luni, 11 ianuarie 2010

A fost selectat bustul lui Grigore Vieru pentru Aleea Clasicilor

Luni, în incinta Centrului Expoziţional „C. Brâncuşi”, în cadrul unui concurs organizat de către Ministerul Culturii, juriul a selectat bustul lui Grigore Vieru care va fi instalat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, pe 14 februarie, când poetul ar fi împlinit 75 de ani.

Concursul a fost anunţat pe 15 noiembrie şi s-a desfăşurat în două etape. La prima, care a avut loc pe 30 decembrie, juriul, avându-l în frunte pe fiul poetului, Călin Vieru, iar în calitate de vicepreşedinte pe Nicolae Răileanu, şef al Direcţiei patrimoniu şi resurse turistice al Ministerului Culturii, a ales patru busturi. Acestea aparţin lui Ion Zderciuc, Tudor Cataraga, Mihai Damian şi, respectiv, la doi coautori - Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc. Cele patru lucrări urmau să fie finisate pentru a fi prezentate în etapa a doua a concursului.

Selecţia a fost destul de riguroasă, membrii juriului având obiecţii la fiecare mostră. Arhitectul Nicon Zaporojanu a afirmat, bunăoară, că e o mare povară de a alege unul dintre acestea care să-l reprezinte pe poet în adevărata sa dimensiune fizică şi spirituală, iar artistul plastic Sergiu Cuciuc a declarat că nu cunoaşte un Grigore Vieru mai firesc şi mai frumos decât cel din pictura lui Igor Vieru. La rândul său, Nicolae Răileanu a menţionat că cerinţele pentru elaborarea bustului sunt clasice: „Ca dimensiune, înălţime şi mărime, bustul trebuie să fie identic cu cele existente deja pe Aleea Clasicilor, doar că trebuie să se evidenţieze prin specific şi calitate”.

După mai multe dezbateri, cu şapte voturi pentru şi patru contra, juriul a ales bustul realizat de tinerii sculptori Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc. Solicitată de TIMPUL, soţia regretatului poet, Raisa Vieru, a spus că acesta reprezintă mai firesc chipul şi zâmbetul lui Vieru, aşa cum era în viaţă, mai cu seamă la întâlnirile sale cu micii cititori. Totodată, ea a mărturisit că le-a făcut autorilor mai multe obiecţii, urmând ca de acestea să se ţină cont până la turnarea bustului în bronz. În acelaşi timp, Raisa Vieru a ţinut să sublinieze că busturile celorlalţi participanţi la concurs ar putea fi instalate la Şcoala nr. 83 din Chişinău, care poartă numele poetului, la muzeul ce urmează a fi deschis la baştina lui - Pererâta, precum şi unul la Străşeni. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a relatat că pe 18 ianuarie, de ziua morţii poetului, o replică a bustului de la Alba-Iulia, realizată de Romi Adam, va fi instalată pe strada cu acelaşi nume din Chişinău.

Tot ieri, 2010 a fost declarat anul Grigore Vieru. Decizia a fost adoptată de către autorităţile municipale, în cadrul şedinţei operative săptămânale.

sursa:Nicolae Roibu http://www.timpul.md/article/2010/01/11/5726

Niciun comentariu: