sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Vlad Filat a dialogat cu vicepreşedintele SUA

Situaţia politică şi economică a RM a fost principalul subiect de pe agenda întrevederii premierului moldovean Vlad Filat cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden. Pe parcursul întrevederii, care a avut în seara zilei de miercuri la Casa Albă, Joseph Biden a declarat că urmăreşte cu atenţie evenimentele din RM şi încurajează guvernul de la Chişinău să continue reformele demarate.

De asemenea, el a spus că SUA va susţine RM pe calea aderării la UE şi în procesul de edificare a unui stat de drept. Referitor la conflictul transnistrean, Biden crede că formatul de negocieri „5+2” este unul viabil şi că doar în cadrul acestuia trebuie găsită soluţia ce ar respecta integritatea şi suveranitatea RM. Vlad Filat i-a adresat vicepreşedintelui SUA invitaţia de a vizita RM. Joseph Biden a mulţumit pentru invitaţie, menţionând că RM cu siguranţă face parte din statele ce merită să fie vizitate. La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, şi Ambasadorul SUA în RM, Asif J. Chaudhry.

Delegaţia guvernamentală, care se află într-o vizită de lucru în SUA, a avut la Washington o serie de întrevederi cu congresmeni americani. În timpul întrevederii cu congresmanul Howard Bremen, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, discuţia s-a axat pe posibilităţile de extindere a cooperării dintre cele două state. Vlad Filat a spus că sprijinul oferit de SUA este extrem de important pentru dezvoltarea RM, în special la capitolul funcţionarea instituţiilor democratice şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Premierul a menţionat că efectele acestei susţineri sunt resimţite de cetăţenii noştri. Membrii delegaţiei Guvernului RM au avut o întrevedere şi cu senatorii Kay Hagan şi Richard Burr din Carolina de Nord, care s-au arătat dispuşi să înfiinţeze un grup de prieteni ai RM în cadrul Senatului american.

Delegaţia noastră a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde ministrul Leancă a semnat, în numele Arhivei de Stat a RM, un memorandum de cooperare. În ajun, premierul Filat a semnat un memorandum de colaborare între RM şi statul Carolina de Nord. Este al treilea document de acest fel dintre RM şi Carolina de Nord, care prevede cooperarea pe multiple planuri, inclusiv schimbul de experienţă în astfel de domenii ca educaţia, comerţul, buna guvernare.

http://www.timpul.md/article/2010/01/21/5996

Niciun comentariu: