joi, 29 mai 2008

Aleksei Ostrovski dezvăluie detalii ale “memorandumului Kozak II”: Conducerea R. Moldova este gata să stabilească relaţii federative cu Transnistria

Aleksei Ostrovski dezvăluie detalii ale “memorandumului Kozak II”: Conducerea Republicii Moldova este gata să stabilească relaţii federative cu Transnistria
29 Mai 2008, 20:44
Afişări: 358
Aleksei Ostrovski si Vladimir Voronin
Colaj: UNIMEDIA

Limbii ruse i s-ar putea conferi statutul de limbă de stat * Conducerea Republicii Moldova este gata să stabilească relaţii federative cu Transnistria * Tiraspolul ar putea deţine dreptul de veto în sfere-cheie precum securitatea naţională, apărarea şi politica externă * Chişinăul ar putea anula legea privind dubla cetăţenie * Fenomenul românizării preocupă atât locuitorii Transnistriei, cât şi conducerea Republicii Moldova. Acestea sunt doar câteva dintre declaraţiile preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Aleksei Ostrovski, lansate joi, 29 mai, la Tiraspol, informează NewsIn.

Ostrovski a precizat, potrivit NewsIn, că autorităţile de la Chişinău ar putea accepta o ridicare a statutului limbii ruse în viitorul stat reunificat, care în prezent este oficial recunoscută ca limbă de comunicare interetnică, ceea ce înseamnă că i s-ar putea conferi statutul de limbă de stat.

Oficialul le-a vorbit deputaţilor transnistreni despre unele aspecte ale întâlnirii pe care a avut-o la Chişinău cu preşedintele Vladimir Voronin. Potrivit deputatului rus, conducerea Republicii Moldova este gata să stabilească relaţii federative cu Transnistria şi să acorde drept de veto Tiraspolului în sfere-cheie precum securitatea naţională, apărarea, politica externă, chestiuni legate de neutralitate şi aderarea la diverse organizaţii politice, militare sau economice, mai precizează sursa citată.

Chişinăul ar putea, de asemenea, să anuleze legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină demnităţi publice şi fotolii de parlamentari.

"Dacă totuşi Tiraspolul îşi va continua demersurile pentru obţinerea independenţei, aceste aspiraţii nu vor fi susţinute de comunitatea internaţională", a avertizat oficialul rus. Moscova este, de asemenea, de părere că Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să elaboreze un set de acorduri pentru reglementarea conflictului transnistrean care să convină ambelor maluri ale Nistrului, relatează NewsIn.

Vorbind despre soarta trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria, parlamentarul a amintit poziţia Dumei de Stat şi a conducerii Federaţiei Ruse, care a declarat că Moscova "nu ţine morţiş de acest contingent pacificator". Pacificatorii ruşi şi Grupul Operativ de Trupe Ruse vor rămâne pe Nistru până în momentul în care problema transnistreană nu va fi reglementată pe cale politică paşnică şi atât timp cât în regiune va mai rămâne depozitul de muniţii ruse din localitatea Colbasna.

În prezent, la acest depozit mai sunt stocate aproximativ 20.000 tone de muniţii, o parte dintre ele fiind netransportabile. La depozitul din Colbasna erau păstrate peste 40.000 de tone de muniţii ruseşti, o parte dintre ele fabricate încă din cel de-al Doilea Război Mondial. Depozitul a fost parţial evacuat în anii 2001-2002 cu suportul financiar şi logistic al OSCE, dar blocat de Tiraspol după eşecul Memorandumului Kozak din 2003, pe motivul invocat de Igor Smirnov că "o parte din patrimoniul militar al fostei URSS ar aparţine şi poporului transnistrean".

Ostrovski a spus, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu deputaţii din Sovietul Suprem de la Tiraspol că "mult discutatul fenomen al românizării, care preocupă locuitorii Transnistriei, îngrijorează într-o măsură importantă şi conducerea Republicii Moldova, dar şi cea a Federaţiei Ruse. Motiv pentru care, în setul de acorduri pentru o viitoare reglementare a conflictului transnistrean, ar putea fi prevăzute mecanisme de contracarare a acestui proces", a declarat deputatul rus Aleksei Ostrovski, preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI şi cu diaspora din Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus).

Amintim că o delegaţie a Comitetului pentru relaţiile cu CSI şi cu disapora din Duma de Stat se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, liderii grupurilor parlamentare, iar joi a mers la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu liderul regiunii, Igor Smirnov, şi preşedintele legislativului local, Evgheni Şevciuk.

Comitetul condus de Aleksei Ostrovski a organizat în acest an în Duma de Stat, după proclamarea independenţei Kosovo, audieri pe problema republicilor nerecunoscute din fostul spaţiu sovietic. Ostrovski a fost unul dintre coautorii rezoluţiei acestor audieri, care recomanda preşedintelui şi MAE rus să iniţieze procedura de recunoaştere a republicilor separatiste din Georgia - Abhazia şi Osetia de Sud - , iar în ceea ce priveşte Transnistria se propunea acordarea unei mai mari susţineri social-economice a locuitorilor regiunii.

Sursa: UNIMEDIA, cu referinţă la NewsIn

Niciun comentariu: