marți, 6 aprilie 2010

Primarul Chişinăului a făcut noi dezvăluiri despre violenţele din 7 aprilie 2009

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că a identificat, în înregistrările camerelor de supraveghere de la Guvern, oficiali din fosta, dar şi din actuala conducere a Ministerului moldovean de Interne, printre persoanele implicate în violenţele din 7 aprilie, relatează PRO TV Chişinău.

Primarul Chişinăului a făcut noi dezvăluiri despre violenţele din 7 aprilie 2009 (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

El susţine că l-a identificat pe fostul ministru adjunct Valentin Zubic printre persoanele prezente în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale , el fiind văzut în mai multe secvenţe. De asemenea, Chirtoacă spune că l-a observat în imagini şi pe actualul comandant-adjunct al Poliţiei Municipale, Iurie Crajanovschi. În total, până în prezent, primarul capitalei afirmă că a identificat 25 de poliţişti în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului.

"Este vorba despre viceministrul Valentin Zubic. Îl puteţi vedea aici la minutul 58, cum se apropie de poliţiştii din piaţă şi apare şi în alte secvenţe", afirmă Chirtoacă, adăugând că în piaţă a fost prezent şi actualul comandant adjunct al poliţiei municipale, Iurie Crajanovschi.

"Îl puteţi vedea aici în aceste imagini cum el se apropie de Guvern lângă alţi poliţişti", spune primarul. Dorin Chirtoacă susţine că la identificarea persoanelor care se aflau în piaţă în noaptea aceea este ajutat de martori, dar şi de o sursă pe care nu poate să o divulge.

Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a mai declarat că fostul comandant al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, l-a lovit cu piciorul pe Damian Hâncu, tânărul care susţine că a fost martor la moartea lui Valeriu Boboc. Ulterior, Gumeniţă ar fi lovit şi alţi tineri culcaţi la pământ, după care a plecat.

"Primul care a lovit este acest bărbat în civil în bluză albastră. Este vorba despre Ion Perju, de la poliţia criminalistică de la CGP (Comisariatul General al Poliţiei, n.red), după care urmează tipul în pulover alb, care stă mai mult deasupra lui Boboc. El îi aplică mai multe lovituri şi este de la comisariatul Ciocana", spune Chirtoacă.

Potrivit primarului, Boboc ar fi fost lovit pe rând de poliţiştii Floreac şi Saachian, un poliţist de la Comisariatul Fulger şi altul de la Ciocana. Poliţiştii nu au comentat deocamdată informaţiile.

Anterior, premierul moldovean declarase că 15 poliţişti au fost suspendaţi pe durata anchetei, deşi surse neoficiale au afirmat că unii continuă să lucreze, iar alţii sunt în concediu medical. Ministrul de Interne anunţase anterior că a văzut imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului încă din luna ianuarie.

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/primarul-chisinaului-a-facut-noi-dezvaluiri-despre-violentele-din-7-aprilie-2009-5821402

Niciun comentariu: