miercuri, 30 ianuarie 2008

Pro TV Chisinau: Sarma ghimpata de la Prut poate fie scoasa

Decizia Consiliului local din Ungheni prin care se propune scoaterea sarmei ghimpate de la frontiera cu Romania este legala.

Verdictul a fost pronuntat de Judecatoria din oras.

Hotararea Consiliului fusese atacata in instanta de ministerul administratiei publice locale. Acesta afirma ca decizia nu a fost semnata de secretarul consiliului din Ungheni si, respectiv, nu este legala. Pe de alta parte, judecatoria a decis ca in acest caz legea nu a fost icalcata. Reclamantul poate ataca insa decizia la Curtea de apel. Consilierii democrati din Ungheni au aprobat anterior o declaratie prin care propun ca sarma ghimpata de la Prut sa fie scoasa. Alesii locali nu stiu insa cand ar putea fi daramat gardul, urmand ca aceasta chestiune sa fie coordonata cu granicerii si alte autoritati centrale.

Pro TV Chisinau: Profesori din sate condamna ideea introducerii limbii moldovenesti in scoli

Mai multi invatatori au participat astazi la o conferinta de presa alaturi de liderii Miscarii “Actiunea Europeana”, in care au protestat fata de intentia de a schimba denumirea cursului de limba romana.

Mai multi profesori din Soroca si Criuleni au semnat, alaturi de liderii Miscarii politice “Actiunea Europeana”, o declaratie prin care condamna schimbarea denumirii cursului de limba romana.

Anterior, autoritatile din Balti au declarat ca vor introduce denumirea cursului de limba moldoveneasca incepand cu noul an scolar, la sugestia presedintelui Vladimir Voronin.

ziare.com : Unirea Romaniei cu R. Moldova, o utopie?

Relatiile oficiale dintre Romania si Republica Moldova sunt aproape inghetate, presedintele Basescu vorbeste de cate ori poate despre fratii de peste Prut si apropierea de Romania, in timp ce oficialii de la Chisinau isi manifesta puternic orientarile rusofone.

Despre ce cred romanii din Romania si despre ce vor romanii care mai traiesc intre granitele Republicii Moldova, se vorbeste prea putin. Ar trebui sa ne mai intrebam daca se simt romanii de peste Prut abandonati? Oare cati dintre ei se mai simt romani, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau fac eforturi sustinute pentru a nega istoria.

Ce fac oficialii de la Bucuresti pentru romanii de peste Prut, cand diplomati si preoti sunt expulzati fara motiv? Cert este ca, de cand Basarabia a fost rupta prima oara din trupul Moldovei, rusii si rusofonii nu au incetat sa incerce suprimarea limbii romane, vazuta ca un martor incomod pe scena istoriei.

Cum s-a inventat o noua limba in Republica Moldova

In octombrie 1924, rusii au creat in stanga Nistrului, Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSM), in componenta Ucrainei. De la inceput, RASSM a devenit tinta experimentelor bolsevice care aveau scopul pierderii in timp a identitatii romanesti a locuitorilor si implementarea teoriei moldovenismului.

Inca din 1926, un grup de intelectuali a inceput elaborarea normelor "limbii moldovenesti". Ca baza a "noii" limbi literare a fost luat graiul popular al moldovenilor transnistreni, ucrainizat si rusificat.

Rolul celor care au creat teoria "limbii moldovenesti" ajungand sa "imbogateasca" fondul lexical al "limbii moldovenesti" cu arhaisme, traduceri din rusa ori inventii, precum: cuvantelnic (dictionar), labiuti (ghilimele), aeronascator (oxigen), aeromasurator (barometru), sangurzburator (aeroplan), mancatorie (sufragerie).

Intre anii 1938-1939 majoritatea functionarilor publici cunoscatori ai limbii romane, au fost executati. In aceeasi perioada s-au luat si masuri medievale impotriva cartilor romanesti, acestea fiid arse.

"Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine", se arata in Constitutia Republicii Moldova, adoptata in 1994. Cu toate acestea, in Transnistria, regiune separatista, sunt decretate trei limbi oficiale: rusa, ucraineana si moldoveneasca.

Scolile din Republica Moldova folosesc, fara exceptie, grafia rusa. Putinele unitati de invatamant care utilizeaza grafia latina, sub presiuni greu de imaginat, sunt inregistrate ca scoli romanesti, limba romana fiind considerata limba straina.

In 2003, la Chisinau a fost editat "Dictionarul moldovenesc-romanesc" al lui Vasile Stati. Dictionar care nu demonstreaza deloc existenta unei limbi moldovenesti diferita de limba romana, ci dimpotriva, pare o mascarada.

Pentru ca prapastia de pe Prut sa se adanceasca, UE a oficializat la sfarsitul lui 2007 limba moldoveneasca, in Parlamentul European pentru acordul Uniunea Europeana - Republica Moldova. Intr-un paragraf al acestui document se spune ca toate actele semnate intre cele doua parti se vor face "in limba moldoveneasca si limbile tarilor membre ale UE".

Acordul a primit sprijinul europarlamentarilor romani din PD, PNL si UDMR, singurii care s-au opus fiind cei ai PSD. Limba moldoveneasca a fost acceptata chiar si de Academia Franceza.

Doar 2% dintre moldoveni sunt romani

Dupa venirea comunistilor la putere, disensiunile dintre Bucuresti si Chisinau au atins punctul maxim in acest an. Vladimir Voronin nu accepta identitatea romaneasca in Republica Moldova. Etichetarile ca "ocupantii romani" si "eliberatorii rusi" sunt frecvente in discursurile presedintelui de la Chisinau.

Datele recensamantului din 2004 arata ca doar 2,2% din populatia de patru milioane de moldoveni se declara etnici "romani" si doar 475.000 vorbesc limba romana.

Teza despre inevitabila unire a Republicii Moldova cu Romania a aparut la inceputul anilor 1990. Sustinatorii acesteia au disparut treptat, astfel ca numai un procent mic dintre moldoveni mai cred in aceasta idee. In plus, orice modificare statala pe harta Europei nu poate fi posibila fara acordul marilor puteri.

30% dintre moldovenii de peste Prut vor cetatenie romana

Ultimul Barometru de Opinie, realizat de Institutul de Politici Publice de la Chisinau arata ca fiecare al treilea cetatean al Republicii Moldova vrea sa-si redobandeasca cetatenia romana. Jumatate dintre acestia aspira la cetatenia romana pentru a putea calatori liber, 32 la suta pentru ca se considera romani, iar 17 la suta au mentionat ca au nevoie de cetatenia romana pentru a putea munci in UE.

10 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova au depus deja actele pentru redobadirea cetateniei romane, aproape 15% intentioneaza sa o faca in viitorii doi ani, iar 9 la suta intr-un viitor mai indepartat.

Ziare.com va provoaca la o dezbatere pe aceasta tema. Credeti ca sunt romani moldovenii de peste Prut, aveti sentimentul apartanentei acestora la Romania? Credeti ca mai exista vreo sansa pentru apropierea Romaniei de Republica Moldova sau ca ar trebui ca acesta sa se contituie intr-un scop al autoritatilor de la Bucuresti?

http://www.ziare.com/index.php?module=campanie&id=18&v=1

marți, 29 ianuarie 2008

Euro Tv : Iata cum a fost sarbatorita Ziua Unirii la Chisinau

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită şi în Republica Moldova. Ce-i drept, mai putin de autorităţi. Grupul de Iniţiativă Hora Unirii a organizat un eveniment cultural în municipiul Chişinău. Conform organizatorilor, acţiunea a fost autorizată de Primăria capitalei în ultimul moment.

Euro TV: Infratirea Iasi - Chisinau

Infratirea Iasi - Chisinau

De ziua Unirii Principatelor Romane oraşele Iaşi şi Chişinău s-au înfrăţit! Municipalitatea ieşeană a reuşit să creeze cu adevărat un moment festiv,care a marcat simbolic strîngerea legăturilor dintre cele doua oraşe din vechea capitală istorică a Moldovei.





Afla mai multe despre Stirile Euro TV (EU TV)

ProTV.md : Moldova a fost condamnata din nou de CEDO

De aceasta data pentru incalcarea drepturilor de autor.

Reclamantul s-a plans Curtii ca i-a fost incalcat dreptul de autor asupra unei fotografii. Ce-i drept, nu a uneia oarecare, ci a celei pe care guvernul a folosit-o la editarea buletinelor de identitate. Reclamantul a cerut compensatii pentru folosirea acestei fotografii, insa instantele nationale nu i-au dat dreptate. Judecatorii de la CEDO au constatat totusi incalcarea dreptului la proprietate si au decis sa-i acorde reclamantului despagubiri de 7000 de euro.

ProTV Chisinau: PLDM militeaza pentru alegerea sefului statului de catre cetateni

Partidul Liberal Democrat, formatiune inregistrata vineri, militeaza pentru alegerea sefului statului de catre cetateni.

De asemenea, reprezentantii PLD afirma ca deputatii trebuie alesi in proportie de 50 la suta pe liste de partid, iar restul in circumscriptii uninominale. Noua formatiune a anuntat ca va incepe colectarea de semnaturi pentru organizarea unui referendum privind introducerea acestor modificari.

timpul.md: Fără sârmă ghimpată la Prut!

Ieri, Judecătoria Ungheni a dat câştig de cauză Consiliului raional Ungheni în acţiunea de judecată intentată la 12 decembrie 2007 de către Serviciul de grăniceri din Ungheni şi Direcţia teritorială control administrativ din Ungheni de pe lângă Ministerul Administraţiei Publice Locale, în chestiunea eliminării gardului de sârmă ghimpată de pe Prut. Precizăm că hotărârea de a scoate sârma ghimpată fusese luată de Consiliul raional Ungheni, dar Serviciul de grăniceri nu a fost de acord cu aceasta şi a acţionat în judecată Consiliul raional. Motivul invocat era că decizia nu fusese semnată de secretarul executivului local.

Anatol Arhire, vicepreşedintele raionului Ungheni, ne-a informat că instanţa de judecată a dat dreptate executivului raional, considerând că decizia privind scoaterea sârmei ghimpate de la Prut este în conformitate cu legislaţia.

Reclamanţii pot contesta însă, în termen de 15 zile, la Curtea de Apel hotărârea Judecătoriei Ungheni.

Irina Codrean

ziua.net : Rusia il va inlocui pe Igor Smirnov, daca se opune negocierilor cu Moldova






Igor Smirnov (Foto EPA)










Moscova a decis sa il sprijine pe Voronin in conflictul transnistrian, o delegatie rusa urmand sa mearga la Tiraspol, la inceputul lunii februarie, pentru a incerca sa convinga autoritatile locale sa ajunga la un acord cu cele de la Chisinau, informeaza cotidianul rus "Kommersant", in pagina electronica de luni. In cazul in care liderul transnistrian, Igor Smirnov, va da insa dovada de obisnuita sa incapatanare, precizeaza "Kommersant", Rusia il va inlocui cu Evgheni Sevciuk, tanarul si ambitiosul presedinte al parlamentului de la Tiraspol. Ca reactie la recenta vizita a presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, la Moscova, ministerul transnistrean de Externe aprecia, sapamana trecuta, ca doar recunoasterea independentei sale va contracara planurile occidentale de a crea a un "cordon sanitar" in jurul Rusiei si va aduce stabilitate in regiune. "In cazul recunoasterii Transnistriei, republica va ramane singura veriga care va impiedica Occidentul sa inchida lantul asa-numitului "cordon sanitar" in jurul Rusiei. O dovada in acest sens este si faptul ca Ucraina isi arata intentia de a intra in NATO, Romania este deja membra a Aliantei, iar statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu are o bază solida", se arata in comunicatul MEA transnistrean. In consecinta, "recunoasterea Transnistriei nu va asigura doar protectia compatriotilor rusi, dar va intari si securitatea Rusiei" se precizeaza in document.

Potrivit "Kommersant", este putin probabil ca aceasta declaratie sa fi produs bucurie la Moscova, preocupata in prezent de reunificarea Republicii Moldova. Un indiciu in acest sens il reprezinta si modul in care a decurs vizita lui Voronin la Moscova. Presedintele moldovean a fost distins cu o medalie pentru contributia la unitatea popoarelor ortodoxe si a fost primit la Kremlin pentru o intrevere cu Vladimir Putin. Seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, a declarat, dupa vizita, ca Putin si-a formulat sprijinul pentru reglementarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut de autonomie regiunii, in cadrul statului reunificat. Surse apropiate negocierilor ruso-moldovene, citate de cotidianul rus, confirma si ele ca Voronin a obtinut sprijinul Moscovei in rezolvarea problemei transnistrene. Moscovei i-a ramas doar sa convinga Transnistria de necesitatea reluarii negocierilor cu autoritatile moldovene. Singurul impediment ramane Igor Smirnov, care se incapataneaza sa refuze sa revina la masa negocierilor. Liderul transnistrean nu vrea niciun fel de apropiere de Chisinau, iar recentul comunicat remis de ministerul transistrean de Externe, condus de aliatul sau Valeri Litkai, a confirmat acest lucru.

Soarta lui Smirnov ar putea fi decisa in februarie

La inceputul lunii februrie, Moscova va incerca totusi sa il convinga pe Igor Smirnov sa adopte o atitudine mai maleabila. Sursele "Kommersant " spun ca un grup de diplomati in frunte cu secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, care, intre altele, este responsabil de directia Moldova in politica externa a Moscovei, va efectua o vizita la Tiraspol. Aceasta vizita este cu atat mai importanta cu cat Smirnov a incetat sa se mai bucure de respect din partea autoritatilor ruse. Din mai multe motive. In primul rand, aminteste "Kommersant", Rusia nu a uitat ca ajutoarele sale din 2006 au fost cheltuite pentru salariile functionarilor, serviciilor de securitate si armatei. Pe de alta parte, Transnistria are datorii neplatite de un miliard de dolari pentru gazele ruse, bani pe care autoritatile i-au strans de la populatie, dar nu i-au virat Rusiei. Ultima gafa, noteaza "Kommersant", a fost ca nora lui Smirnov, Marina Smirnova, care conduce Partidul Patriotic Transnistrean, dar si Gazprombank de la Tiraspol, le-a cerut localnicilor cu pasapoarte ruse sa voteze pentru Rusia Dreapta si nu pentru partidul prezidential Rusia Unita la alegerile parlamentare din 2 decembrie si chiar a candidat pentru acest partid in regiunea autonoma Iamalo-Nenetski.

Evgheni Sevciuk - planul B al Moscovei

In consecinta, Moscova si-a gasit un alt favorit in Transnistria, nimeni altul decat tanarul si ambitiosul presedinte al parlamentului local, Evgheni Sevciuk. Lider al partidului "Obnovlenie", care apara interesele oamenilor de afaceri transnistreni, Sevciuk a simtit bine conjunctura. Anul trecut, a semnat personal la Moscova un acord de cooperare cu Rusia Unita, pentru alegerile parlamentare din Rusia din 2 decembrie si i-a asigurat partidului presedintelui rus Vladimir Putin circa 83,58% din voturile electorilor transnistreni. Pentru aceste servicii, Sevciuk a fost invitat la congresul Rusiei Unite la Moscova, la care a fost inaintata candidatura prim-vicepremierului rus Dmitri Medvedev pentru alegerile prezidentiale din 2 martie. Imediat, in Transnistria a aparut si o miscare in sprijinul candidaturii lui Dmitri Medvedev la scrutinul prezidential.

In afara de sprijinul pe care incearca sa -l obtina de la Moscova, Sevciuk s-a straduit totodata sa creeze centre ale puterii alternative liderului transnistrean Igor Smirnov. In ultimele luni, Sovietul Suprem de la Tiraspol si-a demonstrat in mai multe randuri independenta de Smirnov, neluand in considerare veto-ul administratiei de la Tiraspol in cazul mai multor legi, inclusiv in cazul legii bugetului si celei a televiziunii publice. "Smirnov nu mai este un membru atat de valoros al societatii noastre cum a fost", a declarat fostul adjunct al ministrului transnistrean pentru securitate, in prezent deputat, Oleg Gudimo. "Exista o interferenta de influente, iar faptul ca nici un veto al presedintelui nu a fost sprijinit dovedeste acest lucru. Smirnov nu este capabil sa opuna rezistenta. Se poate vedea un fel de lipsa de fermitate la el. Nu are dorinta de a invinge", a spus oficialul.

Aceasta inseamna, concluzioneaza "Kommersant", ca Moscova este pregatita cu un plan de rezerva, in cazul in care nu reuseste sa ajunga la un acord cu Smirnov. "In cel mai rau caz, el va pati ca Askar Akaiev", fost presedinte al Kirgizstanului, inlaturat in martie 2005 prin Revolutia Lalelor, a prezis pentru "Kommersant" un participat la negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Alina OLTEANU

http://www.ziua.net/news.php?data=2008-01-29&id=2931

luni, 28 ianuarie 2008

unimedia.md : Încă un partid cu acte în regulă pe scena politică din Republica Moldova - PLDM

Foto: www.info-prim.md

În urma Congresului I de constituire, Partidul Liberal Democrat a fost înregistrat, vineri, 25 ianuarie, de către Ministerul Justiţiei de la Chişinău. Reprezentanţii PLDM au avut însă emoţii vis-a-vis de acest fapt, deoarece despre înregistrare li s-a comunicat abia sâmbătă după-amiază. Amintim că formaţiunea a depus actele pentru înregistrare la 25 decembrie 2007, iar preşedintele PLDM a afirmat atunci că nu există temei pentru ca Ministerul Justiţiei să poată refuza înregistrarea partidului.

Formaţiunea pledează pentru asigurarea independenţei justiţiei şi restabilirea încrederii în sistemul judiciar, diversificarea relaţiilor economice ale R. Moldova în scopul reducerii actualei dependenţe economice şi energetice, promovarea unei politici de bună vecinătate prin stabilirea unui parteneriat strategic cu România şi cu Ucraina în vederea realizării intereselor naţionale ale R. Moldova, stabilirea unor relaţii politice şi economice pragmatice cu Federaţia Rusă, etc.

PLDM se pronunţă şi pentru adoptarea unei legi prin care să se interzică accesul la funcţiile publice tuturor celor care în perioada guvernării comuniste (instalate în 2001) au emis şi au executat ordine ilegale, de pe urma cărora au avut de suferit cetăţeni nevinovaţi. De asemenea, partidul are intenţia de a colabora cu toate forţele de orientare democratică, cu excepţia partidelor de orientare nazistă, comunistă, xenofobă, şovină şi antisemită.

Amintim că Partidul Liberal Democrat din Moldova a fost lansat la iniţiativa deputatului Vladimir Filat, ex-membru PD. Congresul de constituire a avut loc la 8 decembrie 2007.

PLDM este a 29-a formaţiune politică înregistrată la Ministerul Justiţiei. În proces de înregistrare mai este şi Acţiunea Populară, a cărui lider spiritual este fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Victoria Dumbravă

ProTV Chisinau: Ziua Unirii Principatelor a fost sarbatorita si la Chisinau

Cateva zeci de tineri cu drapele si panglici tricolore s-au prins intr-o hora a unirii.

Fara portavoci si microfoane, tinerii au cantat si au dansat in Piata Unirii Principatelor din sectorul Buiucani al capitalei.

Pro TV Chisinau: Ziua Unirii Principatelor a fost sarbatorita ieri la Iasi de romanii din toata tara

Oamenii au cantat, au dansat, amintindusi de cei care au pus bazele Romaniei moderne.

La evenimentele dedicate unirii principatelor a participat si o delegatie din Republica Moldova. Membrii acesteia au venit mai ales pentru a asista la semnarea actului de infratire dintre Iasi si Chisinau.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Chisinau.md: Consiliul municipal a aprobat semnarea Protocolului de înfrăţire a Chişinăului cu oraşul Iaşi - protocolul va fi semnat la 24 ianuarie

Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat semnarea Protocolului de înfrăţire între oraşele Chişinău şi Iaşi. După cum a declarat primarul general Dorin Chirtoacă, Consiliul municipal Iaşi a adoptat un proiect similar de hotărâre la 29 noiembrie 2007.

Potrivit deciziei CMC, protocolul va fi semnat la 24 ianuarie curent la Iaşi, zi când se marchează Unirea Principatelor Româneşti, de către primarii celor două municipii.

În acest sens, la 24 ianuarie la Iaşi se va deplasa o delegaţie din cadrul administraţiei publice locale a municipiului Chişinău, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice ale CMC, funcţionari publici, jurnalişti şi reprezentanţi ai sicietăţii civile.

Conform programului elaborat de primăria de Iaşi, pe parcursul zilei de 24 ianuarie vor fi organizate mai multe manifestări dedicate Unirii Principatelor, precum dezbateri istorice, conferinţă ştiinţifică, un maraton al filmului românesc despre evenimentele ce au avut loc la 24 ianuarie 1859, un concert popular în Piaţa Unirii, cu participarea lui Niciolae Furdui Iancu, a Laurei Lavric şi alţii, un concert de muzică uşoară, unde vor evoluaformaţiile „Simplu", „HI-Q" şi „Zdop şi Zdub". Semnarea protocolului de înfrăţire dintre cele două oraşe va avea loc în cadrul manifestării cu genericul „Seara Unirii", care va începe la ora 17.00 şi se va desfăşura în incinta Primăriei Iaşi.


Direcţia Relaţii Publice a
Primăriei mun. Chişinău

Realitatea.net: Băsescu şi Tăriceanu sunt aşteptaţi să joace Hora Unirii la Iaşi

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Iaşi, unde va participa astăzi la festivităţile dedicate Unirii Principatelor. După ce s-a cazat la hotel, şeful statului a ieşit la plimbare. A băut o cafea într-un centru comercial, s-a pozat cu ieşenii şi a intrat în câteva magazine.

Preşedintele a mers pe jos, de unul singur, spre uimirea ieşenilor. Mulţi l-au oprit ca să se pozeze cu el sau să-şi spună necazul

Astăzi, la Iaşi, se aniversează 149 de ani de la Unirea Principatelor. Pregătirile pentru eveniment au început deja, iar autorităţile spun că va avea loc cea mai mare desfăşurare de forţe din ultimii ani. Şi asta pentru că la Iaşi vor fi prezenţi în acest an preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

În anii trecuţi, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au jucat Hora Unirii la Iaşi... separat. În 2006 la manifestările organizate cu prilejul zilei de 24 ianuarie au fost invitaţi toţi membrii Cabinetului Tariceanu. La invitaţie au răspuns însă doar miniştrii liberali. Iar preşedintele Traian Băsescu nu a participat la aniversare.

În 2007 însă, a fost rândul lui Traian Băsescu să se prindă în horă la Iaşi pe 24 ianuarie. Preşedintele nu a reuşit să facă decât câţiva paşi pentru că mulţimea de oameni l-a înconjurat, iar Hora Unirii s-a transformat într-o baie de mulţime.

În acest an preşedintele şi premierul sunt aşteptaţi să dea mână cu mână... pentru a învârti împreună Hora Unirii la Iaşi.
Sursa: Realitatea TV

Traian Băsescu, la plimbare prin Iaşi

ProTV Chisinau: Vladimir Voronin duce o politica romanofoba si antieuropeana

O declaratie in acest sens a facut astazi Miscarea Actiunea Europeana, ca raspuns la afirmatiile facute de seful statului la Moscova.

Presedintele moldovean declarase ca Mitropolia Basarabiei are menirea de a submina suveranitatea Republicii Moldova.

marți, 22 ianuarie 2008

ProTV.md: Patriarhia Romana isi mentine pozitia privind reactivarea eparhiilor

Patriarhia Romana isi mentine pozitia privind reactivarea eparhiilor din Moldova, inclusiv din Transnistria, dar precizeaza ca este deschisa spre dialog.

Aceasta este reactia Patriarhiei la acuzatiile lansate ieri la Moscova de catre presedintele Vladimir Voronin. Biserica de la Bucuresti mai precizeaza ca o pozitie oficiala va fi luata in martie in cadrul sedintei Sinodului. Presedintele Voronin a declarat ieri, in cadrul intrevederii avute cu Patriarhul rus Aleksii al II-lea ca Mitropolia Basarabiei submineaza suveranitatea Republicii Moldova. In acelasi timp, Patriarhul a calificat decizia de reactivare a eparhiilor drept un act anticanonic. Aleksii al II-lea l-a decorat pe Vladimir Voronin cu premiul pentru consolidarea popoarelor ortodoxe.


Patriarhia Romana isi mentine pozitia privind reactivarea eparhiilor


Presedintele Vladimir Voronin s-a intalnit astazi la Moscova cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Presedintia de la Chisinau a anuntat sec ca cei doi sefi de state au discutat despre relatiile bilaterale.La fel de scurt a scris si presa rusa ca principala tema de discutie a fost reglementarea conflictului tranistrean.
Comentarii


Vladimir Voronin s-a intalnit cu omologul sau rus Vladimir Putin



Chisinaul se infrateste cu Iasiul

Coalitia democratica din consiliul municipal si consilierii PPCD au votat un proiect in acest sens.

Semnarea actului de infratire va avea loc joi la Iasi, cu ocazia sarbatorii zilei Unirii Principatelor.



Sursa: www.protv.md

Unirea sub AI Cuza: Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 iar la 24 ianuarie domn al Munteniei

1859

La 5 ianuarie, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei. La 24 ianuarie, la Bucureşti, tot el este ales domn al Munteniei. Astfel românii, deşi nu au călcat dorinţa marilor puteri de a avea două ţări cu doi domnitori, două conduceri, două parlamente, profitând de absenţa precizării ca aceşti domnitori trebuie să fie persoane diferite, au ales deliberat şi calculat pe unul şi acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, care va efectua, de fapt, unirea efectivă a Principatelor Române.

Detalii:
Unirea sub AI Cuza: Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 iar la 24 ianuarie domn al Munteniei

Timpul.md: Valul de proteste se extinde - Micii întreprinzători avertizează că vor bloca traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău şi calea ferată


Deoarece parlamentul refuză să anuleze Legea nr. 208

Valul de proteste se extinde

Micii întreprinzători avertizează că vor bloca traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău şi calea ferată internaţională

În aceste zile, valul de proteste ale comercianţilor a cuprins întreaga republică. Manifestaţii ample au avut la Bălţi, în raioanele Cahul, Edineţ, Floreşti, Făleşti, Rezina, Şoldăneşti, Ungheni, Ştefan-Vodă şi în alte localităţi.

Nicolae Roibu

Săptămâna aceasta, la Ungheni, peste 500 de mici întreprinzători au organizat un miting de protest. Alexandru Crăciun, preşedintele Asociaţiei Businessului Mic şi Mijlociu din localitate, ne-a spus că ei cer în continuare abrogarea Legii 208, care interzice activitatea de întreprinzător în bază de patentă, stabilind înregistrarea întreprinderilor individuale, asigurarea evidenţei contabile şi procurarea aparatelor de casă. Protestatarii spun că toate acestea constituie cheltuieli enorme şi că activitatea lor va deveni nerentabilă, dacă nu chiar imposibilă. În cazul în care legea nu va fi abrogată sau, cel puţin, modificată pentru a permite activitatea în bază de patentă, oamenii ameninţă că vor bloca calea ferată internaţională şi traseul naţional Sculeni-Bălţi-Chişinău. Amintim că, acum câteva zile, protestatari de la Orhei au blocat traseul naţional Chişinău-Bălţi timp de mai bine de o jumătate de oră.

Începând de ieri, pieţele din Ungheni nu mai funcţionează, manifestanţii alegând să protesteze în tăcere. La asemenea acţiuni au recurs, tot ieri, şi colegii lor de la Bălţi. Solicitat de TIMPUL, preşedintele Asociaţiei Businessului Mic şi Mijlociu din capitala nordului, Natalia Bogatenkova, ne-a declarat că protestele în tăcere vor dura timp de patru zile, iar mâine aici se va desfăşura un amplu miting organizat de micii întreprinzători din raioanele învecinate.

Pentru ziua de marţi, la Chişinău fusese anunţată o acţiune de protest a micilor întreprinzători pe plan naţional, care însă nu a avut loc. Preşedintele Asociaţiei Micului Business şi Mijlociu, Eugen Roşcovanu, ne-a informat că a depus o cerere la primăria capitalei pentru a transfera manifestaţiile de protest pentru perioada 5 februarie - 30 mai, când comercianţii intenţionează să picheteze parlamentul.

luni, 21 ianuarie 2008

Pro TV.md Chisinau: Vladimir Voronin si Patriarhul Alexei al II-lea ataca Mitropolia Basarabiei

Vladimir Voronin reia atacurile la adresa Romaniei si Mitropoliei Basarabiei.

De aceasta data la Moscova. Seful statului a declarat in cadrul unei intrevederi cu patriarhul rus ca Mitropolia Basarabiei are menirea de a submina suveranitatea Republicii Moldova. In acelasi timp, Alexii al II-lea a calificat decizia de a deschide eparhiile romanesti in tara noastra drept un act anticanonic.


Vladimir Voronin si Patriarhul Alexei al II-lea ataca Mitropolia Basarabiei

Timpul.md: Unirea la Cahul

Universitatea de Stat �B. P. Hasdeu� din Cahul, în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Moldova, anunţă că va desfăşura pe data de 24 ianuarie 2008 simpozionul naţional �Schimbarea la faţă a Basarabiei în 1917-1918. 90 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti�. La simpozion vor participa cu comunicări istorici de la universităţi şi instituţii de cercetare din Cahul, Chişinău, Iaşi şi Galaţi. Programul simpozionului cuprinde şi prezentări de carte cu tematică istorică şi reviste de istorie şi cultură (�Destin românesc�, �Cugetul� etc.). Evenimentul va avea loc în sala de festivităţi a Universităţii de Stat �B. P. Hasdeu� din Cahul, cu începere de la ora 10.00. Sunt invitaţi toţi cei care se interesează de istoria românilor din Basarabia.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=694&idRubric=7160&idArticle=16588

BBC: Schimburile comerciale cu România în creştere

Schimburile comerciale cu România în creştere
Când agenţilor economici le este convenabil să exporte şi să importe având ca partener România, ei vor continua să facă acest lucru, indiferent de ceea ce se întâmplă la nivel politic
Igor Dodon
Semne bune pentru relatiile comerciale dintre Republica Moldova şi România, în pofida tensiunilor politice dintre Bucureşti şi Chişinău.

Ministrul economiei din Republica Moldova estimează că şi anul acesta schimburile comerciale cu România vor fi în ascensiune, continuând tendinţa de anul trecut.

România este al doilea partener comercial ca importanţă pentru Republica Moldova.

Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, consideră că relaţiile comercial-economice între cele două state vor continua să se intensifice şi în 2008.

În opinia sa, tensiunile la nivel politic dintre Chişinău şi Bucureşti, cel puţin în anul curent, nu vor împiedica relaţiile economice.

„Statistica arată că schimburile comerciale cu România sunt în creştere atât la importuri, cât şi la exportutri. Bineînţeles că atunci când agenţilor economici le este convenabil să exporte şi să importe având ca partener România, ei vor continua să facă acest lucru, indiferent de ceea ce se întâmplă la nivel politic”.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău, în perioada ianuarie-noiembrie 2007 exporturile din Republica Moldova în România s-au majorat cu 40,7 la sută.

Bucureştiul se află astfel pe locul doi, după Rusia, în topul partenerilor economici ai Republicii Moldova.

Anul trecut, au crescut şi importurile din România, cu 26%, faţă de anul 2006.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/01/080121_relatii_comerciale_romania.shtml

BBC: Chişinău: nou conflict între primar şi poliţie

Chişinău: nou conflict între primar şi poliţie
Chirtoacă Gumeniţă
Vicecomisarul l-a acuzat pe primar că încalcă legea privind întrunirile.
Vicecomisarul oraşului Chişinău, Iacob Gumeniţă, îl acuză pe primarul capitalei, Dorin Chirtoacă de lipsă de cooperare, de ignorare a poliţiei municipale şi de încălcare a legii privind întrunirile.

Vicecomisarul este nemulţumit de faptul că solicitările pentru organizarea unor manifestaţii sunt semnate, spune el, în grabă de către primar, fără a verifica cine depune cereri.

„A permis recent unei organizaţii neguvernamentale să desfăşoare o măsură de protest în Piaţă. Organizatorii au adus în Piaţă zece difuzoare de frecvenţă sporită, care timp de patru ore au periclitat activitatea tuturor instituţiilor care sunt în preajma Pieţei Marii Adunări Naţionale.”

Iacob Gumeniţă a adus vorba şi despre „războiul brazilor” de la sfârşitul lunii decembrie.

„Pomul de Crăciun l-a adus în centrul oraşului fără ca să coordoneze cu poliţia rutieră. La folosirea transportului cu încărcături deosebite se cere, conform regulamentului, poliţiei rutiere coordonare. Se fac nişte acţiuni din partea domnului primar care cer coordonări în cadrul legii şi evident apar tensionări.”

Primarul e surprins

La rândul său, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă s-a arătat surprins de acuzaţiile vicecomisarului.

„Din momentul în care primarul a semnat o dispoziţie, ea îi este adusă la cunoştinţă. Nu este coordonată, avizată şi aşa mai departe decât în cazurile prevăzute de lege. Or asemenea cazuri pentru manifestări publice nu există. Fiecare are o anumită competenţă şi trebuie să şi-o îndeplinească.”

Potrivit primarului, administraţia publică locală şi poliţia pot interveni şi interzice desfăşurarea unei manifestări publice doar în cazul în care au probe că acea întrunire nu va fi una paşnică.

Domnul Chirtoacă a declarat că între el şi poliţia municipală nu există nici un conflict, doar că: „Este o cooperare mai puţin uşoară pentru dânşii.”

Poliţia municipală, conform legislaţiei, are dublă subordonare, faţă de Ministerul Afacerilor Interne şi faţă de primarul capitalei şi este finanţată de la bugetul municipiului Chişinău.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/01/080121_conflict_primarie.shtml

duminică, 20 ianuarie 2008

ProTV Chisinau: Moldova se uneste cu Romania

Moldova se uneste cu Romania, iar URSS reinvie ca pasarea Phoenix, ce-i drept, cu mai putine pene.

Sunt previziunile unui reumit astrolog rus, care spune ca noua foratiune statala va reuni 10 tari. Este vorba despre astrologul care a prezis de-a lungul timpului, catastrofa de la Cernobil, destramarea URSS, atentatele de la 11 septembrie si otravirea lui Victor Iuscenko.
Comentarii

ProTV.md : Vasile Tarlev este omul care “a determinat imaginea planetei”

“Padurea nu este a noastra, ci a urmasilor, urmasilor nostri”, premierul Vasile Tarlev este omul care “a determinat imaginea planetei”, iar ministrul protectie sociale Galina Balmos a fost candva profesoara de “limba materna”.

Sunt informatii care pot fi gasite pe site-urile oficiale ale institutiilor de stat. Multe dintre portalurile, care sunt fata electronica a Guvernului, abunda in greseli.

vineri, 18 ianuarie 2008

Romania LIbera: Reprezentantul Romaniei la Haga: decretul lui Iuscenko, fara efect in procesul cu Ucraina

Rl online

Demersurile Ucrainei de a transforma Insula Serpilor in zona economica libera nu au niciun efect, sustine reprezentantul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu. Reactia oficialului roman survine dupa anuntului facut marti, la Kiev, conform caruia presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a semnat un decret de modificare a statutului acestei zone.

Bogdan Aurescu a explicat pentru Radio Romania Actualitati ca actiunile Kievului nu pot avea efect, pentru ca statutul insulei face obiectul unui proces la Curtea Internationala de la

Haga.

"Am expediat note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti, exprimand aceeasi pozitie pe care am exprimat-o de fiecare data si anume ca astfel de masuri nu pot sa afecteze caracteristicile naturale ale Insulei Serpilor. Astfel de actiuni nu pot sa aiba efecte juridice."


Intrebat in ce stadiu este procesul la Haga, Bogdan Aurescu a spus: "Autoritatile romane fac ceea ce trebuie. Procesul in acest moment este in faza terminarii perioadei de faza scrisa. Au fost depuse toate documentele, memoriul partii romane contra memoriul parti ucrainene."

Hotararile Curtii Internationale de Justitie nu sunt cu caracter de recomandare, ci sunt cu caracter obligatoriu.

http://www.romanialibera.ro/a115641/reprezentantul-romaniei-la-haga-decretul-lui-iuscenko-fara-efect-in-procesul-cu-ucraina.html

Romania Libera: Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria

Rl online

Biserica Ortodoxa Rusa isi intareste pozitia pe teritoriul Transnistriei si se bucura, in acest sens, de sprijinul autoritatilor republicii moldovenesti nistrene, care colaboreaza activ cu Episcopia Tiraspolului si Dubasarilor, subordonata Patriarhiei Ruse, scrie agentia de presa transnistreana Lenta PMR, monitorizata de Rompres.

Potrivit sursei mentionate, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, alaturi de alti responsabili transnistreni, acorda o atentie deosebita acestei episcopii, pentru ca ea constituie

"principalul pilon al unitatii acestei republici multinationale".

Ca urmare a blocadei insituite Transnistriei de catre Ucraina, in martie 2006, adauga agentia Lenta PMR, autoritatile de la Tiraspol insista tot mai mult asupra integrarii acestei regiuni in componenta Federatiei Ruse, iar Biserica Ortodoxa Rusa reprezinta in acest sens "nu doar o simpla organizatie religioasa, ci un liant care asigura legatura Transnistriei cu Rusia". Aceeasi agentie mai scrie ca atentia Patriarhiei de la Moscova fata de Transnistria a sporit odata cu decizia Patriarhiei Romane de creare in cadrul Mitropoliei 'necanonice' a Basarabiei a noi eparhii, din care una pe teritoriul Transnistriei.

Lenta PRM mai mentioneaza ca Partidului Patriotic din Transnistria, condus de Oleg Smirnov, fiul lui Igor Smirnov, actualul lider de la Tiraspol, a solicitat recent ca Eparhiei Tiraspolului si Dubasarilor sa i se acorde 'statut oficial in Transnistria'. Totodata, Oleg Smirnov impreuna cu episcopul de Dubasari, Iustinian, au organizat in noiembrie la Tiraspol un seminar pentru tineri pe tema "Ortodoxia si patriotismul".


Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis in octombrie anul trecut reactivarea a trei eparhii istorice - cea de Balti, fosta a Hotinului, cea a Basarabiei de Sud, fosta a Cetatii Albe si Ismailului, si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria. Aceasta decizie a fost perceputa de Patriarhia Rusa ca o invazie a teritoriului sau canonic, iar intalnirea de la 22 noiembrie din Bulgaria dintre reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-a incheiat fara sa se ajunga la o intelegere in privinta Mitropoliei Basarabiei. Ulterior, autoritatile comuniste de la Chisinau au lansat o serie de actiuni de persecutare si prigonire a preotilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, unii dintre ei fiind expulzati din Republica Moldova in preajma sarbatorilor de Craciun pe stil vechi.


Mitropolitul Basarabiei, Petru, a adresat recent o scrisoare Consiliului Europei in care atrage atentia asupra mai multor cazuri de abuz si intimidare la care au fost supusi clericii si enoriasii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum si asupra declaratiilor facute de presedintele Vladimir Voronin, care ameninta oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea in afara legii a acestei mitropolii, admisa in legalitate de guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, ca urmare a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului din 13 decembrie 2001, devenita definitiva la 27 martie 2002.
Mitropolitul Petru a mai atras atentia in scrisoarea mentionata asupra faptului ca, dupa ce Mitropolia Basarabiei a reactivat cele trei episcopii, conducatorii structurilor de securitate si de forta transnistrene s-au intrunit la Tiraspol intr-o sedinta de urgenta, impreuna cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei, pentru a identifica masuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei si ca acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de la cel mai inalt nivel din cadrul administratiei constitutionale a Republicii Moldova.

http://www.romanialibera.ro/a115740/biserica-rusa-isi-intareste-pozitia-in-transnistria.html



Unimedia.md: Academia franceză respinge "limba moldovenească"

18 Ianuarie 2008, 10:30
Foto: www.creditportal.ro

Academia franceza sustine ca in dictionarul sau nu exista referiri la existenta unei limbi moldovenesti si atrage atentia ca nu are nici o legatura cu lucrarea "Petit Larousse". Această precizare vine dupa ce cotidianul "Moldova Suverana" a publicat, recent, un articol semnat de Viorel Mihail, în care autorul susţine că "Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca". Academia franceza a precizat, la solicitarea Mediafax, ca la rubrica "Moldova" din Dictionarul sau (Dictionarul Academiei franceze, n.red.) nu se face nici o referire la ceea ce sugereaza autorul articolului din "Moldova Suverană".

"Referitor la Moldova, fost principat danubian situat intre Carpati si Marea Neagra, sau relativ la locuitorii acesteia", este explicatia regasita in Dictionarul Academiei franceze, care urmeaza sa fie actualizata. Institutia citata de Mediafax a subliniat ca nu exista nicio referire la "moldovenesc" sau la o "limba moldoveneasca".

Academia franceza subliniaza de asemenea ca nu are nici o legatura cu lucrarea Petit Larousse si considera, in acest context, drept curios faptul ca pe prima pagina a cotidianului "Moldova Suverana" a fost titrat: "Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca", deasupra unei fotografii a lucrarii Petit Larousse 2008.

De altfel, Academia franceza precizeaza ca explicatia data termenului "moldovenesc" in editia din 2008 a lucrarii Petit Larousse este : "Legat de Moldova, stat independent, sau Moldova, regiune romaneasca; legat de locuitorii acestora; forma a limbii romane vorbita in Moldova".

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Victoria Dumbravă

Pro TV Chisinau: Judecatoria din Cahul a clasat dosarele preotilor

Niciun preot care a participat la 8 ianuarie la Drumul Crucii nu a incalcat legea.

Judecatoria din Cahul a clasat dosarele administrative deschise pe numele celor opt clerici care au organizat actiunea. Preotii s-au ales cu dosare dupa ce au participat la un Drum al Crucii, impreuna cu enoriasii din bisericile lor. Ulterior, parohii au fost acuzati ca ar fi incalcat legea, desfasurand o intrunire publica fara autorizatie.

Slujitorii au declarat insa ca au avut permisiunea tuturor primarilor prin localitatile carora a trecut procesiunea.

Pro TV Chisinau: Atat Chisinaul, cat si Tiraspolul sunt dispuse sa reia procesul de negocieri

Chisinaul si Tiraspolul sunt pregatite pentru reluarea negocierilor pe marginea rezolvarii conflictului transnistrean, dar nu se stie cand se va intampla asta.

Declaratia ii apartine presedintelui in exercitiu a OSCE, aflat in vizita in Moldova. El afirma ca si-a uitat globul de cristal acasa si nu poate ghici cand va fi reluat dialogul in problema transnitreana.

Pro TV Chisinau: NATO respecta neutralitatea Republicii Moldova

Moldova nu trebuie sa adere la blocul NATO, pentru a deveni membru al Uniunii Europene.

Declaratia a fost facuta astazi de catre secretarul general adjunct NATO, aflat in vizita la Chisinau. Totodata, oficialul a declarat ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele de pe teritoriul tarii noastre.

joi, 17 ianuarie 2008

BBC: Moldova mai pierde trei procese la CEDO

CEDO
Curtea Europeană a dat câştig de cauză reclamanţilor.
Republica Moldova a mai pierdut trei procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în dosare care au privit plata unor compensaţii pentru bunurile confiscate de autorităţile sovietice de la părinţii reclamanţilor, executarea unei hotărâri judecătoreşti şi repunerea în drepturi în urma unui litigiu de muncă.

În cauza „Ceachir v. Moldova", reclamanţii au solicitat în 2002 compensaţii pentru proprietatea confiscată de la părinţii lor în timpul regimului sovietic.

Ei au reclamat la CEDO încălcări ale procedurii judiciare. Curtea a admis cererea şi a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil

În cauza Rusu v. Moldova, Guvernul a fost condamnat pentru încălcarea art. 6 şi a art. 1 al Protocolului N. 1 al Convenţiei (protecţia proprietăţii) pentru că nu a asigurat executarea unei hotărâri judecătoreşti de a acorda reclamantului un lot de pământ colectivizat în perioada sovietică.

În cauza „Cravcenco v. Moldova" este vorba de un conflict de muncă. Curtea a decis că în privinţa reclamantei au fost încălcate art. 6 şi 13 ale Convenţiei.

În urma acestor cauze, Guvernul a fost obligat să achite reclamanţilor circa 40.500 euro.

Până în prezent R. Moldova a fost condamnată în peste 100 de hotărâri de către CEDO fiind obligată să achite despăgubiri de aproape 2 milioane de euro. De la începutul anului 2008, Guvernul a fost condamnat în patru cauze la CEDO.

Potrivit unor statistici, Republica Moldova ocupă primul loc printre ţările Consiliului Europei după numărul de plângeri depuse la CEDO, raportat la 10000 de locuitori.

Unimedia: Raionul Călăraşi ripostează atacurilor Chişinăului la adresa Bucureştiului prin organizarea unui Festival al cântecului patriotic românesc

Foto: www.deca.md

Drept riposta la actiunile romanofobe ale conducerii de la Chisinau, la Calarasi este in curs de pregatire un Festival al cantecului patriotic romanesc, comunica Agentia DECA-press. Seful Directiei raionale Cultura, Sergiu Cojocaru, autorul ideii, spune ca deja patru formatii de artisti amatori din raion si-au anuntat intentia de a participa la festivalul ce se va desfasura in a doua jumatate a lunii martie. Festivalul va avea genericul „Cantecele sperantei, credintei si iubirii”.

Prin organizarea acestui Festival dorim sa demonstram ca in pofida propagandei antiromanesti agresive promovata de regimul lui Vroronin spiritul romanesc ramane a fi prezent in continuare in Basarabia, a mai spus Sergiu Cojocaru.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=3407

Unimedia.md: Republica Moldova se va uni cu România

Republica Moldova se va uni cu România
17 Ianuarie 2008, 09:02
Astrologul rus Pavel Globa
Foto: www.ziua.ro

Cunoscutul cititor in stele a facut si o analiza sociala a situatiei din Rusia si a apreciat ca "majorarea preturilor la alimentele de baza nu mai poate fi oprita". "In 2008, preturile vor creste cu 30 - 40%, dar nu va fi o crestere chiar brusca, ci treptata, populatia fiind avertizata in acest sens", a afirmat Globa, care mai sustine ca Rusia va trece in 2012 printr-o "criza de sistem". El considera ca prezicerile sale au sanse sa se implineasca in proportie de 80 -85%, indicand ca Anul Sobolanului incepe, conform calendarului chinezesc, la 7 februarie 2008.

Cunoscutul astrolog rus, Pavel Globa, stabilit de cativa ani in Germania, continua seria previziunilor pentru anul 2008. Dupa ce, de-a lungul timpului, a prezis destramarea URSS, atentatele de la 11 septembrie, dezastrul de la Cernobil sau otravirea lui Victor Iuscenko, cititorul in stele sustine ca, in anul abia inceput, fostele republici sovietice se vor reuni intr-un mare stat unional, ce va semana mai degraba cu Uniunea Europeana, decat cu fosta URSS.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova astrologul a prezis, printre altele, ca, in 2008, Republica Moldova se va uni cu Romania. Dupa o scurta perioada in care s-au "ratacit" in libertate, aproape toate fostele republici sovietice se vor reuni intr-un mare stat unional, a prezis intr-o conferinta de presa, sustinuta marti la Moscova, cel mai cunoscut astrolog rus, Pavel Globa, transmite Novai Reghion, consultata de Rompres. Tinand sa calmeze presa stupefiata, Globa a precizat ca noua uniune de state va semana mai mult cu Uniunea Europeana decat cu fosta URSS. Asemanarile cu Uniunea Sovietica vor fi doar de natura formala, noul mare stat unional urmand sa aiba un cu totul alt sistem.

"Aceasta noua entitate va semana in mare masura cu Uniunea Europeana, insa va avea o structura mult mai rigida decat UE si un presedinte unic, pe care il va alege parlamentul comun". "Noua uniune de state va fi compusa initial din Rusia, Ucraina si Belarus, apoi acestora li se vor alatura Kazahstanul, Georgia, Armenia si toate tarile din Asia Centrala, cu exceptia Tadjikistanului.

In total, in noul stat unional vor intra zece foste republici sovietice. Iar Republica Moldova se va uni cu Romania", a precizat Globa. Potrivit astrologului, relatiile Rusiei cu Ucraina si Belarus nu se vor deteriora pe parcursul acestui an. "In noul an, raporturile cu Ucraina nu se vor strica. Premierul Iulia Timosenko se va stradui sa le amelioreze, dar spre sfarsitul anului 2008 ea va incepe sa piarda din popularitate, iar in 2009 nu va mai fi premier", a aratat Globa, care nu a facut nici o remarca legata de aspiratia Ucrainei de a adera la NATO sau la avertismentele Rusiei de a-si revizui complet relatiile cu Kievul.

Pavel Globa i-a acordat o mare atentie si succesorului lui Vladimir Putin. Potrivit renumitului cititor in astre, Dmitri Medvedev va conduce Rusia opt ani la rand. Globa atrage, insa, atentia ca viitorul presedinte rus nu va fi un "om de paie" si ii va deceptiona, din aceasta cauza, pe unii dintre actualii sai aliati de la Kremlin. "Partidul Rusia Unita are mare noroc cu Medvedev. In sfarsit are la indemana intruchiparea vie a simbolului sau de partid.

Medved (urs, din limba rusa) este de altfel si simbolul Rusiei. Medvedev va conduce tara ca si Putin, doua mandate prezidentiale succesive - opt ani. Dar nu va fi o papusa manuita de papusar. Actualul prim-vicepremier rus candidat la presedintie este nascut in Anul Sarpelui, iar sarpele isi schimba pielea periodic. Medvedev are toate sansele sa devina mai dur, mai pragmatic si mai putin condus de altii. Sunt sigur de asta", a afirmat cu convingere Globa.

Astrologul a mai explicat ca in Anul Sobolanului (cum este considerat 2008 dupa calendarul chinezesc) la putere vin intotdeauna forte conservatoare si personalitati lipsite de carisma, dispuse la conciliere. "Dar omul care vine la putere in Anul Sobolanului contureaza de regula si o noua epoca mare in politica", a atentionat el. Cu toate acestea, in 2008, Rusia va fi zduguita de un scandal imens de coruptie, iar printre cei implicati se va numara un fost membru al Guvernului rus, care nu mai reprezinta nici un pericol pentru actuala putere, dar care se mai afla inca in atentia opiniei publice.

Rusia va reusi sa evite o criza economica in 2008, dar aceasta se va declansa totusi intre anii 2014 - 2017, mai prezice astrologul. Celebrul astrolog rus, Pavel Globa, este cunoscut pentru prezicerile pe care le-a facut de-a lungul anilor. Catastrofa de la Cernobil, otravirea lui VIctor Iuscenko, dupa ce va ajunge la carma Ucrainei sunt numai cateva dintre ele. La sfarsitul anului trecut, folosindu-se de un laptop in locul clasicului glob de cristal, Globa a prezis ca, in urmatorii ani, un razboi intre SUA si Iran ar fi iminent, iar America va intra intr-un conflict armat cu China.

http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=3404

www.Timpul.md: Profesorii resping noua politică educaţională

Cadrele didactice de la Manta cer reinstaurarea în drepturi a adevărului ştiinţific

Profesorii de la Manta, Cahul, i-au adresat preşedintelui Vladimir Voronin, spicherului Marian Lupu şi prim-ministrului Vasile Tarlev o scrisoare, în care cer reinstaurarea în drepturi a adevărului ştiinţific. Apelul a fost adoptat la adunarea cadrelor didactice şi e semnat de 19 pedagogi…

Noi, cadrele didactice de la gimnaziul „A. Mateevici” din Manta, Cahul, împreună cu pedagogii de la şcolile de toate gradele, savanţii de la AŞM şi de la instituţiile de învăţământ superior şi toţi oamenii de bună-credinţă din oraşele şi satele RM, ripostăm cu vehemenţă împotriva neadevărului ştiinţific şi istoric, pledând pentru termenii „limba română”, „literatura română”, „istoria românilor”, pentru păstrarea Tricolorului şi a Stemei de Stat. Considerăm absurdă afirmaţia că utilizarea etnonimului „român” şi a glotonimului „românească” ar submina statalitatea RM. Dimpotrivă, statul nostru îşi va consolida independenţa pe măsura acordării cetăţenilor săi a celor mai largi drepturi fundamentale, care să stimuleze dezvoltarea liberă a fiecărui cetăţean, inclusiv prin învăţământ. Iar pierderea Limbii, a Tricolorului ar însemna şi dispariţia neamului nostru românesc.

Învăţământul şi ştiinţa trebuie să fie libere în acţiunile lor de culturalizare a maselor. Situaţia sociolingvistică din învăţământ, ştiinţă şi cultură nu este în contradicţie cu situaţia sociolingvistică a celorlalte categorii de populaţie, care o depăşesc calitativ. Organele puterii de stat sunt obligate să sprijine pe toate căile, inclusiv pe cale legislativă, eforturile acestei părţi a populaţiei care perseverează pentru un nivel înalt de cultură al întregii societăţi. În dezacord cu aceste adevăruri ştiinţifice, statul nostru încurajează conştiinţa sociolingvistică şi istorică subdezvoltată, care a fost cultivată insistent de ideologia imperialistă rusă şi sovietică, dar o oprimă pe cea avansată, reprezentată de oamenii de ştiinţă, de cultură şi artă, de toate cadrele didactice în şcoli şi universităţi.

În baza celor arătate mai sus, noi protestăm categoric împotriva politicii educaţionale şi profesionale prejudiciase şi cerem:

1. Menţinerea în şcoli şi universităţi, în toate instituţiile şi domeniile publice, în titlurile de programe, manuale, în denumirile disciplinelor şi cursurilor, ale catedrelor şcolare şi universitare, în temele de cercetare ştiinţifică, la olimpiade, concursuri etc. a glotonimului „limba română”, recunoscut de toţi specialiştii noştri de prestigiu şi forurile lingvistice mondiale drept unica denominaţie ştiinţifică a limbii române literare, a termenilor „literatura română” şi „istoria românilor”.

2. Luarea de măsuri urgente pentru stoparea campaniei de dezinformare a populaţiei privitor la limbă, istorie, cultură şi conştiinţă naţională.

Nesatisfacerea revendicărilor expuse mai sus ne va acorda, în mod automat, dreptul de a declanşa alte măsuri de protecţie socio-culturală, inclusiv greva generală a cadrelor didactice din şcoli şi universităţi. Chemăm forţele democratice ale societăţii să ne sprijine prin acţiuni legale şi masive în vederea reinstaurării în drepturi a adevărului ştiinţific şi a libertăţii în educaţie.

Sursa: Timpul:
http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=691&idRubric=7127&idArticle=16509

miercuri, 16 ianuarie 2008

ProTV Chisinau: La bradul din fata primariei Santa Claus a fost asteptat de zeci de copii

Santa Claus, sosit ieri la Chisinau, a aparut astazi in centrul capitalei, spre bucuria a zeci de curiosi, adunati sa-l vada.

Chiar daca nu a impartit cadouri, Mosul a reusit sa-i impresioneze pe toti.
Comentarii