marți, 9 septembrie 2008

UNIMEDIA.md : În scurt timp, Medvedev îi va chema la covoraşul roşu pe Voronin şi Smirnov pentru reluarea negocierilor în formatul 5 + 2

Colaj: UNIMEDIA

Întrevederea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, ar putea avea loc în scurt timp şi ar putea debloca negocierile privind conflictul transnistrean în formatul “5 + 2”. Acest lucru reiese din cadrul unui interviu al pretinsului ministru interimar de externe al regiunii transnistrene, Vladimir Iastrebceak, oferit pentru “Nezavisimaia Gazeta”, citat de Interlic. Potrivit acestuia, iniţial Voronin se va întâlni cu Smirnov pe parcursul lunii septembrie, urmând ca până la începutul lunii octombrie să fie fixată o altă întrevedere - cu participarea preşedintelui rus Dmitri Medvedev. UNIMEDIA precizează că, în timp ce Chişinăul vede soluţionarea conflictului transnistrean în baza legii privind statutul regiunii din iulie 2005, care prevede retragerea copletă a trupelor ruse, liderii de la Tiraspol susţin în continuare suplinirea trupelor pacificatoare ruse în Transnistria.

Amintim că preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit pe 25 august cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin, declarând că există şanse bune pentru a se ajunge la o soluţie. Acestei întrevederi a urmat întrevederea preşedintelui rus cu liderul transnistrean, în cadrul căreia Medvedev l-a convins pe Smirnov să se aşeze la masa de negocieri cu preşedintele Voronin, precizează Interlic.

Ulterior Kremlinul declarat într-un comunicat de presă că vor continua consultările la nivel de lucru între cele trei părţi, cu posibilitatea unor întâlniri la nivel mai înalt. Din acest format trilateral ar fi excluşi doi mediatori din formatul actual de negocieri, 5+2, anume OSCE şi Ucraina, precum şi cei doi observatori, Statele Unite şi Uniunea Europeană, mai precizează sursa citată.

“Nezavisimaia Gazeta” a scris că o întâlnire Medvedev-Smirnov-Voronin ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta, însă Preşedinţia de la Chişinău informase pe 1 septembrie că preşedintele Vladimir Voronin se va afla în această perioadă în vacanţă, până la mijlocul lunii, la Karlovy Vary în Cehia, precizează Interlic.

Referindu-se la formatul de negocieri, Iastrebceak a spus în interviul său pentru “Nezavisimaia Gazeta” că formatul 5+2 îşi păstrează actualitatea pentru Moscova. Totodată, el a menţionat că acest format cu participarea observatorilor UE şi SUA a fost creat în 2002 când procesul de negocieri se afla în criză. “În formatul 5+2 soluţiile pot fi discutate, însă nu şi aprobate. SUA şi UE sunt doar în calitate de observatori”, a declarat Iastrebciak.

Totodată, potrivit lui, consultările cu participarea mediatorilor trebuie să continuie, pentru a evita situaţiile similare celei din 2003, când a fost respins planul Kozak de către partea moldoveană. Referindu-se la planul Kozak şi la faptul că Moscova încearcă să îl reanimeze şi să-l propună ca bază pentru negocieri, Iastrebciak a spus că cu cinci ani în urmă Tiraspolul a acceptat planul Kozak ca fiind un document de maxim compromis la care s-a ajuns cu Chişinăul.

UNIMEDIA precizează că, în timp ce Chişinăul vede soluţionarea conflictului transnistrean în baza legii privind statutul regiunii din iulie 2005, care prevede retragerea copletă a trupelor ruse, liderii de la Tiraspol susţin în continuare suplinirea trupelor pacificatoare ruse în Transnistria.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Igor Smirnov privind necesitatea majorării contingentului rus în Transnistria, Vladimir iastrebciak a spus că Tiraspolul consideră că prezenţa militară rusă în regiune nu numai că trebuie menţinută, atât sub forma forţelor pacificatoare, cât şi a grupului operativ militar, dar şi fortificată. El a amintit că în acordurile din 1992 încheiate între Chişinău şi Tiraspol prevăd un contingent de trei mii de pacificatori ruşi.

UNIMEDIA precizează că, în timp ce comunitatea experţilor susţine că negocierile în format trilateral sunt în dezinteresul Moldovei, ambasadorul rus la Chişinău Valeri Kuzmin consideră că orice format de negocieri este bun, atâta timp cât este şi eficient.

Sursa: UNIMEDIA



Niciun comentariu: