marți, 29 ianuarie 2008

ziua.net : Rusia il va inlocui pe Igor Smirnov, daca se opune negocierilor cu Moldova






Igor Smirnov (Foto EPA)










Moscova a decis sa il sprijine pe Voronin in conflictul transnistrian, o delegatie rusa urmand sa mearga la Tiraspol, la inceputul lunii februarie, pentru a incerca sa convinga autoritatile locale sa ajunga la un acord cu cele de la Chisinau, informeaza cotidianul rus "Kommersant", in pagina electronica de luni. In cazul in care liderul transnistrian, Igor Smirnov, va da insa dovada de obisnuita sa incapatanare, precizeaza "Kommersant", Rusia il va inlocui cu Evgheni Sevciuk, tanarul si ambitiosul presedinte al parlamentului de la Tiraspol. Ca reactie la recenta vizita a presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, la Moscova, ministerul transnistrean de Externe aprecia, sapamana trecuta, ca doar recunoasterea independentei sale va contracara planurile occidentale de a crea a un "cordon sanitar" in jurul Rusiei si va aduce stabilitate in regiune. "In cazul recunoasterii Transnistriei, republica va ramane singura veriga care va impiedica Occidentul sa inchida lantul asa-numitului "cordon sanitar" in jurul Rusiei. O dovada in acest sens este si faptul ca Ucraina isi arata intentia de a intra in NATO, Romania este deja membra a Aliantei, iar statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu are o bază solida", se arata in comunicatul MEA transnistrean. In consecinta, "recunoasterea Transnistriei nu va asigura doar protectia compatriotilor rusi, dar va intari si securitatea Rusiei" se precizeaza in document.

Potrivit "Kommersant", este putin probabil ca aceasta declaratie sa fi produs bucurie la Moscova, preocupata in prezent de reunificarea Republicii Moldova. Un indiciu in acest sens il reprezinta si modul in care a decurs vizita lui Voronin la Moscova. Presedintele moldovean a fost distins cu o medalie pentru contributia la unitatea popoarelor ortodoxe si a fost primit la Kremlin pentru o intrevere cu Vladimir Putin. Seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, a declarat, dupa vizita, ca Putin si-a formulat sprijinul pentru reglementarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut de autonomie regiunii, in cadrul statului reunificat. Surse apropiate negocierilor ruso-moldovene, citate de cotidianul rus, confirma si ele ca Voronin a obtinut sprijinul Moscovei in rezolvarea problemei transnistrene. Moscovei i-a ramas doar sa convinga Transnistria de necesitatea reluarii negocierilor cu autoritatile moldovene. Singurul impediment ramane Igor Smirnov, care se incapataneaza sa refuze sa revina la masa negocierilor. Liderul transnistrean nu vrea niciun fel de apropiere de Chisinau, iar recentul comunicat remis de ministerul transistrean de Externe, condus de aliatul sau Valeri Litkai, a confirmat acest lucru.

Soarta lui Smirnov ar putea fi decisa in februarie

La inceputul lunii februrie, Moscova va incerca totusi sa il convinga pe Igor Smirnov sa adopte o atitudine mai maleabila. Sursele "Kommersant " spun ca un grup de diplomati in frunte cu secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, care, intre altele, este responsabil de directia Moldova in politica externa a Moscovei, va efectua o vizita la Tiraspol. Aceasta vizita este cu atat mai importanta cu cat Smirnov a incetat sa se mai bucure de respect din partea autoritatilor ruse. Din mai multe motive. In primul rand, aminteste "Kommersant", Rusia nu a uitat ca ajutoarele sale din 2006 au fost cheltuite pentru salariile functionarilor, serviciilor de securitate si armatei. Pe de alta parte, Transnistria are datorii neplatite de un miliard de dolari pentru gazele ruse, bani pe care autoritatile i-au strans de la populatie, dar nu i-au virat Rusiei. Ultima gafa, noteaza "Kommersant", a fost ca nora lui Smirnov, Marina Smirnova, care conduce Partidul Patriotic Transnistrean, dar si Gazprombank de la Tiraspol, le-a cerut localnicilor cu pasapoarte ruse sa voteze pentru Rusia Dreapta si nu pentru partidul prezidential Rusia Unita la alegerile parlamentare din 2 decembrie si chiar a candidat pentru acest partid in regiunea autonoma Iamalo-Nenetski.

Evgheni Sevciuk - planul B al Moscovei

In consecinta, Moscova si-a gasit un alt favorit in Transnistria, nimeni altul decat tanarul si ambitiosul presedinte al parlamentului local, Evgheni Sevciuk. Lider al partidului "Obnovlenie", care apara interesele oamenilor de afaceri transnistreni, Sevciuk a simtit bine conjunctura. Anul trecut, a semnat personal la Moscova un acord de cooperare cu Rusia Unita, pentru alegerile parlamentare din Rusia din 2 decembrie si i-a asigurat partidului presedintelui rus Vladimir Putin circa 83,58% din voturile electorilor transnistreni. Pentru aceste servicii, Sevciuk a fost invitat la congresul Rusiei Unite la Moscova, la care a fost inaintata candidatura prim-vicepremierului rus Dmitri Medvedev pentru alegerile prezidentiale din 2 martie. Imediat, in Transnistria a aparut si o miscare in sprijinul candidaturii lui Dmitri Medvedev la scrutinul prezidential.

In afara de sprijinul pe care incearca sa -l obtina de la Moscova, Sevciuk s-a straduit totodata sa creeze centre ale puterii alternative liderului transnistrean Igor Smirnov. In ultimele luni, Sovietul Suprem de la Tiraspol si-a demonstrat in mai multe randuri independenta de Smirnov, neluand in considerare veto-ul administratiei de la Tiraspol in cazul mai multor legi, inclusiv in cazul legii bugetului si celei a televiziunii publice. "Smirnov nu mai este un membru atat de valoros al societatii noastre cum a fost", a declarat fostul adjunct al ministrului transnistrean pentru securitate, in prezent deputat, Oleg Gudimo. "Exista o interferenta de influente, iar faptul ca nici un veto al presedintelui nu a fost sprijinit dovedeste acest lucru. Smirnov nu este capabil sa opuna rezistenta. Se poate vedea un fel de lipsa de fermitate la el. Nu are dorinta de a invinge", a spus oficialul.

Aceasta inseamna, concluzioneaza "Kommersant", ca Moscova este pregatita cu un plan de rezerva, in cazul in care nu reuseste sa ajunga la un acord cu Smirnov. "In cel mai rau caz, el va pati ca Askar Akaiev", fost presedinte al Kirgizstanului, inlaturat in martie 2005 prin Revolutia Lalelor, a prezis pentru "Kommersant" un participat la negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Alina OLTEANU

http://www.ziua.net/news.php?data=2008-01-29&id=2931

Niciun comentariu: