marți, 22 ianuarie 2008

Timpul.md: Valul de proteste se extinde - Micii întreprinzători avertizează că vor bloca traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău şi calea ferată


Deoarece parlamentul refuză să anuleze Legea nr. 208

Valul de proteste se extinde

Micii întreprinzători avertizează că vor bloca traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău şi calea ferată internaţională

În aceste zile, valul de proteste ale comercianţilor a cuprins întreaga republică. Manifestaţii ample au avut la Bălţi, în raioanele Cahul, Edineţ, Floreşti, Făleşti, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Ştefan-Vodă şi în alte localităţi.

Nicolae Roibu

Săptămâna aceasta, la Ungheni, peste 500 de mici întreprinzători au organizat un miting de protest. Alexandru Crăciun, preşedintele Asociaţiei Businessului Mic şi Mijlociu din localitate, ne-a spus că ei cer în continuare abrogarea Legii 208, care interzice activitatea de întreprinzător în bază de patentă, stabilind înregistrarea întreprinderilor individuale, asigurarea evidenţei contabile şi procurarea aparatelor de casă. Protestatarii spun că toate acestea constituie cheltuieli enorme şi că activitatea lor va deveni nerentabilă, dacă nu chiar imposibilă. În cazul în care legea nu va fi abrogată sau, cel puţin, modificată pentru a permite activitatea în bază de patentă, oamenii ameninţă că vor bloca calea ferată internaţională şi traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău. Amintim că, acum câteva zile, protestatari de la Orhei au blocat traseul naţional Chişinău-Bălţi timp de mai bine de o jumătate de oră.

Începând de ieri, pieţele din Ungheni nu mai funcţionează, manifestanţii alegând să protesteze în tăcere. La asemenea acţiuni au recurs, tot ieri, şi colegii lor de la Bălţi. Solicitat de TIMPUL, preşedintele Asociaţiei Businessului Mic şi Mijlociu din capitala nordului, Natalia Bogatenkova, ne-a declarat că protestele în tăcere vor dura timp de patru zile, iar mâine aici se va desfăşura un amplu miting organizat de micii întreprinzători din raioanele învecinate.

Pentru ziua de marţi, la Chişinău fusese anunţată o acţiune de protest a micilor întreprinzători pe plan naţional, care însă nu a avut loc. Preşedintele Asociaţiei Micului Business şi Mijlociu, Eugen Roşcovanu, ne-a informat că a depus o cerere la primăria capitalei pentru a transfera manifestaţiile de protest pentru perioada 5 februarie - 30 mai, când comercianţii intenţionează să picheteze parlamentul.

Niciun comentariu: