luni, 19 aprilie 2010

Ghimpu: Rusia nu este sinceră când vorbeşte de Transnistria

Ghimpu: Rusia nu este sinceră când vorbeşte de Transnistria
sursa: jurnal.md
foto: ionbargan.md
1208
„Din păcate, Rusia susţine, direct sau indirect, acest stat artificial, numit Transnistria. Se ştie că regiunea transnistreană nu plăteşte Rusiei pentru gazele livrate de „Gazprom”. Acest lucru demonstrează, o dată în plus, că Federaţia Rusă nu este sinceră când spune că doreşte soluţionarea problemei transnistrene”, a declarat, pentru portalul eNews.md, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

Potrivit lui Ghimpu, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a decis continuarea dialogului în format 5+2, dar așa cum aceasta nu a funcţionat în timpul guvernării comuniste, aşa şi nu funcţionează nici acum. „Partea negativă a acestui format este faptul că Transnistria este partea a negocierilor. Asta dă posibilitate autorităţilor de la Tiraspol să blocheze dialogul”, spune Ghimpu.

Preşedintele interimar crede că ar fi fost bine ca Tiraspolul să nu fi fost parte a formatului 5+2. „Înţelegerea de încetare a conflictului a fost semnată de preşedinţii de atunci, Mircea Snegur şi Boris Elţin. Asta demonstrează că anume Rusia a fost parte a acestui conflict”, susține Ghimpu.

Președintele Ghimpu crede că anume Rusia deţine cheia rezolvării acestei probleme. „Vrem să fim înţeleşi corect de partea rusă. Noi înţelegem că dacă nu poţi obţine ceea ce vrei, te străduiești să menţii ceea ce ai. Aşa e în politică. Am mai spus şi mai zic odată. Federaţia Rusă are cu ce se mândri. Nu ar fi rău dacă Rusia o să dea un exemplu în ceea ce priveşte conflictele îngheţate. Dacă Federaţia Rusă a recunoscut suveranitatea Republicii Moldova, atunci noi avem dreptul să decidem soarta acestei probleme”, a conchis Ghimpu.

Sursa: http://jurnal.md/ro/news/ghimpu-rusia-nu-este-sincera-cand-vorbeste-de-transnistria-184890/

Niciun comentariu: