joi, 1 mai 2008

www.voceabasarabiei.net : Vladimir Filat: Romania poate accepta ca peste 2 milioane de romani basarabeni sa circule fara pasaport peste Prut

25 Apr 2008 16:31

Extrage fisierul audio de aici: Declaratiile domnului Vladimir Filat in Emisiunea FORUM

Liderul PLD Vladimir Filat, in emisiunea "Forum", a declarat ca a avut mai multe interventii in Parlament in favoarea semnarii Acordului romano-moldovean a micului trafic de frontiera, acord inaintat spre examinare de catre MAE roman Chisinaului. In urma semnarii acestui acord, aproximativ 2 milioane de basarabeni ar putea circula in Romania in temeiul unui permis special, deci fara pasaport si fara vize. "Am facut o interpelare si o chemare a ministrului de Externe in Parlament pentru a afla pozitia guvernului fata de documentul inaintat de partea romana, conform uzantelor diplomatice. Din pacate, exista o pozitie oficiala negativa, facuta publica de ministrul de Externe, care conditioneaza categoric semnarea acestui acord cu semnarea Tratatului de baza si a Acordului de delimitare a frontierei dintre RM si Romania", a declarat Filat.

"Trebuie precizat ca initiativa partii romane se circumscrie documentelor Comisiei Europene, in special celor referitoare la tarile incadrate in Programul de Buna Vecinatate cu UE. Cetatenii nostri nu vor avea nevoie nu numai de vize, dar nici de pasapoarte. Ei vor circula cu un permis special, care va eliberat pe o perioada de 5 ani. Nedorinta semnarii acestui accord vine intr-o contradictie flagranta cu interesele cetatenilor RM. Vor fi incalcate drepturile si interesele a aproximativ 2 milioane de cetateni ai RM - 11 raioane cad sub incidenta acestui acord integral, iar alte 11 partial", a declarat presedintele PLD Vladimir Filat la Vocea Basarabiei.

Reamintim ca Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau a insistat recent intr-un comunicat asupra semnarii unui tratat de frontiera cu Romania. Reactia partii moldovenesti a venit si ca urmare la declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care spunea ca un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate. Intrebat - in cadrul unei dezbateri - cum comenteaza declaratiile oficialilor de la Chisinau referitoare la semnarea unui tratat intre Romania si Republica Moldova, Traian Basescu a raspuns ca acesta nu reprezinta o prioritate. "Noi am recunoscut imediat dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care sa vizeze frontiera de stat romano-moldoveneasca", a spus liderul de la Bucuresti.

Partea romana a explicat ca a propus Chisinaului eliberarea unor permise cu valabilitate intre unu si cinci ani pentru cei care locuiesc in zona de granita, unde acestia vor putea sa calatoreasca si sa vanda si sa cumpere diverse marfuri, fara a avea nevoie de vize, asa cum se intampla de cand Romania face parte din Uniunea Europeana.

Reporter VB
http://www.voceabasarabiei.net/?module=show_material&mat_id=215

Niciun comentariu: