luni, 15 iunie 2009

E oficial: PL, PLDM și AMN vor participa separat în alegerile anticipate

Foto: timpul.md

(UPDATE: 15:44) Vlad Filat, președinte PLDM: “Marian Lupu nu va veni la PLDM. Nu voi comenta posibila plecare a unei alte persoane din echipa PCRM, deoarece cred că vom avea ocazia să comentăm la pachet plecarea mai multor membri ai PCRM. Deși salut plecarea sa din PCRM, nu cred în sinceritatea lui Marian Lupu, deoarece aș fi vrut ca la 7 aprilie să nu fi lansat ipoteza de tentativa de lovitură de stat, să se coboare jos de la etj. 3 pentru a încerca împreună cu noi să calmeze masele”.

Serafim Urechean, președinte AMN, despre posibilitatea aderării actualului ministrru de externe Andrei Stratan la Alianța Moldova Noastră: “AMN nu este o plasă de prins șobolani. Mai întâi așteptăm să declare că a plecat. La fel ca și în cazul lui Marian Lupu, dacă el pleca cu 10 – 15 deputați comuniști și mai multe organizații teritoriale, atunci era o altă situație. Cei 41 de deputați din opoziție merită respect, deoarece este pentru prima dată când s-a demonstrat verticalitate.”


Mihai Ghimpu, președinte PL: “Merită să fie monitorizată compania Teleradio-Moldova? Da! Merită de monitorizat Procuratura? Da!”





Vlad Filat, președinte PLDM: “Războiul declanșat de comuniști după alegeri asupra mediului de afaceri este unul fără precedent. Oamenii de afaceri sunt presați să achite impozite în avans. Foaia de parcurs urmează să fie implementată nu doar în perioada alegerilor, dar și în programul de guvernare după alegeri.

Referitor la organizarea acțiunilor de protest în perioada campaniei electorale, liderii PL, PLDM și AMN au lăsat să se înțeleagă că vor fi organizate și acțiuni de protest, după necesitate.

(UPDATE: 15:30) Mihai Ghimpu, președinte PL: “Am meditate foarte mult despre cum să participăm în alegerile anticipate. Am discutat și cu reprezentanții din teritoriu. Calculul nostru este ca fiecare dintre cele trei partide să participe separat. Dacă vom participa împreună, vom avea doar un reprezentant în comisiile electorale din teritoriu. Avem puțin timp la dispoziție pentru a forma o singură listă electorală. Alegătorii ne-au îndemnat ca să participăm fiecare pe lista sa. Lupta va fi nu între partidele de opoziție, ci împotriva regimului de la guvernare.”

Vlad Filat, președinte PLDM: “Vom participa separat, dar într-o acțiune comună, pentru a demonta acest regim comunist și criminal. Vom monitoriza împreună procesul de votare. Nu vor fi atacuri reciproce. Astfel, după alegeri să avem un număr de mandate ca să ne permită să guvernăm liber și în mod democrat Republica Moldova.”

Serafim Urechean, președinte AMN: “Dacă ar fi fost permise blocurile electorale, nu ar fi fost nicio ezitare. Avem foarte mult de lucru. Reprezentanții partidelor noastre nu vor permite fraudarea alegerilor. Voronin nu ar trebui să se grăbească cu stabilirea datei alegerilor, deoarece acest Guvern este ilegal, deoarece a fost numit cu 51 de voturi în Parlament. Doar prin consens putem depăși această criză politică și economică. Ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul acestei țări.”

Vlad Filat, președinte PLDM: “Situația din Republica Moldova nu poate fi depășită doar prin declarații. Le mulțumesc colegilor din societatea civilă, care au elaborat această foaie de parcurs, ce prevede o serie de acțiuni concrete. UE ar urma să realizeze o monitorizare constantă a RM, în baza unei structuri de monitorizare la Chișinău cu un secretariat permanent.”

Mihai Ghimpu, președinte PL: “Unul dintre punctele principale al acestei foi de parcurs este crearea unei structuri anti-criză. Împreună cu structurile internaționale vom căuta soluțiile, care să ajute RM să depășească această situație de criză. Aceasta este cale la care ne îndeamnă și Uniunea Europeană de a colabora cu societatea civilă.”


La orele 15:00, PL, PLDM și AMN vor anunța în cadrul unei conferințe de presă cum vor participa în cadrul alegerilor parlamentare anticipate
. UNIMEDIA va transmite comentariu live.

Anterior, liderii celor trei partide politice parlamentare de opoziție au lăsat să se înțeleagă că PL, PLDM și AMN vor participa separat în alegerile anticipate. Presa a scris că PLDM și AMN ar putea participa și pe o listă electorală comună.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu: