţelege şi protecţia limbilor. Noi în totalitate înţelegem situaţia poporului român când deschide această discuţie. Niciodată nu am dorit să impunem cetăţenilor identitatea", a spus fatarnic Tadic.

Si continua sa fabuleze: "eu consider că am reuşit mult când e vorba de protecţia minorităţilor şi protecţiei limbii şi culturii lor. Am făcut asta pentru că noi credem în principiile democratice. Majoritatea poporului nostru nu trăieşte numai în Serbia, ci şi în alte ţări, în România şi în alte ţări şi din cauza aceasta suntem interesaţi ca drepturile poporului nostru să fie respectate în toate ţările", a continuat Tadic mintind cu nerusinare.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/categorii/politic/3650-dupa-200-de-ani-de-asteptare-si-lupta-pentru-identitate-basescu-calca-in-picioare-sperantele-romanilorvlahilor-din-timoc.html

luni, 17 octombrie 2011

The Washington Post about Hungary ’s Viktor Orban lack of appetite for democracy

October 2011

Usual stuff for Viktor Orban „cracking down on the media, curbing the independence of the judiciary, attacks on minorities and a drift toward one-party rule” is to create tensions in the US-Hungary relationship, the Washington Post writes.

Since 2010, US is sending more and more messages that Orban’s style to push Hungary into etreme nationalism is not welcomed into Washington . On the other side, the Hungary ’s primeminister seems not to understand any message…
Details: http://www.washingtonpost.com/politics/hungarys-viktor-orban-has-no-appetite-for-democracy/2011/10/11/gIQAfIJaiL_story.html



July 2010
The Washington Post about Hungary's leader habit to embrace 1930s-style nationalism and anti-Semitism.
The Washington Post is publishing an article about „Orban's habit of catering to Hungary 's extreme right, which still embraces 1930s-style nationalism and anti-Semitism”.
The extreme measures agains media, minorities and the bad realtion with the neighbouring countries in made Viktor Orban a persona non grata in Washington last time he served as Hungary 's prime minister. Now he is doing it again…

vineri, 7 octombrie 2011

YouthVoice.ro/English: Everything about Transnistria OR is Transnistria a Russian or Romanian Land?


reTransnistria is geographically delimited by the 800 km bank of Nistru (Dniester), the 600 km bank of Bug and the 150 km seaside of Back Sea.

The region is also known in English as “Trans-Dniestr” or “Transdniestria”. Etymologically, these names are adaptations of the Romanian name of the region, "Transnistria" meaning "beyond the river Nistru".

Antiquity and Middle AgesThe area where Transnistria is now located has been inhabited by Indo-European tribes for millennia, being a borderland between Dacia and Scythia . The Tyragetae (Tyragetae meaning the Getae -or Dacians- from the Tyras -or Nistru-) inhabited the area around the Nistru river (called "Tyras" in ancient documents), as well as the Scythians.

reThe mix of Romans and Dacians (Getae) after the Roman conquest of Dacia made a Romanized population that evolved into the Romanian nation. The Romaninas lived in the Medieval Eve in mainly 3 Romanian countries: Wallachia, Moldova and Transilvania until they all united to form what is now Romania.

So, the Vlachs (Volohs, Vlasi, Vlachians etc) Moldovans and Transilvanians they were all the same nation, Romanians, speaking the same language, Romanian.

After the Roman conquest of Dacia (101-102, 105-106), the Daco-Romanized population that later formed the Romanian Nation inhabited those lands.

Early Germanic and Mongolic tribes were present in the area during their invasions of the Roman Empire.

The beginnings of the Eastern branch of Romanians can be found in the symbiosis of the Tyragetae, so the subjects of Dacian king Burebista (82 -44 BC) that at Bug mouths was ruling Olbia and the Romans whose presence can be recognized every step.

For ages between Romanians (Moldovans, Volohs etc), and Ruthenians or Ukrainians a complex ethnographic and demographic mixing process evolved.

reThe Ukrainian historian V.B.Antonovici wrote in 1885 that neither the right bank nor the left bank of Nistru ,,ever belonged to halician principes or other Russian principes”.

Even from the beginning of the II-nd millennium those Romanization was very powerful, Scandinavian sources signalling the presence of the “blakumenilor” between Nistru and Bug and an old Russian chronic speak about the same ,,volohove” in the area.

At May 25, 1455, the citizens of Cetatea Albă (White Fortress - Akkerman), unhappy with the pirating actions of the Genovians from the castle Lerici from the mouths of Nipru, take under control this fortress and send the captives to the Moldovan ruler Petru Aron.

The Lerici fortress was under Moldovan control between 1455 and 1475. Nicolae Iorga shows that Podolia from the time of the Moldovan ruler Ştefan cel Mare (Stephan the Great) was “belonging to nobody” being alternatively under the control of Tatars, the Grand Ducat of Lithuania and Poland.

Ştefan Bathory in a letter to the Ottomans show that the lands between Nipru and Bug are inhabited by a mixed population composed by poles, moscals and Romanians.

The rulers of Moldova ruled also Transnistria
Since 14th century, the area were intermittently ruled by Lithuanian dukes, Polish kings, Crimean khans, and Moldavian (Romanian) princes (such as Ion Vodă Armeanul).

In 1574, Ion Vodă Armeanul was mentioning ,,our country Moldova beyond Nistru”, while in 1602 the boyars are talking about their relatives beyond Nistru.

In the year 1681 Gheorghe Duca Voda becomes ruler ,,Despot of Moldova and Ukraine ”, as he was simultaneously “Prince” of Moldavia and “Hetman” of Ukraine where in this period, the writing and the papers are in Romanian. If until him mainly the ethnic border was after Nistru, Duca puts also the politic border over Nistru, ruling a territory between Carpathians and Nipru.

Other Moldavian princes who held control of the territory in 17th and 18th centuries were Ştefan Movilă, Dimitrie Cantacuzino and Mihai Racoviţă.

From the 15th century, northern Transnistria (current districts of Camenca and Rîbniţa) belonged to the Grand Duchy of Lithuania, and later to the Polish–Lithuanian Commonwealth (1569–1793), which encouraged the migration of peasants into the territory from the neighboring populated areas (from north and from west).

Prince of Moldavia Gheorghe Duca (1665–66, 1668–72, 1678–84) built a court at Ţicanova on the east bank of the Dniester, and one at Nimirov on the Southern Bug, last mentioned in Moldavian hands in 1765.

The localities Dubăsari, Raşcov, Vasilcău, as well as four other currently in Ukraine are mentioned in 17th-18th centuries as fairs for the Dniester-Bug region. In 1769 a document dated at Bendery mentions the then title of the Mitropolitan of Moldavia as Mitropolitan of Proilavia, of Tamarova, of Hotin and of all the borders of the Danube, of the Dniester, and the Han's Ukraine, the latter being a common reference to the then sparsely populated Dniester-Southern Bug-Dniepr area.

Before becoming part of the Russian Empire in 1792 (southern part) and 1793 (northern part), the largest groups living between the Dniester and the Bug rivers were Moldavian (Romanian), Ruthenian (Ukrainian), and Tatar peasants. The Russian census of 1793 of the Ochakov region (southern part of the Dniester-Bug area) mentions a totality of 67 villages, of which 49 are mentioned as Moldavian (Romanian) and 18 as Tatar. The first candidate for the governor of the new Russian region was the Moldavian boyar Alexandru I. Mavrocordat. The northern part of Transnistria had Ruthenian (Ukrainian) and Moldavian villages.

Russians get to Bug in 1772, to Nistru in 1792 and to Prut in 1812 .

More details:
Viorel Dolha
The blog “Istorie adevărată”, article “Totul despre Transnistria”
http://istorie-adevarata.blogspot.com/2009/05/totul-despre-transnistria.html

YouthVoice.ro/Sora-Basarabia: TOTUL DESPRE TRANSNISTRIA sau Transnistria Pamant Romanesc


reTransnistria în sens geografic este delimitată de malul de 800 km al Nistrului, de malul de 600 km al Bugului şi litoralul de 150 km al Mării Negre. Prin români transnistrieni înţelegem însă pe toţi cei de dincolo de Nistru, cuprinzând Podolia şi mergând până la Nipru ba chiar Don, în Crimeea, Caucaz şi Siberia.

Începuturile întinderii marginii estice a românităţii la est de Nistru se regăsesc în simbioza dintre tyrageţi (geţii de la Tyras sau Nistru), deci între supuşii lui Burebista care la gurile Bugului stăpânea Olbia, şi romanii ale căror urme se găsesc la tot pasul.

Din vremuri foarte vechi a început între români şi ruteni sau ucrainieni un vădit proces de interpenetraţie etnografică şi demografică continuat în decursul veacurilor prin colonizări şi emigrări ale acestor două rase. Stăpânirea cnejilor bolohoveni se afla pe cursul râului Sluci şi pe Bugul superior care sunt şi cei care îi vor preceda pe cazaci.

reIstoricul ucrainian V.B.Antonovici scria în 1885 că nici dreapta nici stânga Nistrului ,,nu a aparţinut nici principilor halicieni nici altor principi ruşi”. Lupta corp la corp cu triburile slave şi turaniene nu va împiedica realizarea statului moldovean în sec.XIV, principatul de la Baia alăturîndu-se altor aşezări româneşti mai vechi, unele răspândite până în Polonia şi Volhinia. Între voievozii bolohovenilor mai cunoscuţi sunt Alexandru din Belţi şi Gleb al lui Ieremia.

Încă la debutul mileniului al II-lea, această romanitate era destul de puternică, surse scandinave din veacul XI semnalând prezenţa ,,blakumenilor” dincolo de Nistru, iar o cronică veche rusească menţionează pe aceiaşi ,,volohove” în zonă. În Crimeea ne întâmpină la 1287 un Crăciun, la 1280 o ,,unguroaică Mărioara” de la Caffa , iar în sec.XV ,,ungurii” Radu, Stanciu, Stoica în aceeaşi colonie, elementul românesc cunoscând iată din excesul său de vitalitate şi fenomenul de diasporă.

reLa 25 mai 1455 orăşenii din Cetatea Albă nemulţumiţi de acţiunile piratereşti ale genovezilor din castelul Lerici de la gurile Niprului pun stăpânire pe această fortificaţie şi îi trimit captivi domnitorului Petru Aron pe conducătorii cetăţii.

Podolia epocii lui Ştefan cel Mare este socotită de N. Iorga ca aparţinând ,,de fapt nimănui” deşi succesiv ţinuse nominal de cnejii tătari, Marele Cnezat al Lituaniei şi Polonia. Pe nesimţite s-a născut o Moldovă ,,nouă” dincolo de Nistru cu sate din ce în ce mai numeroase. Cetatea Lerici este ocupată de Moldova între 1455-1475.

Cazacii români
Ştefan Bathory într-o scrisoare către înalta Poartă arată că întinderile dintre Bug şi Nipru erau populate cu o adunătură de oameni compusă din poloni litvani, moscali şi români. Cazacii sunt strânşi dintre moscali şi români. Prin denumirea de cazac, tătarii înţelegeau vagabond. Hatmanul lor Dumitru Vişnovieţchi se cobora dintr-o soră a lui P.Rareş. A pretins şi scaunul Moldovei. După Ioan Vodă cel Cumplit, cazacii vor năvăli în Moldova de mai multe ori aducând cu ei ,,Domnişori” -fii adevăraţi sau închipuiţi de dincolo de Nistru ai domnilor de odinioară ai Moldovei.

Ioan Nicoară Potcoavă a fost primul hatman ales de întreaga Sece Zaporojeană. El va reuşi să ocupe pentru scurt timp tronul Moldovei şi acelaşi noroc si-l vor încerca şi alţi români din fruntea cazacilor: Alexandru şi Constantin Potcoavă, Petre Lungu, Petre Cazacu. Rangul suprem de hatman al cazacilor îl vor mai deţine dintre românii transnistrieni Ion Grigore Lobodă, Tihon Baibuza, Samoilă Chişcă, Ion Sârcu, Opară, Trofim Voloşanin (Românul), Ion Şărpilă, Timotei Sgură, Dumitru Hunu şi eroul legendar al cazacilor în lupta pentru independenta Ucrainei, Dănilă Apostol. Pe tot parcursul sec XVI – XVIII, înalte ranguri printre cazaci le-au avut polcovnicii Toader Lobădă, (în Pereiaslav), Martin Puşcariu (în Poltava), Burlă (în Gdansk), Pavel Apostol (în Mirgorod), Eremie Gânju şi Dimitrie Băncescu (în Uman), Dumitraşcu Raicea (în Pereiaslav) comandantul Varlam Buhăţel, Grigore Gămălie (în Lubensc), Grigore Cristofor, Ion Ursu (în Raşcov), Petru Apostol (în Lubensc). Alţi mari comandanţi de unităţi căzăceşti dintre ,,dacii transnistrieni” sunt: Ţopa, Scapă, Ţăranul, Moldovan, Munteanu, Procopie, Desălagă, Drăgan, Gologan, Polubotoc, Cociubei, Turculeţ, Chigheci, Grigoraş, Bogdan, Radul, Focşa, Basarab, Grigorcea, Borcea, etc. Mulţi din ei vor fi semnatari ai documentelor de unire a Ucrainei cu Rusia de la 18 ianuarie 1654, iar alţii precum generalul Ciorbă şi coloneii Mândra, Ghinea şi Brânca vor intra în servicul Rusiei.

Domnii Moldovei au stăpânit Transnistria
După ce în 1574, Ion Vodă Armeanul pomenea de ,, ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”, după ce în 1602 boierii vorbesc de neamurile lor de peste Nistru, Ghe. Duca devine la 1681 ,,Despot al Moldovei şi Ucrainei” împlinind pe lângă rolul de domnitor al Moldovei şi rostul de hatman şi administrator al Ucrainei, unde în vremea aceasta se vor scrie şi acte redactate în româneşte. Dacă până acum doar hotarul etnic depăşise Nistrul, Duca va duce şi hotarul politic în zona transnistreană având în stăpânire toate teritoriile dintre Carpaţi şi Nipru. După el au mai deţinut conducerea Ucrainei, Ştefan Movilă, Dimitrie Cantacuzino şi Ene Drăghici iar cu mari funcţii au fost şi Simeon Paliş şi Sandu Colţea.

Consecinţă a stăpânirii lui Duca Vodă (care a ridicat curţi domneşti la Ţicanova pe Nistru şi Nimirov pe Bug) Moldova continuă până la 1765 să administreze şi malul stâng al Nistrului.

Importantele centre ale Transnistriei erau Movilăul, Dubăsari, Silibria, Iampol, Jaruga, Raşcov, Vasilcău. În noua oblastie formată de ruşi la Oceakov (la a cărei construcţie Petru Şchiopu participase cu 15.000 salahori şi 3.000 care) au primit în sec. XVIII pământuri boierii: Cantacuzino, Rosetti, Catargiu, Badiul, Sturza, Manuil, Macaresu, Cucu, Boian, Iliescu, Sabău, Cananău, Crăciun, Pascal, Hagilă, Săcară, Nicoriţă, Ghenadie, Dodon, Zurucilă etc. Cetatea a fost cerută de Mihai Viteazul la 1600 şi apărea încă de pe atunci, ca fiind unul din oraşele Moldovei). Într-un recensământ din 1793, între Nistru şi Bug din 67 de sate, 49 erau exclusiv romăneşti.

Biserica transnistreană subordonată din vechime bisericii române
Ţinutul gravita şi bisericeşte spre Moldova, astfel la 1657 mitropolitul Sucevei hirotoniseşte pe Lazăr Branovici ca episcop la Cernigov. Într-un act dat la Thighina în 1769 se face următoarea precizare privind subordonarea bisericească: ,,mitropolitul Proilavei (Brăilei), al Tamarovei (Reniului), al Hotinului, al tuturor marginilor Dunării şi al Nistrului şi al întregii Ucraine a hanului”. În câteva rânduri ţinutul dintre Nistru şi Bug a intrat sub jurisdicţia episcopiei Huşilor. După 1792 (dată la care ruşii ating Nistrul) Transnistria va aparţine bisericeşte de Ecaterinoslav în fruntea căreia însă era românul Gavril Bănulescu-Bodoni care după anexarea Basarabiei va reuni sub aceeaşi mitropolie Chişinăul, Hotinul şi Oceacovul ,,fiindcă în ţinutul Oceacovului precum şi în Basarabia locuiesc moldoveni, vlahi, greci, bulgari şi colonişti de diferite neamuri, iar ruşi sunt foarte puţini”. Din 1837 se va înfiinţa eparhia Chersonului şi Tauridei cu reşedinţa la Odessa . Pe malul stâng al Nistrului şi pe alocuri şi în stepa Chersonului până la Bug , erau aşezări în care fiinţau cam 100 de biserici moldoveneşti, iar tot sudul Rusiei până aproape de Kiev era în stadiul de colonizare abia cu două decenii înainte de răpirea Basarabiei.

În 1717 domnul Moldovei, Mihai Racoviţă, atestă printr-un act o dăruire de moşie făcută peste Nistru lui Apostol Leca.

Viorel Dolha
Sfarsitul partii I. cititi partiele II, III, IV şi V pe blogul “Istorie adevărată”, articolul “Totul despre Transnistria”

miercuri, 8 iunie 2011

YouthVoice.ro/English: Eight more Eastern European countries could join EU by 2018, President of Romania says

Western Balkans, Moldova and Turkey ready for EU integration by 2018.

Speaking to The Daily Telegraph in London , President Traian Basescu said the number of member states could increase from 27 to 35 by 2018.

He said: “We are looking at the extension. May be it is not the right moment in this crisis to discuss but it is clear that both countries are supportive for western Balkans integration, for Moldovan integration, for Turkey integration.

“These are common points of view between Bucharest and London . For the time being we can imagine an EU extended in western Balkans, with Moldova and with Turkey . We cannot now imagine a larger European Union.
“That will be 35, maybe by 2018 or 2020 when this process will be finalised.”

Traian Băsescu: „Ne putem imagina o Uniune Europeană extinsă în Balcanii de Vest, prin Moldova şi Turcia“

Traian Băsescu: „Ne putem imagina o Uniune Europeană extinsă în Balcanii de Vest, prin Moldova şi Turcia“

7 iunie 2011, 10:38 | Autor: Adevărul Moldova |

Cuvinte cheie: Moldova, UE, extindere, Marea Britanie, Romania, Turcia,

Preşedintele României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu

Aceasta este o hotărâre comună luată de Marea Britanie și România pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, se arată într-un comunicat de presă al ambasadei britanice din România.

În cadrul unei vizite a Preşedintelui României la Londra, ca invitat al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cei doi au pus pe lista discuțiilor câteva subiecte importante printre care și extinderea UE înspre Balcanii de Vest, Turcia şi Republica Moldova.

Pe Aceeaşi Temă

Cei doi oficiali au stabilit un program comun de lucru pentru promovarea creşterii economice în Uniunea Europeană, încurajarea reformelor democratice în vecinătatea Uniunii, dar și protejarea securităţii cetăţenilor, inclusiv prin operaţiunile NATO în derulare în Libia şi Afganistan, mai anunță ambasada Marii Britanii.

Mai mult, într-o discuţie cu jurnaliştii de la „The Telegraph“, Traian Băsescu a declarat că numărul statelor membre UE ar putea creşte de la 27 la 35, până în 2018. „Urmărim posibila extindere. Poate că acum nu este momentul potrivit pentru a lua acest subiect în discuţie, dar este clar că ambele ţări susţin integrarea Balcanilor de Vest, integrarea Republicii Moldova şi a Turciei. Acestea sunt două puncte de vedere comune între Bucureşti şi Londra. Ne putem imagina o Uniune Europeană extinsă în Balcanii de Vest, prin Moldova şi Turcia. În momentul de faţă însă nu ne putem imagina o Uniune Europeană extinsă. Vor fi în jur de 35 de state membre până în 2018 sau 2020, când procesul va fi finalizat“, a mai spus președintele României pentru „The Telegraph“.

Ne paşte o nouă criză a gazelor! Rusia ameninţă Ucraina cu majorarea preţului la gaz până la 500 de dolari pentru o mie de metri cubi

Cuvinte cheie: Criza gazelor, Rusia, gazprom, Ucraina,

Autor: Ion Preaşca | 168 afişări
FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

Preţul metanului livrat în Ucraina în ultimul trimestru al anului 2011 va creşte cu peste 68% faţă cel în vigoare de 296 dolari pentru o mie de metri cubi. Europa a cerut garanţii financiare pentru tranzitul de gaz.

Preţul de livrare a gazului rusesc în Ucraina ar putea ajunge la circa 500 de dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru al anului, a anunţat astăzi Alexei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, citat de RIA Novosti.

Pentru a primi gaze mai ieftine,
Kievul va trebui să facă cedări

Şeful Gazprom susţine că acest salt s-ar datora scumpirii produselor petroliere, a căror cotaţie se ia în calcul la formarea preţului la gaz.
Experţii ucraineni spun că declaraţiile lui Miller sunt un semnal la adresa Kievului, care nu doreşte să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Autorităţile ucrainene încearcă să renegocieze contractul de cumpărare a gazelor semnat în anul 2009 pe o perioadă de 10 ani cu Gazprom, spunând că formula pe baza căreia se calculează preţul la gaz nu este corectă.
Gigantul rus şi autorităţile ruse aşteaptă în schimb cedări din partea Ucrainei. Există riscul ca această dispută ar putea degenera într-o nouă criză a gazelor.

UE se teme de o
nouă criză a gazelor

Comisia Europană chiar a solicitat Ucrainei garanţii de natură financiară pentru a se asigura că guvernul de la Kiev nu va bloca tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, în condiţiile în care Rusia și Ucraina au o nouă dispută referitoare la prețul gazelor.
Revizuirea contractului de livrare a gazelor în Ucraina va fi pe agenda de mâine a unei întrevederi a premierilor Ucrainei şi Rusiei.

La începutul anului 2009, în urma unei divergențe între Rusia și Ucraina, legate de prețul pe care trebuia să-l plătească Kievul pentru gazul rusesc, livrările de gaze ale Gazprom către clienții săi europeni au fost oprite timp de mai multe zile, majoritatea țărilor din Europa având de suferit.

Sursa: http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Ne_paste_o_noua_criza_a_gazelor-_Rusia_ameninta_Ucraina_cu_majorarea_pretului_la_gaz_pana_la_500_de_dolari_pentru_o_mie_de_metri_cubi_0_494351118.html

Marian Lupu: In turul doi il vom sustine pe Dorin Chirtoaca

Marian Lupu: In turul doi il vom sustine pe Dorin Chirtoaca


Liderul democrat este ferm, in turul doi, il va sustine pe Dorin Chirtoaca. "Alianta nu are alta optiune", a mentionat Lupu care spune ca democratii au fost primii care au declarat ca AIE trebuie sa vina cu un singur candidat in Chisinau.

Băsescu: R. Moldova trebuie să fie interconectată la piața energiei UE


Băsescu: R. Moldova trebuie să fie interconectată la piața energiei UE
sursa: jurnaltv.md
foto: badpolitics.ro
1422
R. Moldova ar trebui să fie interconectată la piaţa energiei din Uniunea Europeană. Asta a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, la summitul Consiliului European.

Până în 2014, toate reglementările legate de piaţa unică a energiei trebuie să intre în vigoare, iar până în 2015 nu trebuie să existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio zona izolată, spune Băsescu.

„Piața unică a energiei se referă la piața gazelor și la piața energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant că se are în atenție și interconectarea cu țări care nu sunt în mod necesar în Uniunea Europeană, ca spre exemplu Serbia și Republica Moldova. Susținerea noastră este pentru cele două țări. Urmează să vedem în bugetul Uniunii cum vom putea interconecat și cele două țări”, a spus Băsescu.

În opinia lui Băsescu, unificarea pieţei gazelor şi a energiei electrice va avea ca rezultat diminuarea riscului ca o ţară sau alta sa rămână neaprovizionată.
Sursa: http://www.jurnal.md/ro/news/basescu-r-moldova-trebuie-sa-fie-interconectata-la-pia-a-energiei-ue-200514/

Băsescu: 8 țări din Europa de Est ar putea adera la UE până în 2018

Băsescu: 8 țări din Europa de Est ar putea adera la UE până în 2018
Băsescu: 8 țări din Europa de Est ar putea adera la UE până în 2018
sursa: euroactiv.ro
foto: capital.ro
1758
Opt țări din europa de Est ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2018, iar numărul statelor membre ar putea crește de la 27 la 35, a spus președintele României, Traian Băsescu într-un interviu acordat cotidianului britanic Daily Telegraph. "Ne putem imagina o Uniune Europeană extinsă în Balcanii de Vest, prin Moldova și Turcia. Vor fi in jur de 35 de state membre până în 2018 sau 2020, când procesul va fi finalizat", a spus președintele Traian Băsescu. Totodată, Băsescu susține că extinderea este dependența de țările UE afectate de criza economică, scrie euroactiv.ro.

"Aceast lucru va depinde foarte mult de modul in care Europa va depasi perioada de criza. Pentru a lua in calcul o posibila extindere, vor trebui sa fie solutionate problemele din interiorul Uniunii, probleme ce privesc Grecia, Irlanda sau Portugalia", a precizat seful statului.

Surse oficiale citate de Daily Telegraph sustin ca problema extinderii Uniunii a fost luata in discutie in cadrul intrevederii dintre seful statului roman si premierul englez David Cameron, dar nu s-a avansat nicio data. Aceleasi surse
au aratat ca, in cazul unei posibile extinderi, Marea Britanie va insista ca cei care vor dori sa munceasca aici sa aplice pentru permise de munca.

Conditiile de acces pe piata fortei de munca din Marea Britanie sunt limitate, in prezent, pentru muncitorii romani si bulgari, noteaza Daily Telgraph, iar presedintele roman a ridicat aceasta problema si in cadrul intrevederii cu premierul Cameron.

Vestea ar putea starni temeri privind un nou val de imigranti care se vor abatea asupra Angliei, asa cum s-a intamplat in 2004, cu muncitorii polonezi, mai noteaza publicatia britanica.
Sursa: http://www.jurnal.md/ro/news/basescu-8-ari-din-europa-de-est-ar-putea-adera-la-ue-pana-in-2018-206173/

duminică, 29 mai 2011

Rochia cu care Kate Middleton a eclipsat-o pe prima doamnă a Americii a fost făcută în România. Cât costă rochia în Marea Britanie şi ce salarii au cr

Rochia cu care Kate Middleton a eclipsat-o pe prima doamnă a Americii a fost făcută în România. Cât costă rochia în Marea Britanie şi ce salarii au croitoresele românce

de Laura HOLBAN

Designul rochiei care a aparţine brandului Reiss a făcut o bună impresie nu doar la întâlnirea cuplului princiar cu familia Obama, ci a fost şi pe placul publicului larg care a văzut fotografii cu Catherine.

Rochia cu care a eclipsat-o Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, pe Prima Doamnă a Americii a fost făcută în România. Rochia, care a costat 200 de euro, a fost realizată de către croitorese românce plătite lunar cu echivalentul a 193 de euro, scrie Daily Mail.

Designul rochiei care a aparţine brandului Reiss a făcut o bună impresie nu doar la întâlnirea cuplului princiar cu familia Obama, ci a fost şi pe placul publicului larg care a văzut fotografii cu Catherine.

După această întâlnire, cererea pentru acest model de rochie a fost atât de mare încât website-ul companiei a cedat şi toate rochiile s-au vândut în mai puţin de 24 de ore.

Modelul purtat de Ducesa de Cambridge a făcut ravagii. Foto: Daily Mail

Jurnaliştii de la Daily Mail au aflat că atelierele brandului preferat al Ducesei se află într-o suburbie a Bucureştiului. Angajatele de acolo sunt plătite cu 1,14 euro pe oră, respectiv circa 5 lei pe oră, cu mult mai puţin decât alte muncitoare din estul Europei. Realizarea rochiei de culoarea nisipului pe care a purtat-o soţia prinţului William nu a costat mai mult de 17 euro.

Jurnaliştii britanici au fost şocaţi să vadă ce condiţii de muncă le oferă angajatorul croitoreselor. Fabrica Rimcor EX în care acestea lucrează "aduce a clădire industrială, cu pereţi înalţi şi ziduri din metal solid". Ţinând cont de salariul mic de care au aflat că beneficiază angajatele, Daily Mail s-a interesat la Institutul Naţional de Statistică şi a subliniat că angajaţii de aici sunt plătiţi cu cel puţin 25 de euro pe lună mai puţin decât salariul mediu în industria în care lucrează.

Fabrica unde se fac rochii pentru ducese. Foto: Daily Mail

Juliana Haita, o angajată care lucrează de 15 ani pentru Rimcor Ex, nu se plânge de condiţiile în care lucrează, ba mai mult, le numeşte decente. "Aceste lucruri sunt normale pentru mine. Sunt obişnuită cu aşa ceva", a explicat femeia. O obiecţie adusă de Haita sunt temperaturile mari din timpul verii, însă a explicat că toţi angajaţii primesc o jumătate de oră de pauză în plus în acea perioadă.

Angajatele au aflat cu această ocazie că soţia prinţului William a purtat o creaţie făcută de mâinile lor. "Mă bucur să ştiu că un lucru mic pe care eu îl fac aici, ajunge într-o sală de bal, undeva în lume", a declarat Haita.

Jurnaliştii britanici nu au uitat să precizeze că fabrica se află în imediata apropiere a unei comune locuite de ţigani, unde, anul trecut, o fată de 10 ani a rămas însărcinată în urma unei relaţii sexuale cu vărul ei.

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/rochia-cu-care-kate-middleton-a-eclipsat-o-pe-prima-doamna-a-americii-a-fost-facuta-in-romania-cat-costa-rochia-in-marea-britanie-si-ce-salarii-au-croitoresele-romance-8292085

vineri, 20 mai 2011

casedeepoca.wordpress.com: Palatul brancovenesc Potlogi: la granita dintre restaurare si imaginatie

Stilul neoromanesc este bazat pe o multipliciate de surse din cadrul regiunilor romanesti, cea mai importanta reprezentare avand-o bisericile si palatele construite in perioada centrata pe domnia voievodului Constantin Brancoveanu (1688 – 1714) al Tarii Romanesti. Arhitectura creata de-a lungul acelei ere este denumita de obicei “brancoveneasca” (alti termeni mai sunt “munteneasca” sau “renastere romaneasca”), fiind o foarte particulara si flamboaianta mixtura de motive tipice sudului Romaniei cu detalii de inspiratie islamic otomana, impreuna cu elemente renascentiste (din nordul Italiei) si baroce. Din pacate nu multe din aceste extraordinare edificii mai sunt in existenta, fiind distruse sau deteriorate de razboaie, in timpul invaziilor armatelor imperiilor vecine, cutremure, inundatii sau incendii devastatoare. De asemenea o importanta proportie a edificiilor ramase, a avut intre timp arhitectura alterata.

Raritatea relativa a acestor edificii arhetip, a fost un aspect de care s-a plans si Ion Mincu, initiatorul stilului neoromanesc, la sfarsitul sec. 19. In consecinta, o mare parte a structurilor de tip brancovenesc au trebuit sa fie reconstruite in timpurile moderne be baza ramasitelor disparate scoase din ruine, arhitectii restauratori folosindu-si din plin imaginatia pentru a umple marile gauri din volumul limitat de informatii necesare pentru restaurarea acestor monumente.

Un caz elocvent in aceasta privinta este cel al Palatului Potlogi, prezentat in imaginile de mai jos, construit de Constantin Brancoveanu in 1698 – ’99, un produs stralucit al creativitatii efervescente a acelei perioade dinValahia.

Palatul Potlogi, ruinele cum se prezentau in anii 1950 inaintea inceperii lucrarilor de reconstructie si restaurare.

Edificiul a fost distrus de o armata otomana la numai o decada si jumatate de la construirea sa, in 1714, ca parte a represaliilor padisahului pentru presupusa colaborare a voievodului cu Petru cel Mare al Rusei, ce avansase in zona prin tradarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. Palatul nu a mai fost refacut, si lasat o ruina pentru urmatorii doua sute cinci zeci de ani (vezi fotografia de mai sus).

Palatul Potlogi, dupa restaurare, la sfarsitul anilor 1950

Restaurarea, sau mai precis reconstructia, Palatului Potlogi a fost inceputa in 1955, in timpul regimului comunist, urmand indeaproape modelele brancovenesti dezvoltate in cursul restaurarii Palatului Mogosoaia, un alt important edificiu al acelei perioade, restaurat in anii 1920 de catre marele arhitect George Matei Cantacuzino. El al a contemplat de asemenea o ruina la Mogosoaia si a trebuit sa-si foloseasca copios imaginatia in procesul de restaurare, inspirandu-se mai ales din arhitectura manastirilor brancovenesti Vacaresti (distrusa la randul ei de dictatorul Ceausescu in anii 1980), Hurez, Stravopoleos si biserica Doamnei.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

O scurta, dar interesanta descriere a lucrarilor de restaurare de la Potlogi este data in publicatia “Studii si Cercetari de Istoria Artei”, vol. 1, 1960 (Romanian Academy).

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Felul cum arata astazi palatul este in mod evident bazat pe multe presupuneri, ramasite disparate, si, dupa cum am mai mentionat, imaginatie. Cu toate acestea reuseste sa transmita o buna impresie a cum aratau edificiile vremurilor lui Constantin Brancoveanu si originalitatea remarcabila a arhitecturii acestora.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Decoratia verandei si detaliile ei arhitecturale, vazute in imaginea de mai sus, sunt intr-o masura destul de mare o redare a celor intalnite la Palatul Mogosoaia, care la randul lor au fost design-ate de arhitectul GM Cantacuzino, inspirandu-se in principal, in acest caz, din arhitectura manastirilor Hurezi si Vacaresti.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17, inscriptia inaugurala a domnului Constantin Brancoveanu; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Inscriptia dedicatorie de mai sus, decorata cu un frumos vultur valah, este scrisa in scripa chirilica locala, folosita in Valahia si Moldova pana la reforma alfabetului de la mijlocul sec. 19. Aceasta mentioneaza in initiale la colturi numele si titlul fondatorului Palatului Potlogi: “Io [Eu], K [Constantin], B [Brancoveanu], V [Voievod]“.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17, beciul; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Superstructura a palatului este sustinuta si de un masiv pilier, vazut in fotografia de mai sus, asezat la centrul pivnitei, o solutie structural-arhitecturala intalnita la palazzo-urile de vara venetiene de pe valea Pad-ului.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Imaginea de mai sus prezinta vulturul bicefal al Imperiului Bizantin, parte din heraldica voievodului, care era membru al marii familii imperiale bizantine a Cantacuzinilor. Aceasta este reconstructie din anii 1950.

Palatul Potlogi, sfarsitul sec. 17; fotografie din 2007 (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus prezinta decoratia in stucatura a interiorului palatului, in motive persane si otomane, in genul decoratiilor palatelor valahe de sec. 17, modelate in acest caz dupa compozitii similare de la biserica Doamnei si alte cladiri brancovenesti.

Sursa: VALENTIN MANDACHE