Foto: adevarul.ro |
Fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova (2001-2009), Vladimir Voronin, le-a ordonat în 2008 consilierilor săi să le interzică unor oameni de cultură anti-comunişti şi promotori ai unirii R.Moldova cu România accesul la "Ziua Republicii", sărbătoarea văzută de comunişti drept "eliberarea de sub fasciştii români".
La 27 august 2008 Voronin a primit "spre aprobare" lista cu personalităţile care urmau să participe la recepţia de "Ziua Republicii". Comunistul i-a ordonat consilierului său pe probleme de politică şi integrare europeană, Tudor Vasilică, să-i şteargă din listă pe poeţii, actorii şi cântăreţii care promovează spiritul românesc (citeşte lista mai jos). În schimb, şase persoane din mass-media loiale guvernării comuniste au fost invitate. În dreptul preşedintelui Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, a campioanei olimpice L. Popova şi a campionului european la şah V. Bologan, a fost plasat un semn de întrebare, însoţit de indicaţia: "După rezultatele de la Olimpiadă!!!".
Sociologul Dan Dungaciu, expert în spaţiul basarabean şi fost secretar de stat la Ministerul de Externe pe relaţia cu Moldova a comentat pentru "adevărul.ro" pe marginea politicii antiromâneşti a lui Voronin: "La un moment dat, la aniversarea lui Vieru, Voronin i-a spus că şi el este naţionalist, deci a încercat o apropiere de această latură a societăţii moldovene. A încercat chiar să schimbe imnul statului şi i-a propus lui Vieru să compună versurile. După ce a fost refuzat, a început să se distanţeze de aceste cercuri în discursul politic.
Au existat tot felul de încercări de a izola discursul identitar românesc. A creat o asociaţie de creaţie litarară denumită «Nistru» care să dubleze instituţia lui Cimpoi, Uniunea Scriitorilor.
Una dintre premisele Partidului Comunist din Moldova a fost miza identitară. Voronin a încercat să reinventeze noţiunea moldovenească. Marea lui greşeală a fost că a încercat să facă o disjuncţie foarte clară între identitatea românească şi cea moldovenească.
Pe urmă discursul său public a fost unul ambiguu: când discuta cu occidentul şi cu România, avea un discurs cvasi-românesc, atunci când discuta cu Rusia şi Tiraspolul vorbea de Moldova ca fiind o ţară multietnică.
Nu a reuşit să elimine simbolistica românească dar ar fi o iluzie să credem că nu a fost eficient în această privinţă.
Voronin a dublat sărbătorile ca să creeze confuzie, toate erau menite să pună în umbră spiritul identitar românesc. Toată bătălia a fost cu simbolurile: zilele de sărbătoare, statuile. De exemplu eliminarea statuii lupoaicei din faţa Muzeului de Istorie. Bătălia a fost pentru anularea unor simboluri identitare. Simbolul românesc trebuia deturnat".
Sursa: Adevărul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu