luni, 8 iunie 2009

Chirtoacă, Filat şi Urecheanu vorbesc la Bucureşti despre alegerile anticipate

Chirtoacă, Filat şi Urecheanu vorbesc la Bucureşti despre alegerile anticipate

lideri-rm

Am ascultat ieri la Europa FM emisiunea “Interviurile Europa FM” cu Marian Voicu despre “Alegerile anticipate din R. Moldova”. Prin telefon au intervenit Dorin Chirtoacă, liderul PL, Vlad Filat, liderul PLDM, Serafim Urecheanu, lider AMN. Discuţia a fost interesantă, iar liderii opoziţiei de la noi au dat dovadă de profesionalism.

“Eu personal sunt prezentat în ziare ca fiind fascist, chiar mi-au făcut mustaţă ca la Hitler”

Liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă a declarat că opoziţia va avea mult de muncit în perspectiva alegerilor anticipate şi că trebuie să înfrunte propaganda comunistă mediatică. În acest context, primarul Chişinăului a adus propriul exemplu despre cum este prezentat în presa pro-comunistă ca “fascist, terorist, anti-statalist” etc., etc. “Asta a promovat Partidul Comuniştilor timp de două luni de zile la posturile sale. Acest lucru trebuie cumva corectat în percepţia cetăţenilor. A merge în alageri anticipate fără a oferi cetăţenilor o imagine corectă a ceea ce s-a întâmplat, plus fără a-i convinge în alegerea pe care trebuie să o facă, este mai puţin cu izbândă. Trebuie să muncim foarte mult acum”, a atenţionat liberalul.

Despre accesul la postul public de televiziune şi radioul public, Chirtoacă nu se arată prea optimist. El nu crede că se va schimba ceva în perioada de timp imediat următoare, dar atrage atenţia: “chiar dacă opoziţia va avea acces la aceste instituţii, este imposibil ca în 2-3 săptămâni să schimbi ceva ce a fost inoculat în mintea cetăţenilor timp de 8 ani de zile”.

Cât despre alegerile anticipate, Dorin Chirtoacă spune că în prezent “comuniştii sunt interesaţi să aibă alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă”. “I-ar putea avantaja cumva această situaţie, crede primarul, deoarece este perioada vacanţei”.

Pe de altă parte, este îmbucurător faptul că “aproape jumătate din membrii birourile electorale vor fi din partea opoziţiei, ceea ce permite un control mai ruguros în teren”, a conchis Dorin Chirtoacă.

“Nu poţi pune comuniştii alături de logică”

Afirmaţia aparţine liderului PLDM, Vladimir Filat şi a fost enunţată în cadrul aceleeaşi emisiuni. Politicianul crede că alegerile vor avea loc undeva pe la începutul lunii august, deşi, spune liderul PLDM, ar fi fost mai rezonabil să fi fost la începutul lunii septembrie. Altfel, atrage atenţia democrat liberalul, “există riscul neparticipării la alegeri şi va fi nevoie de noi alegeri repetate”.

Vladimir Filat nu crede că va fi emis decretul prezidenţial pentru dizolvarea Parlamentului imediat după data de 10 iunie deoarece “acest Guvern are nevoie şi de un anumit instrumentariu ca să administreze treburile publice şi, în primul rând are nevoie de un buget rectificat”.

În concluzie, liderul PLDM-ului a spus tranşant că “a venit timpul ca, în primul rând, caracterele să fie în politica moldovenească şi respectarea angajamentelor faţă de alegători”. Vladimir Filat crede că opoziţia a reuşit să dea “dovada responsabilităţii şi a respectului faţă de proprii cetăţeni”.

“Acest lucru valorează mult mai mult decât toată maşinăria propagandistică a lui Voronin”, a conchis liderul PLDM.

“Opoziţia nu cade în faţa comuniştilor şi nu îşi trădează alegătorii”

Afirmaţia aparţine liderului AMN, Serafim Urecheanu. El a spus la Europa FM că opoziţia va demonstra cetăţenilor R. Moldova ca “este una adevărată şi că în ţară sunt oameni care au verticaliate şi care nu îşi vor trăda electoratul”.

Este pentru prima dată, dupa ‘91 încoace, când opoziţia nu a trădat şi acesta este rolul principal al opoziţiei în RM, de aceea, spune Serafim Urecheanu ”noi mizăm pe un sprijin masiv a susţinatorilor noştri în cadrul alegerilor anticipate, care, probabil, se vor desfăşura la sfârşitul lui iulie curent”.

Despre accesul opoziţiei la Moldova 1 nici Urecheanu nu se arată foarte optimist. El atrage atenţia asupra faptului că cei de la putere “niciodată nu au îndeplinit nici o rezoluţie şi nici alte angajamente faţă de organisemele internaţionale”. Cu toate acestea, liderul AMN spune că opoziţia va face tot posibilul ca să reuşească.

Să sperem că vor reuşi ceea ce şi-au propus!

Emisiunea integrală o puteţi asculta aici - “Alegerile anticipate din R. Moldova”.

Niciun comentariu: