Diplomatul si-a rostit discursul introductiv, in care a amintit de proiectele de infrastructura existente si anuntate si in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau, proiectele politice, economice si culturale.
Principalele idei ale discursului sau:
- Interesul national al Romaniei in ce priveste relatia cu Moldova e cel mai bine manifestat printr-o politica europeana, activa, generoasa, predictibila, de sustinere a aspiratiilor de integrare europeana a Moldovei.
- Sentimentul meu este ca odata cu schimbarile de guvern din R. Moldova, Romania dobandeste din nou ocazia unei prezente active in politica externa. Printr-o politica activa, generoasa, predictibila in raport cu R. Moldova, romania isi consolideaza propriul statut in interiorul UE. Printr-o relatie aprofundata cu unul dintre vecinii importanti, Romania aduce o contributie specifica la unul dintre rolurile UE, de promotor al unor standarde in vecinatatea sudica si estica.
- Rolul eminent al unei ambasade este de a stimula, aprofunda, de a extinde dialogul politic bilateral.
- Ceea ce Romania poate furniza responsabil este un transfer de competente si expertiza util procesului de adaptare progresiva a Republicii Moldova la standardele si normele europene.
- Proiectele concrete sunt extrem de importante, suma lor este impresionanta, de la refacerea celor cinci poduri de peste Prut, la linia de cale ferata, Iasi-Chisinau-Tighina pe ecartament european, toate descriu miza esentiala pe care Romania o are de atins in raport cu Republica Moldova. Aceasta miza descrie si o exigenta, cea de buna colaborare intre o intreaga constelatie institutionala din Romania si cea in oglinda din R. Moldova. Pentru actualizarea acestor proiecte, care nu sunt noi, dar au zacut o vreme, ambasada are un rol stimulator important.
- Activitatea consulara - Romania in R. Moldova trebuie sa operationalizeze la standarde Schengen toate activitatile consulare. Nu va fi simplu. Insa efortul MAE, al Ministerului Internelor este foarte important pentru fluidizarea eliberarii vizelor si incepand cu 31 martie a certificatelor pentru mic trafic la frontiera.
- Diplomatul a aratat faptul ca Romania este pe locul 9 printre investitorii in R. Moldova, "e un loc care nu ne face neaparat onoare, dar ne incurajeaza sa gandim lucrurile in perspectiva". Inperspectiva de a aduce in actualitate un fond de garantare intre R. Moldova si Romania.
- Marius Lazurca a avansat ideea infiintarii unei banci de investitii romano-moldovenesti, in care investitor importanta sa fie si BERD.
- Cooperarea stiintifica si academica este foarte importanta. exista un numar foarte mare de tineri elevi, studenti, cercetatori in Romania. E o cale certa de a crea o elita amicala Romaniei prin stimularea acestei colaborari. (...) trebuie valorificat capitalul de inteligenta a diasporei din Moldova.
- Promovarea cooperarii culturale este foarte importanta, ajuta investitia de natura politica si economica in R. Moldova. In 2007 s-a luat o decizie care creeaza un institut cultural la Chisinau doar pe hartie. Pledez la crearea unui institut Eminescu sau a unui institut cultural roman Mihai Eminescu, cu rol de actor preeminent pe piata ideilor, artelor, literelor in R. Moldova. este esential ca inteligenta romanesca sa fie actorul primordial in dezbaterea intelectuala din R. Moldova.
- Este important sa cream contacte directe intre autoritatile locale romane si moldovene, unele proiecte au inceput deja, exista instrumente financiare de cooperare transfrontaliera.
- Crearea unui spatiu mediatic comun. Vorbim aceeasi limba, ne intemeiem pe o traditie istorico-culturala comuna, e normal sa existe un spatiu de suprapunere intre media romaneasca si cea moldoveana.
- Participare comuna la targuri si expozitii internationale, nu sub acelasi pavilion, ci pentru a exprima solidaritatea de fond dintre tarile noastre.
- Organizarea unor sedinte de guvern comune e importanta.
- Ambasadorul propus a dat exemplul Poloniei si Ucrainei care organizeaza impreuna un campionat european de fotbal, sugerand ca romanii si moldovenii ar putea are in vedere organizarea unei competitii importante.
- Voi propune ca marile festivaluri nationale sa aiba o antena la Chisinau. Nu stiu de ce Festivalul Enescu nu ar ptuea avea o antena la Chisinau, asa cum are la Timisoara sau Cluj.
- Sprijinul Romaniei se conceretizeaza mai ales in contextul UE, a mai spus diplomatul, aratand ca recent infiintatul grup al prietenilor Moldovei este un forum "pe care il dorim extins la nivelul intergii UE" si in care Chisinaul isi poate identifica prietenii europeni. Este locul in care dialogul politic si de integrare poate dovedi substanta si competente. Sursa: Hotnews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu