vineri, 18 ianuarie 2008

Unimedia.md: Academia franceză respinge "limba moldovenească"

18 Ianuarie 2008, 10:30
Foto: www.creditportal.ro

Academia franceza sustine ca in dictionarul sau nu exista referiri la existenta unei limbi moldovenesti si atrage atentia ca nu are nici o legatura cu lucrarea "Petit Larousse". Această precizare vine dupa ce cotidianul "Moldova Suverana" a publicat, recent, un articol semnat de Viorel Mihail, în care autorul susţine că "Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca". Academia franceza a precizat, la solicitarea Mediafax, ca la rubrica "Moldova" din Dictionarul sau (Dictionarul Academiei franceze, n.red.) nu se face nici o referire la ceea ce sugereaza autorul articolului din "Moldova Suverană".

"Referitor la Moldova, fost principat danubian situat intre Carpati si Marea Neagra, sau relativ la locuitorii acesteia", este explicatia regasita in Dictionarul Academiei franceze, care urmeaza sa fie actualizata. Institutia citata de Mediafax a subliniat ca nu exista nicio referire la "moldovenesc" sau la o "limba moldoveneasca".

Academia franceza subliniaza de asemenea ca nu are nici o legatura cu lucrarea Petit Larousse si considera, in acest context, drept curios faptul ca pe prima pagina a cotidianului "Moldova Suverana" a fost titrat: "Academia franceza a acceptat termenul de limba moldoveneasca", deasupra unei fotografii a lucrarii Petit Larousse 2008.

De altfel, Academia franceza precizeaza ca explicatia data termenului "moldovenesc" in editia din 2008 a lucrarii Petit Larousse este : "Legat de Moldova, stat independent, sau Moldova, regiune romaneasca; legat de locuitorii acestora; forma a limbii romane vorbita in Moldova".

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Victoria Dumbravă

Niciun comentariu: