joi, 14 ianuarie 2010

VIDEO Dispute aprige la Chişinău pentru limba română

Premierul Vlad Filat doreşte filme în limba română

Premierul Vlad Filat doreşte filme în limba română

Cinematografele refuză subtitrarea sau dublarea filmelor în româneşte. Guvernul de la Chişinău a schimbat regulamentul cinematografelor. Reţeaua „Patria“, care deţine monopolul pe piaţa Moldovei, invocă „dublarea costurilor“.

Intenţia guvernului de la Chişinău de a obliga cinematografele să asigure traducerea filmelor în limba română provoacă un adevărat scandal dincolo de Prut.

Premierul Vlad Filat i-a cerut ministrului Culturii, Boris Focşa, să prezinte modificări la legislaţie, astfel încât locuitorii Republicii Moldova să poată viziona filmele de la cinematograf în „limba de stat".

Citiţi şi:

VIDEO Mihai Ghimpu: "Filmele vor fi în limba română şi cu subtitrare în rusă"

Ghimpu: Noua Constituţie trebuie să precizeze că limba oficială a R.Moldova este româna

Miercuri a fost definitivat noul regulament de funcţionare a cinematografelor. „Filmele care vor fi difuzate în cinematografe vor fi dublate, subtitrate sau sonorizate în limba română", a precizat Focşa. Filmele pentru copii urmează să fie dublate în limba română.

Această decizie a fost imediat contestată de „Patria", reţeaua de cinematografe care practic deţine monopolul pe piaţa din Republica Moldova şi care difuzează filmele în limba rusă. Proprietarii acesteia susţin că traducerea sau subtitrarea filmelor în „limba de stat" necesită eforturi suplimentare considerabile, care vor duce practic la dublarea costului biletelor, dar şi la întârzierea prezentării premierelor mondiale.

Proprietarul „Patria", Victor Şelin, a propus ca pentru „următorii câţiva ani" filmele să fie dublate în limba rusă şi subtitrate în română. Potrivit Constituţiei, limba de stat este „limba moldovenească", iar rusa este limbă de comunicare interetnică. Recensământul din 2004 arată că limba română/moldovenească este folosită de peste 75% din populaţia Republicii Moldova.

http://adevarul.ro/international/europa/Dispute_aprige_la_Chisinau_pentru_limba_romana_0_189581824.html

Niciun comentariu: