vineri, 13 iunie 2008

Unimedia Chirtoacă şi Ghimpu au comemorat victimile deportărilor stalinist-comuniste fără “sunet”

Chirtoacă şi Ghimpu au comemorat victimile deportărilor stalinist-comuniste fără “sunet”
13 Iunie 2008, 15:31
Afişări: 404
Foto: chisinau.md

Primarul general Dorin Chirtoacă şi preşedintele Consiliului municipal Chişinău, Mihai Ghimpu, alături de funcţionari din cadrul primăriei capitalei, au participat în dimineaţa zilei în scuarul Gării Feroviare, la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor stalinist-comuniste. Evenimentul a fost însoţit de un incident. ÎS „Radiocomunicaţii” a refuzat să asigure sonorizarea evenimentului, deşi între Primăria municipiului Chişinău şi respectiva întreprindere de stat există un contract în acest sens. Autorităţile municipale au fost înştiinţate despre aceasta abia cu o oră înainte de începerea evenimentului.

În memoria persoanelor deportate, a fost oficiată o slujbă de pomenire, iar participanţii au ţinut un minut de reculegere şi au aprins câte o lumânare de sufletul prietenilor şi rudelor ucise în anii deportărilor.

De asemenea, cei prezenţi au depus flori la locul unde urmează a fi construit un monument în memoria victimelor represiunilor regimului communist, informează serviciul de presă a primăriei.

În cuvântarea sa ţinută în faţa participanţilor, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că „în R. Moldova încă nu s-a ajuns la ziua în care să putem comemora aşa cum trebuie victimele represiunilor comuniste, deoarece legislaţia este departe de a fi loială faţă de represaţi”. Potrivit lui Chirtoacă, cei 540 de lei este o sumă ridicolă faţă de pierderile suportate de familiile deportate.

Primarul general a mai declarat că până în prezent în Chişinău nu a fost edificat un monument în memoria victimelor represiunilor comuniste. „Deşi pe ordinea de zi a Consiliului municipal a fost inclusă chestiunea privind finanţarea obiectivului, neprietenii adevărului istoric s-au opus acestui proiect”, a informat primarul capitalei, exprimându-şi speranţa că la 60 de ani de la comemorarea victimelor deportărilor, monumentul va fi înălţat. De asemenea, Dorin Chirtoacă a mai afirmat că noua administraţie a Primăriei Chişinăului şi Consiliul municipal şi-au schimbat atitudinea faţă de aceste persoane, o dovadă în acest sens este faptul că dosarele depuse de represaţi se examinează în alt mod.

Valentina Sturza, preşedinta asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, a spus că deja de 17 ani foştii represaţi cer reabilitarea averilor victimelor tuturor valurilor de deportări, dar fără nici un rezultat. „Pe an ce trece suntem tot mai puţini. Martorii crimelor comuniste pleacă în lumea celor drepţi săraci lipiţi pământului”, a mai adăugat Valentina Sturza, citat de serviciul de presă a primăriei mun. Chişinău.

UNIMEDIA precizează că, în timpul mitingului de astăzi, ÎS „Radiocomunicaţii” a refuzat să asigure sonorizarea evenimentului. “Deşi între Primăria municipiului Chişinău şi respectiva Întreprindere de Stat există un contract în acest sens, autorităţile municipale au fost înştiinţate despre aceasta abia cu o oră înainte de începerea evenimentului”, mai precizează serviciul de presă a primăriei mun. Chişinău.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu: