sâmbătă, 24 aprilie 2010

Strategia lui Cioroianu pentru apropierea de Uniunea Europeană: Decuplarea voluntară a R. Moldova de Transnistria

Strategia lui Cioroianu pentru apropierea de Uniunea Europeană: Decuplarea voluntară a R. Moldova de Transnistria
Foto: wikimedia.org

"Unul din scenariile care ar trebui luate în calcul ar putea fi o decuplare voluntară a R. Moldova de Transnistria. Eu cred, din păcate, că acest lucru i-ar favoriza apropierea de UE." Declarația îi aparține lui Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe al României, oferită pentru Europa Liberă.

"Apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană presupune printre altele şi soluţionarea unor probleme reale cu care în acest moment Chişinăul se confruntă. Una dintre este problema Transnistriei, pentru că nu văd o soluţionare favorabilă a dosarului European al Chişinăului în condiţiile de acum ale acestei Transnistrii asupra căreia Chişinăul nu are niciun control", este de părere Cioroianu.


"În acest moment Transnistria este ca o ghiulea de glezna R. Moldova. Ne place, nu ne place, indiferent de declaraţiile oamenilor politici de la Chişinău, Transnistria tot acolo rămâne, ea nu este controlată de Chişinău și are un efectiv al armatei ruse care nu va pleca de acolo în viitorul apropiat", a conchis fostul ministru de externe al României.

Cioroianu mai susține că R. Moldova moşteneşte probleme identitare de dinainte de 1989 şi că a înregistrat şi o mică stagnare: "În 1989, R. Moldova, cea sovietică de atunci, era mai liberă şi mai liberală decît România lui Ceauşescu, numai că România a progresat vizibil şi pe fondul tuturor luptelor politice sau nepolitice direcţia a fost spre Occident, în timp ce R. Moldova, repet, mai liberă şi mai liberală în 1989 decât România a stagnat din motive ce ţin şi de ea, dar trebuie s-o spun foarte clar, ţin şi de Rusia."

Sursa: UNIMEDIA, cu referință la Europa Liberă

Niciun comentariu: