marți, 23 septembrie 2008

www.jurnal.md De frica lui Stepaniuc: Autorităţile cenzurează donaţiile de carte din România

De frica lui Stepaniuc: Autorităţile cenzurează donaţiile de carte din România
autor: Raisa LOZINSCHI
Lotul de carte românească care a fost donat, în primăvara curentă, de autorităţile din Călăraşi, România, celor din localitatea cu acelaşi nume din R. Moldova a fost, în sfârşit, recuperat de la vamă. Acesta fusese reţinut în luna mai curent la Vama Leuşeni, fiindcă unele cărţi conţineau în titulatură şi cuvântul „român”. La indicaţia Ministerului Educaţiei şi Tineretului, din listă au fost „aruncate” 57 de cărţi cu titluri „pretenţioase”, iar la cea a Ministerului Culturii şi Turismului – încă 14. Cei de la ministere le spuneau autorităţilor locale din Călăraşi că „se tem de Stepaniuc” şi nu pot lăsa lucrurile aşa.

Sergiu Cojocaru, şeful secţiei de cultură din raionul Călăraşi, cel care s-a ocupat de recuperarea cărţilor din vamă, ne spune într-un interviu prin ce a trecut ca să vadă, în sfârşit, cărţile în bibliotecile şcolare din raion.

- Dle Cojocaru, în ce condiţii au fost reţinute cărţile la Vama Leuşeni?

Oraşul nostru, Călăraşi, este înfrăţit cu Călăraşiul din România. În luna mai curent, o delegaţie de-a noastră a fost în vizită în oraşul Călăraşi din România şi gazdele s-au gândit să facă o donaţie de carte pentru biblioteca oraşului şi pentru cele ale şcolilor din raionul nostru. N-au prevăzut acest lucru din timp, totul a fost spontan. Oamenii au făcut un gest de apreciat. Ne-au donat cărţi în valoare de vreo 3 000 de euro.

- Cărţile au ajuns odată cu delegaţia noastră în vamă?


Da. Pe 5 mai, la Vama din Leuşeni s-au uitat pe lista de cărţi şi când au dat peste unele care aveau cuvântul „român” în titlul lor nu i-au permis delegaţiei să le ia mai departe.

- Ce aţi făcut atunci?

Ne-am adresat Ministerului Culturii şi Turismului să ne dea un aviz de trecere a frontierei. Ministerul nu ne-a dat nimic şi ne-a trimis la Agenţia pentru Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare. Aici ne-au spus că fără avizul ministerului, care să spună dacă corespunde sau nu literatura, nu pot să facă nimic. După ce am început să insist vreo trei luni cu scrisori, dacă n-am cheltuit vreo mie de foi A4, mai ales pentru copiile listelor de cărţi – vreo 50 şi ceva de foi pe care le prezentam de fiecare dată...

- Dar câte cărţi v-au fost donate?

3300. Şi toate diferite sau maximum câte două exemplare. Este vorba de literatură artistică – Rebreanu, Sadoveanu, Camil Petrescu, sunt şi romane străine şi literatură metodică bună. Dar Ministerul Educaţiei şi Tineretului ne-a scos din listă 57 de cărţi.

- Care anume?

Tot ce conţinea cuvântul „român” au interzis cei de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului. „Dicţionar francez-român”, „Istoria românilor” a lui Iorga, „Răscoala” şi „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, cărţi de-ale lui Camil Patrescu ne-au scos. Şi Ministerul Culturii a interzis opt cărţi. Toţi funcţionarii de prin ministere se temeau de Victor Stepaniuc, ce să mai vorbim! Toţi îmi spuneau deschis despre asta. Ziceau că atunci când o să ajungă la el, acesta o să spună că iată, poeţi din Muntenia, Bucovina, dar noi ce, nu-i avem pe-ai noştri?

- Şi unde au rămas aceste cărţi?

Când ne-am dus la vamă să le luăm, cărţile noastre erau puse într-un depozit de-a valma. Se vede că le-au frunzărit, fiindcă ce am găsit nu mai corespundea listei. Lipseau multe cărţi. Dar n-am mai înaintat obiecţii, ne-am bucurat că ne-au permis să le luăm măcar şi aşa. Le-am încărcat cu hurta, aşa pline de praf cum erau, şi n-am mai ales nimic.

- Din 3300 câte au rămas?

Nu ştiu exact, dar cred că au rămas vreo 3000.

- Cum vi se pare situaţia asta?

Neghioabă. Închipuiţi-vă că pentru guvernarea asta actuală cărţile sunt nişte bombe. Deja ne lipsesc şi de dreptul la o altă informaţie, dreptul la literatură. Iată şi editurilor li se interzice să publice câte o carte mai bună. Ce să mai comentez?

- Autorităţile din Călăraşiul de peste Prut ce au spus?

Ne-au trimis vreo patru rânduri de documente, numai să rezolvăm problema. Au înţeles situaţia, ce credeţi că ei nu ne înţeleg? Dar ce puteau să mai facă dânşii? Nu cred că o să ne mai facă vreo donaţie. Dar şi noi nu mai vrem cărţi de nicăieri atâta timp cât avem guvernare comunistă.

- Vă mulţumim!

Interviu realizat de Raisa LOZINSCHI

Iată ce nu le convine funcţionarilor moldoveni

Potrivit ordinului semnat de ministrul Artur Cozma, ministerul Culturii şi Turismului a interzis 14 cărţi din lotul donat de autorităţile din Călăraşi, România, precum: „Al. Ioan Cuza – Domnitorul unirii”, „Istoria românilor” de Constantin Drăgan şi altă carte cu acelaşi nume de Vlad Georgescu, „Tricolorul României”, „În apărarea României Mari”, „Făurirea României Mari” de D. Bălăeţ, „Basarabia – pământ românesc” de N. Titulescu, „Istoria unirii românilor” de I. Lupaş, „Antonescu – Hitler. Corespondenţă” etc.

Printre cele 57 de cărţi interzise prin ordinul ministrului Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga, se numără „Istoria lui Ştefan cel Mare” de Nicolae Iorga, „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, „Cântarea României” de Alecu Russo, „Valea Victoriei” de Camil Petrescu, „Letopiseţul Ţării Româneşti” de Ion Neculce, „KGB atacă” de Paul Ştefănescu, „Carol al II-lea”, „Întâlnire cu Stalin”, „Călăraşii în literatura română – antologie” etc.


http://www.jurnal.md/article/8810/

Niciun comentariu: