marți, 15 ianuarie 2008

BBC: Avertismente şi laude ale UE la adresa Moldovei

Barroso
Preşedintele Barroso mulţumit de progresele Moldovei.
Preşedintele Voronin s-a aflat luni la Bruxelles - şi a auzit direct de la sursă ce are de spus Comisia Europeană despre felul în care Chişinăul îşi ţine promisiunile cuprinse în Planul de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Vizita, care a avut loc cu câteva săptămâni înainte de expirarea acestui plan, a avut un caracter mai mult protocolar mai ales în condiţiile în care preşedintele Voronin vizitase deja Bruxelles-ul în decembrie anul trecut.

De această dată domnul Voronin s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care nu fusese prezent la precedenta sa vizită.

Oficialii de la Bruxelles au declarat corespondentei BBC Oana Lungescu că sunt mulţumiţi de prezenţa preşedintelui Moldovei la Bruxelles pentru că demonstrează orientarea pro-europeană a ţării pe care o conduce.

Progrese şi critici

La conferinţa de presă comună, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a început prin a felicita Moldova pentru progresele făcute în anul precedent.

Domnul Barroso a vorbit în termeni elogioşi despre implicarea personală a domnului Voronin în rezolvarea conflictului din şi a promis mai mult ajutor din partea Uniunii Europene pentru soluţionarea acestei probleme.

Domnul Barroso a trecut şi la capitolul critici, remarcând că mai sunt necesare multe alte reforme.

Sunt domenii în care credem că e încă nevoie de progrese - la capitolele democraţie, respectarea drepturilor omului, a legilor, libertatea presei
Jose Manuel Barroso

În opinia sa, Planul de Acţiune nu a fost exploatat suficient de către Republica Moldova în acest an:

„Sunt domenii în care credem că e încă nevoie de progrese - la capitolele democraţie, respectarea drepturilor omului, a legilor, libertatea presei. Aceste domenii sunt foarte importante şi credem că sunt necesare progrese concrete.” a declarat domnul Barroso.

Planul de Acţiune rămâne deci pe masă şi Republica Moldova nu se poate aştepta pe termen scurt şi mediu la un nou acord politic cu UE după modelul acordurilor de stabilizare şi asociere pe care le au ţările din Balcani.

Chestiunea relaţiilor tensionate dintre Republica Moldova şi România nu a fost abordată direct în conferinţa de presă.

Totuşi Uniunea Europeană doreşte să vadă relaţii de bună vecinătate între cele două ţări deşi consideră că aceasta este o problemă strict bilaterală . „Dat fiind că ambele ţări vorbesc aceeaşi limbă, are trebui să le fie mai uşor să vorbească între ele” îi spunea zâmbind un oficial corespondentei noastre Oana Lungescu.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/01/080114_voronin_baroso.shtml

Niciun comentariu: