Postul de radio Vocea Basarabiei condamna actiunile de intimidare a presei libere din R.Moldova
25 Apr 2008 15:31
Extrage fisierul audio de aici: Conferinta de presa a fondatorilor
Dosarul penal intentat acum cinci luni de catre Procuratura Generala pe faptul "chemarii la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale" in emisiunea interactiva "Forum" difuzata la postul de radio Vocea Basarabiei este in continuare deschis. Radioascultatorii care au telefonat in emisie directa sunt audiati in calitate de martori. Pana acum, insa, postului nu i-a fost prezentata ordonanta in care sa fie stipulate motivele ce au servit pentru inceperea urmaririi, transmite Info-Prim Neo.
Dosarul penal este dus impotriva postului de radio, dar fara sa fie inaintata o ordonanta de invinuire administratiei sau unor jurnalisti in parte, a precizat miercuri, 23 aprilie, intr-o conferinta de presa avocatul Constantin Tanase. Potrivit lui, radioascultatorilor audiati nu li s-au adresat intrebari referitor la subiectul cauzei penale, ci doar intrebari cu caracter politic. In cinci luni, avand descifrarea si inregistrarea emisiunii, organele de ancheta nu au formulat o invinuire si nici nu au inchis dosarul.
Toata incertitudinea care planeaza asupra cazului, afirma Constantin Tanase, stirbeste imaginea Vocii Basarabiei. Mai ales acum, cand postul solicita Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) eliberarea licentelor de emisie pentru frecvente scoase la concurs. Or, se stie ca autoritatea de reglementare in audiovizual monitorizeaza strict solicitantii de frecvente si, in cazul unor procese, refuza eliberarea lor. "Toate termenele procesuale au expirat si vom cere procurorului general sa ne dea o explicatie. In cazul in care urmarirea va continua, vom ataca actele procesuale ale Procuraturii in instanta", a declarat sursa citata.
Co-fondatorii postului, Valeriu Saharneanu si Veaceslav Tabuleac, spun ca au aflat despre acest dosar in momentul in care, in luna martie curent, ofiteri ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei au efectuat un control financiar al activitatii postului de radio. Ambii cred ca este vorba de o noua incercare de intimidare a celor care incearca liber sa-si exprime opinia. Potrivit lui Valeriu Saharneanu, atacurile impotriva presei independente, inclusiv asupra postului Vocea Basarabiei, si, mai recent, asupra publicatiei Jurnal de Chisinau pe conturile careia a fost pus sechestru, sunt o lovitura enorma in imaginea statului.
Fondatorii postului au anuntat in aceeasi conferinta de presa ca solicita eliberarea licentelor de emisie pentru frecvente in Chisinau, Balti, Cahul, Ungheni, Briceni, Drochia si Ochita. Daca vor fi acordate toate,Vocea Basarabiei va deveni retea cu acoperire nationala, a precizat Veaceslav Tabuleac.
Potrivit lui Valeriu Saharneanu, in opt ani Vocea Basarabiei a depus 120 de cereri pentru frecvente, din care au fost satisfacute doar opt. Daca si de aceasta data nu li se vor elibera licente pentru frecventele solicitate, vor actiona CCA in judecata pentru toata perioada, din 2001 pana in 2008. "Vrem sa aratam ca aceasta institutie, in loc sa se ocupe de reglementari in interesul si spre dezvoltarea audiovizualului national, de fapt blocheaza acest lucru. Suntem jertfa activitatii antidemocratice a acestei institutii", a declarat Saharneanu.
Fondatorii Vocii Basarabiei au comunicat si despre modificarile in grila de emisie. De acum incolo, pe langa programele informative proprii, cele ale posturilor Europa Libera si BBC, ascultatorii Vocii Basarabiei, vor putea audia programe ale serviciul roman Deutsche Welle si ale Radio Romania Actualitati.
Rezultatele concursului anuntat de CCA vor fi anuntate in mai.
Info-Prim Neo
http://www.voceabasarabiei.net/?module=show_material&mat_id=214
Ministrul Culturii din Moldova: Complicitatea la minciună și frica de adevăr
-
Ministerul Culturii al Republicii Moldova pare să fi rămas blocat în epoca
comunistă, incapabil să rostească adevăruri fundamentale despre identitatea
și c...
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu