sâmbătă, 30 ianuarie 2010

România oferă un ajutor de 100 de milioane de euro pentru Moldova

Traian Băsescu: România acordă 100 milioane de euro pentru frații de peste Prut
Foto: dublins98.ie

România va acorda R. Moldova un sprijin financiar de 100 milioane de euro. Declarația aparține președintelui român Traian Băsescu, care a precizat că este vorba despre un program derulabil în 4 ani, iar banii for fi alocați în 4 tranșe anuale, câte 25 milioane euro. "Banii sunt destinați proiectelor pentru educație, modernizarea școlilor, dar și pentru proiecte de infrastructură locală".


Președintele român a precizat că finanțarea se va face în baza unui acord care urmează să fie negociat în zilele următoare și care va respecta standardele europene.

Unimedia

Emil Constantinescu vine în Republica Moldova

Emil Constantinescu vine în Republica Moldova
sursa: jurnal.md
foto: realitatea.net
617
După ce săptămâna aceasta a fost în vizită Traian Băsescu, astăzi în Republica Moldova va veni cel de-al doilea preşedinte al român, Emil Constantinescu. Înaltul oficial va întreprinde o vizită de lucru la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde se va întâlni cu preşedintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca şi conducerea Forului Ştiinţific Suprem din Republica Moldova.

Emil Constantinescu, doctor în geologie, profesor universitar, întreprinde această vizită în calitatea sa de lider al societăţii civile din România şi de preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie.

Cel de-al doilea Preşedinte al României de după 1989, va lua act de activitatea Clusterului educaţional, va vizita Liceul Academic pentru copii dotaţi şi Universitatea inovaţională a AŞM în vederea stabilirii unor relaţii de colaborare în domeniul pregătirii cadrelor ştiinţifice.
Notăm că Fundaţia Română pentru Democraţie oferă suport universităţilor din ţările vecine în vederea implementării exigenţelor Procesului de la Bologna.

Emil Constantinescu s-a născut în oraşul Tighina. Este primul Preşedinte al României care s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova - Ordinului Republicii, înmânată, în anul 2000, de fostul Preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi
http://www.jurnal.md/ro/news/emil-constantinescu-vine-in-republica-moldova-170421/

PUNCT FINAL: FMI deschide robinetul de bani către R. Moldova. Țara noastră urmează să primească 574,4 milioane dolari americani

PUNCT FINAL: FMI deschide robinetul de bani către R. Moldova. Țara noastră urmează să primească 574,4 milioane dolari americani
Foto: gov.md

Consiliul Director executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat ieri programul de finanțare al R. Moldova, care are o valoare totală de 574,4 milioane dolari SUA. Potrivit FMI, valoarea combinată a asistenţei financiare va fi echivalentă cu 369,6 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), având ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.

În urma deciziei FMI, autorităţile țării noastre obţin acces imediat la cca 93 milioane dolari SUA, iar tranşele următoare vor fi debursate în urma revizuirilor semi-anuale.

Noul program urmează programul pe trei ani finanţat prin Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF), aprobat de Consiliul de Directori Executivi în luna mai a anului 2006, care a expirat în luna mai a anului 2009.


"Programul autorităţilor pentru 2010–12 are ca scop restabilirea durabilităţii fiscale şi extere şi stimularea creşterii economice. Politica bugetar-fiscală prevede întoarcerea treptată la o situaţie durabilă până în 2012, sau şi mai devreme, dacă va fi posibil. Politica monetară se va axa pe menţinerea stabilităţii preţurilor. Reformele structurale vor sprijini relansarea, inclusiv printr-o flexibilitate mai mare în economia strâns reglementată. Programul de asemenea va majora cheltuielile pentru serviciile sociale esenţiale şi pentru reducerea sărăciei, se menționează în declarația lui Domnul Takatoshi Kato, Director Adjunct al FMI.

În particular, obiectivele programului includ:

- inversarea trendului de deteriorare structurală a situaţiei bugetar-fiscale din anii 2008-2009, totodată asigurând disponibilitatea fondurilor pentru proiectele de investiţii publice şi pentru acoperirea cheltuielilor sociale prioritate;

- menţinerea sub control a inflaţiei, totodată restabilind nivelul rezervelor internaţionale pentru a asigura protecţia economiei naţionale de şocurile externe;

- asigurarea stabilităţii financiare prin consolidarea capacităţilor de a detecta rapid problemele, precum şi fortificarea cadrului de reabilitare a băncilor şi soluţionare a problemelor lor;

- valorificarea potenţialului economiei naţionale prin intermediul reformelor structurale.

UNIMEDIA precizează că programul include prevederi privind suma minimă a cheltuielilor prioritare pentru asistenţa socială. Mai mult ca atât, cheltuielile pentru asistenţa socială vor fi majorate cu 36 la sută în anul 2010, în raport cu anul 2009, pentru a acorda susţinere familiilor vulnerabile.

Acordul cu FMI a fost negociat de guvernul moldovean în luna octombrie 2009.

Detalii financiare despre decizia FMI puteți citi aici.


Sursa: UNIMEDIA

marți, 26 ianuarie 2010

VEZI AICI programul vizitei președintelui României, Traian Băsescu, la Chișinău. UNIMEDIA va transmite VIDEO ÎN DIRECT de la principalele întâlniri

VEZI AICI programul vizitei președintelui României, Traian Băsescu, la Chișinău. UNIMEDIA va transmite VIDEO ÎN DIRECT de la principalele întâlniri
Foto: presidency.ro

Miercuri, 27 ianuarie, președintele României, Traian Băsescu, vine într-o vizită oficială în R. Moldova. Pe parcursul zilei, șeful statului român se va întâlni cu președintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, liderii fracțiunilor parlamentare și președinții partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeană.

UNIMEDIA va transmite VIDEO ÎN DIRECT de la principalele întâlniri ale președintelui României cu oficialii din R. Moldova.

Vedeți mai jos programul vizitei președintelui român, planificat pentru 27 ianuarie:


1. Ora 9.40 - Sosirea delegatiei oficiale la Aeroportul Chisinau, ceremonial militar si protocolar de intimpinare. Presedintele Romaniei Traian Basescu este intimpinat la scara avionului de Mihai Ghimpu, Presedinte interimar al Republicii Moldova (oportunitate imagine).

2. Ora 10.40 - Intrevederea tet-a-tet a Presedintilor Republicii Moldova si Romaniei (Sala mica, Resedinta de pe str.N.Iorga, 23, oportunitate imagine).

3. Ora 11.10 - Sedinta in plen a delegatiilor (Sala mijlocie, Resedinta de pe str.N.Iorga, 23,oportunitate imagine).

4. Ora 11.40 - Ceremonia decorarii dlui Traian Basescu cu Ordinul Republicii (Sala alba, Resedinta de pe str.N.Iorga, 23,oportunitate imagine).

5. Ora 12.00 - Declaratii comune de presa (Sala alba, Resedinta de pe str.N.Iorga, 23, se pot adresa 2 intrebari din partea fiecarui grup de presa).

6. Ora 12.20 - Ceremonia depunerii coroanelor de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare.

7. Ora 12.40 - Convorbiri oficiale cu Vladimir Filat, prim-ministrul Republicii Moldova (intrarea din str.Puskin, oportunitate imagine).

8. 16.00 - Depunere de flori la Cimitirul Central.

9. 16.25 - Intilnire cu Dorin Chirtoaca, primarul general al municipiului Chisinau (Primaria, oportunitate imagine).

10. 18.00 - Intilnire cu liderii fractiunilor parlamentare.

11. 21.45 - Intilnire cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana.

Sursa: UNIMEDIA

duminică, 24 ianuarie 2010

Basescu l-ar putea instala peste 5 ani pe presedintele de la Chisinau, Vlad Filat ca presedinte si la Bucuresti...

ce spuneti daca viitorul presedinte al Republicii Moldova, dupa alegerile de peste cativa ani, va fi Vlad Filat?
suna rezonabil?
in aceste conditii, la un an dupa ce Filat ar deveni presedintele RM, ar expira si mandatul lui Basescu care isi doreste sa realizeze unirea...
si cum in Romania, peste 5 ani, cel nominalizat de Basescu drept candidat va avea sanse mari sa castige, acest candidat ar putea fi chiar Filat... (Filat ar putea fi chiar candidatul mai multor forte politice din Romania, sau chiar al tuturor...)..
asadar Filat ar putea fi presedinte atat in Republica Moldova cat si in Romania!

ce credeti, mai putem repeta faza inca o data in istorie dupa unirea lui Cuza?

Sau poate nu Filat ci Chirtoaca?

151 de ani de la Unirea Principatelor Române. VEZI AICI ce părere aveau politicienii moldoveni despre semnificaţia acestei zile înainte de căderea com

151 de ani de la Unirea Principatelor Române. VEZI AICI ce părere aveau politicienii moldoveni despre semnificaţia acestei zile înainte de căderea comunismului în R. Moldova
Foto: wikimedia.org

Azi, 24 ianuarie 2010, se împlinesc 151 de ani de la Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească prin dubla realegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În istoria românilor evenimentul mai este numit şi „Mica Unire”. UNIMEDIA vă invită să urmăriţi mai jos declaraţiile politicienilor moldoveni despre semnificaţia acestei zile înainte de căderea comunismului în R. Moldova (răspunsurile au fost înregistrate la 24 ianuarie 2009).


Atunci, UNIMEDIA a dorit „să verifice” care este importanţa acestei zile pentru politicienii de la Chişinău, fiind contactaţi şi întrebaţi „Care este importanţa zilei de 24 anuarie pentru Dvs.?” (fără a preciza că e vorba de 24 ianuarie 1859, când a fost realizată Unirea Principatelor).

Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră:
„Este importantă nu doar pentru mine, ci pentru tot poporul Republicii Moldova. Este o filă importantă pentru viaţa spaţiului românesc, când deputaţii din Sfatul Ţării au manifestat mult curaj, pentru care au şi fost ulterior pedepsiţi. Consider că este un exemplu important pentru toţi politicienii de la 24 ianuarie 1859 încoace, când a fost votată o decizie, care a exprimat doleanţele poporului din Moldova, cât şi a fraţilor noştri de peste Prut. Mai devreme sau mai târziu, cred că situaţia respectivă va fi soluţionată pozitiv.”

Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal:
„Este una dintre cele mai importante zile din istoria naţiunii noastre, deoarece în această zi s-a pus temelia unificării românilor. Este ziua spre care au tins majoriatea domnitorilor, dar a fost realizată de marele român Alexandru Ioan Cuza prin Unirea Prinicipatelor Moldova şi Ţara Românească. Azi Partidul Liberal va desfăşura două acţiuni - o ieşire în teritoriu ca să discutăm cu cetăţenii despre problemele cu care se confruntă şi o depunere de flori la bustul lui A. I. Cuza de la liceul care poartă numele domnitorului”.

Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova:
„Este o zi importantă... Principatele Româneşti s-au unit într-o singură ţară. Aţi vrut să mă prindeţi dacă ştiu semnificaţia zilei? (zâmbeşte). Consider că este un moment important pentru toţi cei care trăiesc în Republica Moldova, deoarece deşi trăim în diferite ţări, avem aceleaşi tradiţii, aceeaşi limbă şi istorie. Acum, românii din Republica Moldova şi România au şansa să trăiască într-o Europă unită, dar pentru asta mai avem mult de lucru.”

Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal:
„Această zi are o semnificaţie aparte pentru PNL, deoarece Partidul Naţional Liberal din România a realizat Marea Unire, aderarea la NATO şi UE. Ne mândrim cu aceste realizări şi pledăm pentru omogenizarea spaţiului politic româno - român. Noi avem conceptul uniunii interstatale România - Republica Moldova, care prevede oferirea sprijinului din partea României pentru ca şi Republica Moldova să ajung în Uniunea Europeană.”

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Este o zi foarte importantă, care a marcat un început pentru naţiunea română. Urmează să implementăm aceste decizii istorice. Acest moment istoric a făcut ca politicienii, care aveau viziuni şi interese diferite, să ia o decizie, care a oferit un viitor acestei naţiuni.”

Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova:
„Este un eveniment istoric foarte important în istoria Ţării Moldovei, care a avut loc acum 150 de ani şi trebuie să fie apreciat. Plus, trebuie să ţinem cont că a avut loc un asemenea eveniment şi să nu uităm.”

Sursa: UNIMEDIA

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Cristian Diaconescu va candida pentru funcţia de preşedinte al PSD

Cristian Diaconescu

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu s-ar fi decis să candideze la preşedinţia partidului, au declarat surse din partid pentru Agerpres. Decizia lui Diaconescu ar veni la numai o zi după ce Miron Mitrea şi-a anunţat candidatura, pentru funcţia de preşedinte al PSD. Mitrea îşi justifica decizia, spunând că nu are de ales, atâta timp cât Diaconescu nu a luat o hotărâre.

Vlad Filat a dialogat cu vicepreşedintele SUA

Situaţia politică şi economică a RM a fost principalul subiect de pe agenda întrevederii premierului moldovean Vlad Filat cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden. Pe parcursul întrevederii, care a avut în seara zilei de miercuri la Casa Albă, Joseph Biden a declarat că urmăreşte cu atenţie evenimentele din RM şi încurajează guvernul de la Chişinău să continue reformele demarate.

De asemenea, el a spus că SUA va susţine RM pe calea aderării la UE şi în procesul de edificare a unui stat de drept. Referitor la conflictul transnistrean, Biden crede că formatul de negocieri „5+2” este unul viabil şi că doar în cadrul acestuia trebuie găsită soluţia ce ar respecta integritatea şi suveranitatea RM. Vlad Filat i-a adresat vicepreşedintelui SUA invitaţia de a vizita RM. Joseph Biden a mulţumit pentru invitaţie, menţionând că RM cu siguranţă face parte din statele ce merită să fie vizitate. La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, şi Ambasadorul SUA în RM, Asif J. Chaudhry.

Delegaţia guvernamentală, care se află într-o vizită de lucru în SUA, a avut la Washington o serie de întrevederi cu congresmeni americani. În timpul întrevederii cu congresmanul Howard Bremen, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, discuţia s-a axat pe posibilităţile de extindere a cooperării dintre cele două state. Vlad Filat a spus că sprijinul oferit de SUA este extrem de important pentru dezvoltarea RM, în special la capitolul funcţionarea instituţiilor democratice şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Premierul a menţionat că efectele acestei susţineri sunt resimţite de cetăţenii noştri. Membrii delegaţiei Guvernului RM au avut o întrevedere şi cu senatorii Kay Hagan şi Richard Burr din Carolina de Nord, care s-au arătat dispuşi să înfiinţeze un grup de prieteni ai RM în cadrul Senatului american.

Delegaţia noastră a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde ministrul Leancă a semnat, în numele Arhivei de Stat a RM, un memorandum de cooperare. În ajun, premierul Filat a semnat un memorandum de colaborare între RM şi statul Carolina de Nord. Este al treilea document de acest fel dintre RM şi Carolina de Nord, care prevede cooperarea pe multiple planuri, inclusiv schimbul de experienţă în astfel de domenii ca educaţia, comerţul, buna guvernare.

http://www.timpul.md/article/2010/01/21/5996

Mihai Eminescu, de strajă la „hotarul” Limbii

Fondul de aur al spiritualităţii unui neam îl creează limba, care e opera cea mai de preţ a unui popor - în limbă şi prin limbă i se reflectă istoria, felul de a fi, a cugeta şi a simţi. Conştient de faptul că numai o limbă dezvoltată poate să devină forţa motrice care duce spre civilizaţie şi propăşire, genialul Mihai Eminescu a militat pentru valorificarea eficientă a tezaurului limbii, sporindu-i potenţele şi valenţele semantice, stilistice etc.

Eminescu a depus o muncă titanică istovitoare pentru ca dulcele nostru grai să capete virtuţile limbilor celor mai civilizate naţiuni, incarnând cuvintelor o inegalabilă forţă sugestivă şi afectivă. Momentul acesta este plastic evidenţiat de către regretatul poet Nicolae Costenco: „Limba mea sfătoasă, /Creangă ce-a iubit-o /Şi-a înaripat-o- n vers Alecsandri, /Eminescu forma ţi-a desăvârşit-o /În cultura lumii spre a ne mândri”...

Ca să scoată în relief valoarea limbii, Eminescu afirmă: „Măsurariul civilizaţiei unui popor astăzi e o limbă sonoră şi aptă a exprima prin sunete noţiuni, prin şir şi accent etic sentimente”. Căci, spune el în altă parte, „numai în limba sa omul îşi pricepe inima pe deplin... dacă în limbă nu s-ar reflecta caracterul unui popor, dacă el n-ar zice oarecum prin ea: „aşa voiesc să fiu eu şi nu altfel”, oare s-ar fi născut atâtea limbi pe pământ?”.

Cu mândrie vorbeşte poetul despre originea românilor şi a limbii lor, despre importanţa trecerii la alfabetul firesc al limbii: „Da, de la Roma venim, din Dacia Traiană! Se cam ştersese diploma noastră de nobleţă: limba însă am transcris-o din buchile noastre gheboşite de bătrâneţe în literele de aur ale limbilor surori. Cam degenerase arborele nostru genealogic cu câte o codiţă străină, dar îl vom curăţi de toate uscăturile”. Apoi susţine: „În privinţa limbii româneşti Friedrich Diez (lingvist german care a pus bazele gramaticii comparate a limbilor romanice, publicând în 1836-1838 o gramatică a limbilor romanice în trei volume) are meritul de a fi nimicit pe cale ştiinţifică toate basmele despre originea slavă a limbii româneşti, precum acele erau susţinute cu patimă de filologi de şcoală veche slavonă şi combătute în acelaşi mod nedibaci de şcoala veche a filologiei româneşti”.

Citind tot felul de izvoare vechi şi noi, Eminescu a izbutit să pătrundă în străfundurile tainiţelor sufleteşti ale poporului român şi a rămas plăcut surprins de bogăţia şi frumuseţea graiului matern. Dăm citire unor gânduri care se potrivesc de minune şi pentru caracterizarea situaţiei în care zace limba română în RM: „Şi limba strămoşească e o muzică şi ea ne atmosferizează cu alte timpuri mai vrednice şi mai mari decât ticăloşia de azi, cu timpuri în care unul s-au făcut poporul şi una limba. De fiecare cuvânt vechi se ţine un şir întreg de zicale, care înlocuiesc cu prisosinţă, ba întrec adesea mulţimea cuvintelor şi frazelor nouă, primite în limbă, fără de nici o rânduială”. Sau: „Limba literară, nu cea grăită în societatea cultă, limba cronicarilor şi a legendelor e pe alocurea de o rară frumuseţe. Multe texte bisericeşti şi laice au un ritm atât de sonor în înşirarea cuvintelor, încât e peste putinţă ca frumuseţea stilului lor să se atribuie întâmplării, nu talentului scriitorilor şi dezvoltării limbii”.

Şi întrucât a venit vorba de scriitori, trebuie remarcat şi faptul că Eminescu i-a apreciat înalt, văzând în ei pe cei „ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere”. Interesant vorbeşte poetul despre specificul limbii materne, privită în raport cu o altă limbă: „Această parte netraductibilă a unei limbi formează adevărata ei zestre de la moşi-strămoşi, pe când parte traductibilă este comoara gândirii omeneşti în genere. Precum într-un stat ne bucurăm toţi de oarecare bunuri, care sunt ale tuturor şi ale nimănui - uliţe, grădini pieţe - tot astfel şi în republica limbilor sunt drumuri bătute, care sunt ale tuturor - adevărata avere proprie o are însă cineva acasă la sine; iar acasă la dânsa limba românească este o bună gospodină şi are multe de toate”. Susţinând adevărul că „limba şi legile ei dezvoltă cugetarea”, Eminescu cere ca limbii în şcoală să i se acorde prioritate: „Studiul principal al unei şcoli rurale sau primare e limba...”.

Eminescu supune unei critici vehemente presa şi pe toţi acei care sunt datori de a se îngriji de destinul limbii, abuzul de termeni străini, arătând totodată cauzele principale şi unele soluţii: „Presa noastră - scrisă în mare parte într-o limbă cosmopolită, lesne de învăţat de către orice străin în câteva zile - e o presă naţională. Cu toate acestea, lucrarea ei zilnică asupra înţelegerii poporului şterge până şi rămăşiţele de originalitate ale graiului nostru străvechi... Dacă deschidem ziarul de ştiinţe naturale, de medicină, de ce-o fi, ne ia ochii lipsa de respect pentru limbă, primirea de termeni străini fără trebuinţă şi numai din lene de a căuta echivalentul românesc. Îşi poate închipui fiecare în ce stare e ameninţată să ajungă limba prin pretinşii oameni de ştiinţă. Cauza pentru care s-a lăţit atât de mult stricarea limbii... e aceeaşi căreia peste tot îi datorăm toate relele de care suferim: politica. Limba de rând a ziarelor politice ameninţă a îneca, ca buruiana rea, holda limbii vii a poporului. Astăzi când ziare, profesori, ba până şi o academie şi-au pus în cap să stâlcească graiul românesc, singurul liman şi adăpost împotriva limbii păsăreşti, practicată de gazetari ş.a., sunt fără îndoială scrierile celui mai bun prozaist (C. Negruzzi) şi a celui mai mare poet al nostru (V. Alecsandri)”.

Aş încheia această relatare cu emoţionantele cuvinte ale scriitorului Ion Druţă: „Până la venirea marilor poeţi, limbile naţionale nu au fost decât o masă enormă, crudă şi neorganizată. Marii poeţi sunt cei care au venit să facă ordine în această bogăţie spirituală a poporului, să cunune frumuseţea cu înţelepciunea. (...) După cum Puşkin a scos în lume regimentele slovelor ruse, Eminescu a suflat o viaţă nouă întregii noastre limbi, angajând-o în luptele cele mai grele şi culmile pe care le-a dobândit această armată sub ocârmuirea lui, rămân a fi cele mai mari izbânzi ale noastre”.

Gheorghe Druţă,
doctor în filologie

http://www.timpul.md/article/2010/01/21/5966

Analist rus: Moldova trebuie să aleagă între integrarea europeană ca stat separat sau prin unirea cu România, ca naţiune reunificată

Analist rus: Moldova trebuie să aleagă între integrarea europeană ca stat separat sau prin unirea cu România, ca naţiune reunificată
Foto: kommersant.ru

Republica Moldova trebuie sa aleaga intre granitele ei actuale si integrarea europeana, afirma analistul politic Fiodor Lukiankov, redactor sef al revistei "Rusia in politica globala", intr-un comentariu pentru cotidianul Kommersant. In cazul ultimei optiuni, soarta teritoriilor din stanga Nistrului va deveni o durere de cap exclusiv a Rusiei, crede analistul rus.


Dupa ce in prima jumatate a anilor '90 conflictele etnice din Moldova si din alte foste republici sovietice 'au fost inghetate', procesul de reglementare s-a transformat intr-o rutina diplomatica. In practica, toata lumea era multumita de acest status-quo, noteaza el.

Tarile care s-au confruntat cu fenomenul separatismului au construit bazele propriei statalitati. Proclamandu-si independenta, fostele provincii au supravietuit bazandu-se pe cartuse externe. Rusia a pastrat un instrument de presiune asupra vecinilor, iar Europa si SUA au fost multumite ca nu este razboi.

In final, toata lumea a ajuns la concluzia ca este mai bine ca echilibrul creat sa nu fie distrus. Dar, ulterior, noile state independente s-au stabilizat si au dorit stabilitate. La randul ei, Rusia s-a gandit sa-si refaca pozitiile. Iar Occidentul a inceput sa priveasca mai atent la spatiul postsovietic.

Concurenta s-a acutizat, dar toata lumea a continuat sa solicite celuilalt sa nu distruga starea de lucruri existenta, fie si formal.

In vara lui 2008, razboiul caucazian a deschis o noua etapa, ale carei premise au fost create anterior odata cu recunoasterea provinciei Kosovo.

Prioritatea actualei puteri de la Chisinau este integrarea europeana, iar Moldova este unica tara care are, cel putin teoretic, doua variante de realizare a dezideratului sau: integrarea ca stat separat sau prin unirea cu Romania, ca natiune reunificata. Dar, in ambele cazuri, problema transnistreana constituie un obstacol, incheie analistul rus.

Sursa: Hotnews

Dan Dungaciu: "Simbolul românesc trebuia deturnat. Bătălia lui Voronin a fost cu simbolurile"

Dan Dungaciu:
Foto: adevarul.ro

Fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova (2001-2009), Vladimir Voronin, le-a ordonat în 2008 consilierilor săi să le interzică unor oameni de cultură anti-comunişti şi promotori ai unirii R.Moldova cu România accesul la "Ziua Republicii", sărbătoarea văzută de comunişti drept "eliberarea de sub fasciştii români".


La 27 august 2008 Voronin a primit "spre aprobare" lista cu personalităţile care urmau să participe la recepţia de "Ziua Republicii". Comunistul i-a ordonat consilierului său pe probleme de politică şi integrare europeană, Tudor Vasilică, să-i şteargă din listă pe poeţii, actorii şi cântăreţii care promovează spiritul românesc (citeşte lista mai jos). În schimb, şase persoane din mass-media loiale guvernării comuniste au fost invitate. În dreptul preşedintelui Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, a campioanei olimpice L. Popova şi a campionului european la şah V. Bologan, a fost plasat un semn de întrebare, însoţit de indicaţia: "După rezultatele de la Olimpiadă!!!".

Sociologul Dan Dungaciu, expert în spaţiul basarabean şi fost secretar de stat la Ministerul de Externe pe relaţia cu Moldova a comentat pentru "adevărul.ro" pe marginea politicii antiromâneşti a lui Voronin: "La un moment dat, la aniversarea lui Vieru, Voronin i-a spus că şi el este naţionalist, deci a încercat o apropiere de această latură a societăţii moldovene. A încercat chiar să schimbe imnul statului şi i-a propus lui Vieru să compună versurile. După ce a fost refuzat, a început să se distanţeze de aceste cercuri în discursul politic.

Au existat tot felul de încercări de a izola discursul identitar românesc. A creat o asociaţie de creaţie litarară denumită «Nistru» care să dubleze instituţia lui Cimpoi, Uniunea Scriitorilor.

Una dintre premisele Partidului Comunist din Moldova a fost miza identitară. Voronin a încercat să reinventeze noţiunea moldovenească. Marea lui greşeală a fost că a încercat să facă o disjuncţie foarte clară între identitatea românească şi cea moldovenească.

Pe urmă discursul său public a fost unul ambiguu: când discuta cu occidentul şi cu România, avea un discurs cvasi-românesc, atunci când discuta cu Rusia şi Tiraspolul vorbea de Moldova ca fiind o ţară multietnică.

Nu a reuşit să elimine simbolistica românească dar ar fi o iluzie să credem că nu a fost eficient în această privinţă.

Voronin a dublat sărbătorile ca să creeze confuzie, toate erau menite să pună în umbră spiritul identitar românesc. Toată bătălia a fost cu simbolurile: zilele de sărbătoare, statuile. De exemplu eliminarea statuii lupoaicei din faţa Muzeului de Istorie. Bătălia a fost pentru anularea unor simboluri identitare. Simbolul românesc trebuia deturnat".

Sursa: Adevărul

Anunţ! Unirea Principatelor sărbătorită la Bălţi!

151 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Muntenia! Duminică, 24 ianuarie, ora 12:00, în faţa Universităţii Alecu Russo din Bălţi, G.I. „SPIRIT ROMÂNESC” invită pe toţi cei cu spirit românesc să sărbătorim 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Muntenia.
http://www.curaj.net/?p=31390#more-31390

FMI dispus să susţină în continuare R.Moldova

FMI dispus să susţină în continuare R.Moldova
sursa: jurnal.md
foto: financiarul.ro
243
Fondul Monetar Internaţional este dispus să susţină în continuare Republica Moldova, inclusiv în depăşirea problemelor cu care se confruntă în prezent.

Afirmaţia a fost făcută de reprezentantul FMI, Dominique Strauss-Kahn, în cadrul unei discuţii cu premierul moldovean Vlad Filat aflat în SUA care a solicitat suportul FMI în identificarea unei soluţii pentru compensarea diferenţei de tarif pentru păturile social-vulnerabile ca urmare a recentelor majorări.

În context premierul a mulţumit FMI pentru suport în special pentru depăşirea crizei economice. Filat a amintit că Moldova a beneficiat deja de suport din partea FMI în valoare de circa 180 mln USD, iar alocarea altor 590 mln USD este prevăzută de Memorandumul asupra căruia părţile au convenit în octombrie 2009.
http://www.jurnal.md/ro/news/fmi-dispus-sa-sustina-in-continuare-r-moldova-157159/

Băsescu, Doctor Honoris Causa în R.Moldova

Băsescu, Doctor Honoris Causa în R.Moldova
sursa: jurnaltv.md
foto: bloombiz.ro
588
Universitatea Tehnică din Moldova îi va acorda preşedintelui României, Traian Băsescu, titlul de Doctor Honoris Causa pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor moldo-române.

Traian Băsescu va obţine această distincţie numai dacă pe agenda de lucru a delegaţiei române la Chişinău va fi inclusă şi vizita la instituţia respectivă de învăţământ superior.

„Am propus ca lui Băsescu să i se ofere acest înalt titlu de către Universitatea Tehnică din Chişinău pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România. Am ţinut cont şi de specificul studiilor preşedintelui României, dar şi de prestigiul UTM, care este una din instituţiile de prestigiu din ţară. Plus la aceasta am ţinut cont şi de faptul că pe parcursul ultimilor ani, cu excepţia ultimilor doi ani, Universitatea Tehnică a avut un proiect foarte important de colaborare în domeniul ştiinţei cu România”, a declarant ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

joi, 14 ianuarie 2010

România se uneşte cu Republica Moldova, iar Rusia recapătă Crimeea?

În cadrul unui interviu acordat pentru publicaţia rusească “Komsomoliskaia Pravda“, ex-Premierul moldovean, care a fost şi deputat în Senatul României, Mircea Druc, a declarat că “în România există forţe politice care ar putea să susţină intenţiile legale ale ruşilor de a-şi întoarce Crimeea în schimbul recunoaşterii de către Rusia a divizării ilegale a României în anul 1940 în Moldova şi România“

Potrivit lui Druc, deşi au fost rataţi 20 de ani care au urmat Perestroica, “dar unirea (Moldovei cu România – n.n.) va avea loc“. “Modul în care va avea loc – provocată de războiul civil în Ucraina, ca în anul 1918 sau în interesele americanilor va acea loc includerea Moldovei în UE, dar în următorii ani acest lucru se va întâmpla. Este inevitabil“, a conchis în context ex-Premier ministru al Moldovei, Mircea Druc.

video TVR

Ghimpu: Noua Constituţie trebuie să precizeze că limba oficială a R.Moldova este româna

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu

Preşedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, cere ca în Constituţia Republicii Moldova să se precizeze clar că româna este limba oficială folosită peste Prut.

Ghimpu a semnat astăzi decretul pentru constituirea unei comisii pentru reforma constituţională, care ar putea decide fie adoptarea unei noi Constituţii, fie modificarea actualei Legi Fundamentale.

"Cu cât vom pune punct mai rapid în această dispută, cu atât mai bine va fi pentru noi, pentru că problema noastră cea mai mare nu este denumirea istoriei şi a limbii, ci nevoile şi sărăcia care ne macină pe fiecare, noi trebuie să refacem economia”, a spus Ghimpu.

Pe Aceeaşi Temă

Preşedintele, ales prin vot direct de către popor, şi nu de Parlament

Noua Lege Fundamentală a moldovenilor va stipula alegerea directă a preşedintelui de către popor, pentru a depăşi impasul care duce a doua oară în acest an la dizolvarea Parlamentului, dar va reveni şi la denumirea limbii de stat vorbite în Republica Moldova.

http://www.adevarul.ro/international/europa/mihai_ghimpu-moldova-romana-constitutie_0_163184032.html

Moldovenii nu vor să studieze limba rusă

Moldovenii nu vor să studieze limba rusă
sursa: jurnal.md/nr2.ru
foto: anticariatultau.ro
469
Un profesor de la Universitatea de Stat din oraşul Rus Perm susţine că circa 55 % dintre moldovenii care s-au născut în perioada de după 1989 nu cunosc limba rusă. „Tinerii consideră inutil să studiezi o limbă care se asimilează greu”, menţionează profesorul Ecaterina Pogarelaia, scrie site-ul nr2.ru.

Pogarelaia declară că nivelul de studiere a limbii ruse nu a scăzut doar în Republica Moldova, dar şi în celelalte state din spaţiul postsovietic.

Doar în Belorusia, Armenia şi Kirghizia, limba rusă este limbă oficială de stat. În celelalte state CSI şi în statele Baltice, populaţia nu consideră necesară consolidarea statutului limbii ruse. „În Republica Moldova, în situaţia în care limba rusă este una de comunicare interetnică, 60 % votează în favoarea diminuării importanţei acesteia”, consideră profesorul universitar Pogarelaia.

Cercetări similare au fost efectuate şi în regiunea transnistreană. Aici s-a constatat că nu există un declin al importanţei limbii ruse. Din contra, aceasta este o limbă de comunicare şi se află la un loc de mare cinste.

Pogarelaia a mai menţionat faptul că în comparaţie cu perioada sovietică, a fost înregistrată o micşorare considerabilă a numărului de vorbitori de limbă rusă în lume. În prezent, 235 de milioane de persoane posedă această limbă, dintre care 217 locuiesc în foste state sovietice.

Dinamica lingvistică este în permanentă schimbare. Dacă în 1997 limba engleză şi cea rusă erau pe primul loc, acum în topul celor mai vorbite limbi de pe glob se află chineza, urmată de engleză şi pe locul trei e spaniola. Rusa ocupă doar locul şapte în lista popularităţii limbilor pe mapamond.
http://www.jurnal.md/ro/news/moldovenii-nu-vor-sa-studieze-limba-rusa-141016/

VIDEO Dispute aprige la Chişinău pentru limba română

Premierul Vlad Filat doreşte filme în limba română

Premierul Vlad Filat doreşte filme în limba română

Cinematografele refuză subtitrarea sau dublarea filmelor în româneşte. Guvernul de la Chişinău a schimbat regulamentul cinematografelor. Reţeaua „Patria“, care deţine monopolul pe piaţa Moldovei, invocă „dublarea costurilor“.

Intenţia guvernului de la Chişinău de a obliga cinematografele să asigure traducerea filmelor în limba română provoacă un adevărat scandal dincolo de Prut.

Premierul Vlad Filat i-a cerut ministrului Culturii, Boris Focşa, să prezinte modificări la legislaţie, astfel încât locuitorii Republicii Moldova să poată viziona filmele de la cinematograf în „limba de stat".

Citiţi şi:

VIDEO Mihai Ghimpu: "Filmele vor fi în limba română şi cu subtitrare în rusă"

Ghimpu: Noua Constituţie trebuie să precizeze că limba oficială a R.Moldova este româna

Miercuri a fost definitivat noul regulament de funcţionare a cinematografelor. „Filmele care vor fi difuzate în cinematografe vor fi dublate, subtitrate sau sonorizate în limba română", a precizat Focşa. Filmele pentru copii urmează să fie dublate în limba română.

Această decizie a fost imediat contestată de „Patria", reţeaua de cinematografe care practic deţine monopolul pe piaţa din Republica Moldova şi care difuzează filmele în limba rusă. Proprietarii acesteia susţin că traducerea sau subtitrarea filmelor în „limba de stat" necesită eforturi suplimentare considerabile, care vor duce practic la dublarea costului biletelor, dar şi la întârzierea prezentării premierelor mondiale.

Proprietarul „Patria", Victor Şelin, a propus ca pentru „următorii câţiva ani" filmele să fie dublate în limba rusă şi subtitrate în română. Potrivit Constituţiei, limba de stat este „limba moldovenească", iar rusa este limbă de comunicare interetnică. Recensământul din 2004 arată că limba română/moldovenească este folosită de peste 75% din populaţia Republicii Moldova.

http://adevarul.ro/international/europa/Dispute_aprige_la_Chisinau_pentru_limba_romana_0_189581824.html

De ce românii consideră Rusia "duşmanul nr.1", iar Republica Moldova teritoriu românesc?

De ce românii consideră Rusia
Foto: adevarul.ro

România a reuşit să îşi facă loc la prăjitura europeană, livrând în mod regulat muncitori pentru ţările bogate ale Occidentului, în timp ce Bucureştiul este un "adevărat diamant plin de noroi", aşa începe publicaţia rusă Komsomolskaia Pravda, citată de Agerpres, un amplu material dedicat fostei ţări socialiste.


Jurnalista Daria Aslamova, corespondentă a publicaţiei ruse Komsomolskaia Pravda, s-a întâlnit la Bucureşti cu mai mulţi oameni politici şi jurnalişti români, între care Corneliu Vadim Tudor, Mircea Druc şi Iulian Chifu, dar şi cu "români obişnuiţi", în încercarea de a afla "în ce mod fostele republici din lagărul socialist s-au transformat în avanposturi ale NATO şi în promotoare ale democraţiei spre Est" şi mai ales "de ce românii consideră Rusia duşmanul nr.1, iar Republica Moldova teritoriul lor".

În viziunea jurnaistei, România este o ţară cu o întindere mare şi cu o populaţie de circa 22 de milioane, care în 2007 a reuşit "să-şi facă loc la prăjitura europeană, iar de atunci livrează în mod regulat muncitori pentru ţările bogate din Occident". Capitala României, Bucureşti, este descris ca un ''adevărat diamant plin de noroi". "Impunătoare clădiri baroce şi capodopere pe moarte ale arhitecturii se pot învecina cu gropi în asfalt şi tarabe în spatele cărora ţigănci cu gura mare, îmbrăcate strident, fac comerţ cu ciorapi şi periuţe de dinţi".

Românii beau vodcă autohtonă cu denumiri masochiste iar istoricii sunt nişte "chelneri şmecheri"

Ziarista spune că deşi românii sunt, la fel ca ruşii, un popor ortodox, nu s-a ajuns la stabilirea unor bune relaţii între cele două naţiuni. Motivul ar fi cele 30 de ocupaţii ruseşti asupra României pe care istorici le enumără precum nişte "chelner şmecher", punând la socoteală şi data când trupele ruseşti au traversat rapid teritoriul României, ca să se bată cu turcii pentru libertatea "fraţilor lor ortodocşi români şi bulgari".

Aslamova subliniază că, astăzi, România bea vodcă autohtonă cu denumiri masochiste - "Stalinskaia", "Stalingrad" - şi citeşte în presa locală liberală poveşti de groază despre Imperiul Rus al Întunericului, ţară a dictatorilor, bandiţilor şi oligarhilor.

Generaţia Soros, un "orgoliu îmbrăcat în forme ale moralei

Autoarea vorbeşte şi despre "generaţia (George) Soros", care ar fi prezentă în toată Europa de Est, inclusiv în România, şi care se comportă exact la fel: "engleza lor - impecabilă; raţionamentul lor - şablonard şi fără drept de apel; cenzura lor - 'corectitudinea politică'; în privirea lor - flacăra rugurilor inchiziţiei liberale".

"Băieţii lui Soros", preocupaţi de problemele democraţiei şi de responsabilitatea Americii pentru recroirea lumii, sunt promotori fideli ai "victoriei luminii Occidentului asupra întunericului din Est", suferind de "cea mai grea boală caracteristică politicienilor: orgoliu îmbrăcat în forme ale Moralei". "Ei au intenţia fermă de a face bine nu vecinului de pe palier, ci întregii omeniri, indiferent dacă omenirea vrea sau nu acest lucru", mai spune ea.

Jurnalista mai scrie că "Soros şi-a pus Europa de Est în buzunar în doar zece ani de zile". Daria Aslamova îl prezintă pe politologul român Iulian Chifu ca fiind un reprezentant al modului de gândire al "generaţiei Soros". "Scopul nostru este de a obţine pentru Republica Moldova acelaşi nivel de prosperitate şi de securitate care există în România", a declarat Chifu, ferm convins că "standardele de viaţă ale românilor sunt cu mult mai ridicate decât în Rusia", comentează Aslamova.

Ziarista notează că Pactul Molotov-Ribbentrop, pe care "din motive morale, preşedintele Traian Băsescu nu îl va putea semna niciodată", constituie pentru politicienii români o excelentă modalitate de a se eschiva". "Pe de o parte, ei se jură că respectă suveranitatea şi graniţele Republicii Moldova, pe de altă parte refuză cu tărie semnarea acordului privind graniţele, pe motiv că acest lucru ar fi 'amoral'", subliniază jurnalista rusă.

Ajutorul pe care România l-a dat Ucrainei a costat Kievul Insula Şerpilor

Dorinţa arzătoare a Ucrainei de a deveni membră a NATO a costat această ţară Insula Şerpilor, subliniază jurnalista rusă. "România şi-a oferit cu dărnicie serviciile de 'avocat al Ucrainei la Bruxelles'. În timp ce Administraţia (preşedintelui Viktor) Iuşcenko ţipa despre pericolul rus şi încercările Rusiei de a pune mâna pe Crimeea, România a dat în judecată Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, pe marginea delimitării platoului continental al Insulei Şerpilor".

Mai mult decât atât, jurnalista consideră că "Ucraina nu este un proiect finalizat pentru România" şi că pretenţiile teritoriale ale statului român nu se vor rezuma la platoul continental al Mării Negre, bogat în petrol şi gaz. ''Proiectul portocaliu din Ucraina a fost frânat, deoarece în timpul întrevederii din iulie dintre (preşedintele rus Dmitri) Medvedev şi (cel american, Barack) Obama au fost stabilite noi reguli ale jocului: Occidentul nu se bagă în Ucraina, iar în schimb primeşte Republica Moldova. Însă, dacă în pofida acestei înţelegeri Occidentul va continua să-şi amplifice prezenţa în Ucraina, Rusia va contribui la dezintegrarea acesteia din urmă", atenţionează consultantul politic Mircea Popa.

Daria Aslamova este de părere că atât Polonia, cât şi România, aşteaptă cu nerăbdare destrămarea Ucrainei, visând la rolul de lider regional şi la crearea propriilor mici imperii. Ea atrage atenţia că destrămarea Ucrainei ar putea fi una sângeroasă.

Românii vor să înghită tot

În ceea ce priveşte crearea României Mari, jurnalista spune că nu se ştie dacă moldovenii înşişi doresc să devină parte a acesteia. În opinia politologului român Dan Dungaciu, "dacă unirea va avea loc, atunci (ea va fi) nu cu inima, ci cu mintea". El afirmă că "peste cinci ani, Moldova va fi mai tentată de România, decât Transnistria de Moldova".

Referitor la Transnistria, politicieni şi jurnalişti români vorbesc adesea despre "greşeala istorică" comisă la adresa regiunii: acest teritoriu nu a ţinut niciodată de Basarabia şi nu poate fi parte a Moldovei. Cu toate acestea, subliniază jurnalista rusă, atunci când românii sunt întrebaţi direct dacă "în cazul unirii Moldovei cu România, Transnistria ar putea deveni independentă", răspunsul este unul categoric: "Nu! Moldova se va uni cu România doar împreună cu Transnistria, adică în graniţele recunoscute de ONU!". Adică, comentează Aslamova, românii vor să înghită totul: şi Moldova, şi Transnistria. De altfel, după cum i-au explicat jurnalistei alţi "interlocutori români avizaţi", Transnistria nici nu preocupă România, ci este văzută doar ca monedă de schimb în relaţia cu Ucraina: regiunea transnistreană în locul Bucovinei de Nord.

Sursa: Adevărul

luni, 11 ianuarie 2010

În R. Moldova a fost înregistrată Asociaţia PRO ROMÂNIA

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a înregistrat miercuri Asociaţia Obştească PRO ROMÂNIA (AOPR), care se pronunţă pentru unirea Republicii Moldova cu România.
Scopul principal al Asociaţiei este “educarea patriotică şi conştientizarea populaţiei R.Moldova de necesitatea imperioasă a revenirii teritoriilor româneşti de la est de Prut, ocupate şi anexate în 1940 de Uniunea Sovietică, la trupul Patriei-mamă România şi determinarea prin diverse acţiuni paşnice, democratice şi legale a clasei politice şi autorităţilor Republicii Moldova şi României să acţioneze neîntîrziat în sensul lichidării consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop”, a declarat pentru Agerpres preşedintele AOPR, Ilie Bratu.

El a spus că în august 2008 a solicitat Ministerului înregistrarea partidului Mişcarea Unionistă din Moldova (MUM), dar cererea a fost respinsă, mai mulţi lideri ai acesteia au fost tîrîţi în judecată, fiindu-le intentate dosare penale pentru tentativa de lichidare a statalităţii moldoveneşti.

În martie 2009, un grup de iniţiativă a depus o cerere privind înregistrarea Asociaţiei obşteşti, dar şi aceasta a fost respinsă şi doar după schimbarea conducerii instituţiei a fost înregistrată, a declarat Bratu. Potrivit acestuia, AOPR are 19 fondatori, dar are şi structuri puternice în teritoriu şi intenţionează să relanseze Mişcarea Unionistă.

Ziarul Făclia, 11 decembrie 2009
http://www.ziarulfaclia.ro/%C3%8En-R-Moldova-a-fost-%C3%AEnregistrat%C4%83-Asocia%C5%A3ia-PRO-ROM%C3%82NIA+34240

A fost selectat bustul lui Grigore Vieru pentru Aleea Clasicilor

Luni, în incinta Centrului Expoziţional „C. Brâncuşi”, în cadrul unui concurs organizat de către Ministerul Culturii, juriul a selectat bustul lui Grigore Vieru care va fi instalat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, pe 14 februarie, când poetul ar fi împlinit 75 de ani.

Concursul a fost anunţat pe 15 noiembrie şi s-a desfăşurat în două etape. La prima, care a avut loc pe 30 decembrie, juriul, avându-l în frunte pe fiul poetului, Călin Vieru, iar în calitate de vicepreşedinte pe Nicolae Răileanu, şef al Direcţiei patrimoniu şi resurse turistice al Ministerului Culturii, a ales patru busturi. Acestea aparţin lui Ion Zderciuc, Tudor Cataraga, Mihai Damian şi, respectiv, la doi coautori - Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc. Cele patru lucrări urmau să fie finisate pentru a fi prezentate în etapa a doua a concursului.

Selecţia a fost destul de riguroasă, membrii juriului având obiecţii la fiecare mostră. Arhitectul Nicon Zaporojanu a afirmat, bunăoară, că e o mare povară de a alege unul dintre acestea care să-l reprezinte pe poet în adevărata sa dimensiune fizică şi spirituală, iar artistul plastic Sergiu Cuciuc a declarat că nu cunoaşte un Grigore Vieru mai firesc şi mai frumos decât cel din pictura lui Igor Vieru. La rândul său, Nicolae Răileanu a menţionat că cerinţele pentru elaborarea bustului sunt clasice: „Ca dimensiune, înălţime şi mărime, bustul trebuie să fie identic cu cele existente deja pe Aleea Clasicilor, doar că trebuie să se evidenţieze prin specific şi calitate”.

După mai multe dezbateri, cu şapte voturi pentru şi patru contra, juriul a ales bustul realizat de tinerii sculptori Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc. Solicitată de TIMPUL, soţia regretatului poet, Raisa Vieru, a spus că acesta reprezintă mai firesc chipul şi zâmbetul lui Vieru, aşa cum era în viaţă, mai cu seamă la întâlnirile sale cu micii cititori. Totodată, ea a mărturisit că le-a făcut autorilor mai multe obiecţii, urmând ca de acestea să se ţină cont până la turnarea bustului în bronz. În acelaşi timp, Raisa Vieru a ţinut să sublinieze că busturile celorlalţi participanţi la concurs ar putea fi instalate la Şcoala nr. 83 din Chişinău, care poartă numele poetului, la muzeul ce urmează a fi deschis la baştina lui - Pererâta, precum şi unul la Străşeni. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a relatat că pe 18 ianuarie, de ziua morţii poetului, o replică a bustului de la Alba-Iulia, realizată de Romi Adam, va fi instalată pe strada cu acelaşi nume din Chişinău.

Tot ieri, 2010 a fost declarat anul Grigore Vieru. Decizia a fost adoptată de către autorităţile municipale, în cadrul şedinţei operative săptămânale.

sursa:Nicolae Roibu http://www.timpul.md/article/2010/01/11/5726

miercuri, 6 ianuarie 2010

Dorin Drăguţan, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, îl vizitează pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României

Dorin Drăguţan, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, îl vizitează pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României
Colaj: UNIMEDIA

Dorin Dragutan, guvernatorul de doar 35 de ani al Bancii Nationale a Moldovei(BNM) este in vizita la BNR incepand din aceasta dimineata. El se intalneste de-a lungul acestei zile cu responsabilii BNR din domeniile supravegherii, cu consilieri ai Guvernatorului Isarescu, temele abordate tinand de stabilitatea financiara, supraveghere si management, au declarat pentru HotNews surse apropiate dialogurilor.


Potrivit informatiilor obtinute in exclusivitate de HotNews, vizita Guvernatorului BNM se inscrie intr-un efort de apropiere a Romaniei de Moldova, reprezentantii Presedintiei si cei ai organismelor internationale acreditate la Bucuresti acordand tot sprijinul lor in vederea acestei apropieri.
"Un tip foarte modest, nu as fi zis ca e Guvernator. A intrat in biroul nostru oarecum dezorientat, gresind probabil numarul de pe usa. Si-a cerut scuze si a iesit repede. Un tip cu bun simt", l-au descris pe Dragutan surse din BNR, pentru HotNews.

Guvernatorul Dorin Dragutan este absolventul unei universitati romanesti, el lucrand si ca director la Bankcoop Chisinau. Noul Guvernator al BNM este absolvent al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi in perioada 1991 - 1996, facultatea finante si credit.

Pana la numirea sa in functia de guvernator al BNM, Dorin Dragutanu a detinut functia de deirector in Departamentul Audit al companiei PricewaterHouseCoopers Serbia. Si-a inceput activitatea in 1986 la banca comerciala „Bankcoop" SA din Romania, Sucursala Chisinau, Departamentul Relatii Internationale.

In 1998 a fost angajat la PricewaterHouseCoopers Moldova (PwC Moldova) in functia de asistent de audit. Pe parcursul a 7 de activitate la PwC Moldova a fost promovat pana la functia de manager superior in Departamentul Audit. In perioada 2003-2005 a exercitat functia de Manager de birou PwC Moldova. In septembrie 2005 a fost transferat la PwC Serbia, unde in 2008 a fost promovat in functia de Director in sectorul Serviciilor financiare ale Departamentului de Audit.

Sursa: Hotnews

duminică, 3 ianuarie 2010

Un grup de tineri a protestat azi la amiază împotriva conducerii Federației Ruse și a ultimelor acțiuni de încălcare a drepturilor omului

Un grup de tineri, membri ai Hyde Park, au protestat astăzi la amiază în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Aceștia au cerut autorităților statului rus să respecte angajamentele asumate în faţa Consiliului Europei când a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Tinerii au ieșit în stradă fluierând și afișând în fața instituției diplomatice o pânză pe care era scris "Opriți Teroarea Polițienească".

detalii: http://www.curaj.md/