joi, 17 ianuarie 2008

BBC: Moldova mai pierde trei procese la CEDO

CEDO
Curtea Europeană a dat câştig de cauză reclamanţilor.
Republica Moldova a mai pierdut trei procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în dosare care au privit plata unor compensaţii pentru bunurile confiscate de autorităţile sovietice de la părinţii reclamanţilor, executarea unei hotărâri judecătoreşti şi repunerea în drepturi în urma unui litigiu de muncă.

În cauza „Ceachir v. Moldova", reclamanţii au solicitat în 2002 compensaţii pentru proprietatea confiscată de la părinţii lor în timpul regimului sovietic.

Ei au reclamat la CEDO încălcări ale procedurii judiciare. Curtea a admis cererea şi a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil

În cauza Rusu v. Moldova, Guvernul a fost condamnat pentru încălcarea art. 6 şi a art. 1 al Protocolului N. 1 al Convenţiei (protecţia proprietăţii) pentru că nu a asigurat executarea unei hotărâri judecătoreşti de a acorda reclamantului un lot de pământ colectivizat în perioada sovietică.

În cauza „Cravcenco v. Moldova" este vorba de un conflict de muncă. Curtea a decis că în privinţa reclamantei au fost încălcate art. 6 şi 13 ale Convenţiei.

În urma acestor cauze, Guvernul a fost obligat să achite reclamanţilor circa 40.500 euro.

Până în prezent R. Moldova a fost condamnată în peste 100 de hotărâri de către CEDO fiind obligată să achite despăgubiri de aproape 2 milioane de euro. De la începutul anului 2008, Guvernul a fost condamnat în patru cauze la CEDO.

Potrivit unor statistici, Republica Moldova ocupă primul loc printre ţările Consiliului Europei după numărul de plângeri depuse la CEDO, raportat la 10000 de locuitori.

Niciun comentariu: