luni, 21 ianuarie 2008

BBC: Chişinău: nou conflict între primar şi poliţie

Chişinău: nou conflict între primar şi poliţie
Chirtoacă Gumeniţă
Vicecomisarul l-a acuzat pe primar că încalcă legea privind întrunirile.
Vicecomisarul oraşului Chişinău, Iacob Gumeniţă, îl acuză pe primarul capitalei, Dorin Chirtoacă de lipsă de cooperare, de ignorare a poliţiei municipale şi de încălcare a legii privind întrunirile.

Vicecomisarul este nemulţumit de faptul că solicitările pentru organizarea unor manifestaţii sunt semnate, spune el, în grabă de către primar, fără a verifica cine depune cereri.

„A permis recent unei organizaţii neguvernamentale să desfăşoare o măsură de protest în Piaţă. Organizatorii au adus în Piaţă zece difuzoare de frecvenţă sporită, care timp de patru ore au periclitat activitatea tuturor instituţiilor care sunt în preajma Pieţei Marii Adunări Naţionale.”

Iacob Gumeniţă a adus vorba şi despre „războiul brazilor” de la sfârşitul lunii decembrie.

„Pomul de Crăciun l-a adus în centrul oraşului fără ca să coordoneze cu poliţia rutieră. La folosirea transportului cu încărcături deosebite se cere, conform regulamentului, poliţiei rutiere coordonare. Se fac nişte acţiuni din partea domnului primar care cer coordonări în cadrul legii şi evident apar tensionări.”

Primarul e surprins

La rândul său, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă s-a arătat surprins de acuzaţiile vicecomisarului.

„Din momentul în care primarul a semnat o dispoziţie, ea îi este adusă la cunoştinţă. Nu este coordonată, avizată şi aşa mai departe decât în cazurile prevăzute de lege. Or asemenea cazuri pentru manifestări publice nu există. Fiecare are o anumită competenţă şi trebuie să şi-o îndeplinească.”

Potrivit primarului, administraţia publică locală şi poliţia pot interveni şi interzice desfăşurarea unei manifestări publice doar în cazul în care au probe că acea întrunire nu va fi una paşnică.

Domnul Chirtoacă a declarat că între el şi poliţia municipală nu există nici un conflict, doar că: „Este o cooperare mai puţin uşoară pentru dânşii.”

Poliţia municipală, conform legislaţiei, are dublă subordonare, faţă de Ministerul Afacerilor Interne şi faţă de primarul capitalei şi este finanţată de la bugetul municipiului Chişinău.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/01/080121_conflict_primarie.shtml

Niciun comentariu: