joi, 14 ianuarie 2010

De ce românii consideră Rusia "duşmanul nr.1", iar Republica Moldova teritoriu românesc?

De ce românii consideră Rusia
Foto: adevarul.ro

România a reuşit să îşi facă loc la prăjitura europeană, livrând în mod regulat muncitori pentru ţările bogate ale Occidentului, în timp ce Bucureştiul este un "adevărat diamant plin de noroi", aşa începe publicaţia rusă Komsomolskaia Pravda, citată de Agerpres, un amplu material dedicat fostei ţări socialiste.


Jurnalista Daria Aslamova, corespondentă a publicaţiei ruse Komsomolskaia Pravda, s-a întâlnit la Bucureşti cu mai mulţi oameni politici şi jurnalişti români, între care Corneliu Vadim Tudor, Mircea Druc şi Iulian Chifu, dar şi cu "români obişnuiţi", în încercarea de a afla "în ce mod fostele republici din lagărul socialist s-au transformat în avanposturi ale NATO şi în promotoare ale democraţiei spre Est" şi mai ales "de ce românii consideră Rusia duşmanul nr.1, iar Republica Moldova teritoriul lor".

În viziunea jurnaistei, România este o ţară cu o întindere mare şi cu o populaţie de circa 22 de milioane, care în 2007 a reuşit "să-şi facă loc la prăjitura europeană, iar de atunci livrează în mod regulat muncitori pentru ţările bogate din Occident". Capitala României, Bucureşti, este descris ca un ''adevărat diamant plin de noroi". "Impunătoare clădiri baroce şi capodopere pe moarte ale arhitecturii se pot învecina cu gropi în asfalt şi tarabe în spatele cărora ţigănci cu gura mare, îmbrăcate strident, fac comerţ cu ciorapi şi periuţe de dinţi".

Românii beau vodcă autohtonă cu denumiri masochiste iar istoricii sunt nişte "chelneri şmecheri"

Ziarista spune că deşi românii sunt, la fel ca ruşii, un popor ortodox, nu s-a ajuns la stabilirea unor bune relaţii între cele două naţiuni. Motivul ar fi cele 30 de ocupaţii ruseşti asupra României pe care istorici le enumără precum nişte "chelner şmecher", punând la socoteală şi data când trupele ruseşti au traversat rapid teritoriul României, ca să se bată cu turcii pentru libertatea "fraţilor lor ortodocşi români şi bulgari".

Aslamova subliniază că, astăzi, România bea vodcă autohtonă cu denumiri masochiste - "Stalinskaia", "Stalingrad" - şi citeşte în presa locală liberală poveşti de groază despre Imperiul Rus al Întunericului, ţară a dictatorilor, bandiţilor şi oligarhilor.

Generaţia Soros, un "orgoliu îmbrăcat în forme ale moralei

Autoarea vorbeşte şi despre "generaţia (George) Soros", care ar fi prezentă în toată Europa de Est, inclusiv în România, şi care se comportă exact la fel: "engleza lor - impecabilă; raţionamentul lor - şablonard şi fără drept de apel; cenzura lor - 'corectitudinea politică'; în privirea lor - flacăra rugurilor inchiziţiei liberale".

"Băieţii lui Soros", preocupaţi de problemele democraţiei şi de responsabilitatea Americii pentru recroirea lumii, sunt promotori fideli ai "victoriei luminii Occidentului asupra întunericului din Est", suferind de "cea mai grea boală caracteristică politicienilor: orgoliu îmbrăcat în forme ale Moralei". "Ei au intenţia fermă de a face bine nu vecinului de pe palier, ci întregii omeniri, indiferent dacă omenirea vrea sau nu acest lucru", mai spune ea.

Jurnalista mai scrie că "Soros şi-a pus Europa de Est în buzunar în doar zece ani de zile". Daria Aslamova îl prezintă pe politologul român Iulian Chifu ca fiind un reprezentant al modului de gândire al "generaţiei Soros". "Scopul nostru este de a obţine pentru Republica Moldova acelaşi nivel de prosperitate şi de securitate care există în România", a declarat Chifu, ferm convins că "standardele de viaţă ale românilor sunt cu mult mai ridicate decât în Rusia", comentează Aslamova.

Ziarista notează că Pactul Molotov-Ribbentrop, pe care "din motive morale, preşedintele Traian Băsescu nu îl va putea semna niciodată", constituie pentru politicienii români o excelentă modalitate de a se eschiva". "Pe de o parte, ei se jură că respectă suveranitatea şi graniţele Republicii Moldova, pe de altă parte refuză cu tărie semnarea acordului privind graniţele, pe motiv că acest lucru ar fi 'amoral'", subliniază jurnalista rusă.

Ajutorul pe care România l-a dat Ucrainei a costat Kievul Insula Şerpilor

Dorinţa arzătoare a Ucrainei de a deveni membră a NATO a costat această ţară Insula Şerpilor, subliniază jurnalista rusă. "România şi-a oferit cu dărnicie serviciile de 'avocat al Ucrainei la Bruxelles'. În timp ce Administraţia (preşedintelui Viktor) Iuşcenko ţipa despre pericolul rus şi încercările Rusiei de a pune mâna pe Crimeea, România a dat în judecată Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, pe marginea delimitării platoului continental al Insulei Şerpilor".

Mai mult decât atât, jurnalista consideră că "Ucraina nu este un proiect finalizat pentru România" şi că pretenţiile teritoriale ale statului român nu se vor rezuma la platoul continental al Mării Negre, bogat în petrol şi gaz. ''Proiectul portocaliu din Ucraina a fost frânat, deoarece în timpul întrevederii din iulie dintre (preşedintele rus Dmitri) Medvedev şi (cel american, Barack) Obama au fost stabilite noi reguli ale jocului: Occidentul nu se bagă în Ucraina, iar în schimb primeşte Republica Moldova. Însă, dacă în pofida acestei înţelegeri Occidentul va continua să-şi amplifice prezenţa în Ucraina, Rusia va contribui la dezintegrarea acesteia din urmă", atenţionează consultantul politic Mircea Popa.

Daria Aslamova este de părere că atât Polonia, cât şi România, aşteaptă cu nerăbdare destrămarea Ucrainei, visând la rolul de lider regional şi la crearea propriilor mici imperii. Ea atrage atenţia că destrămarea Ucrainei ar putea fi una sângeroasă.

Românii vor să înghită tot

În ceea ce priveşte crearea României Mari, jurnalista spune că nu se ştie dacă moldovenii înşişi doresc să devină parte a acesteia. În opinia politologului român Dan Dungaciu, "dacă unirea va avea loc, atunci (ea va fi) nu cu inima, ci cu mintea". El afirmă că "peste cinci ani, Moldova va fi mai tentată de România, decât Transnistria de Moldova".

Referitor la Transnistria, politicieni şi jurnalişti români vorbesc adesea despre "greşeala istorică" comisă la adresa regiunii: acest teritoriu nu a ţinut niciodată de Basarabia şi nu poate fi parte a Moldovei. Cu toate acestea, subliniază jurnalista rusă, atunci când românii sunt întrebaţi direct dacă "în cazul unirii Moldovei cu România, Transnistria ar putea deveni independentă", răspunsul este unul categoric: "Nu! Moldova se va uni cu România doar împreună cu Transnistria, adică în graniţele recunoscute de ONU!". Adică, comentează Aslamova, românii vor să înghită totul: şi Moldova, şi Transnistria. De altfel, după cum i-au explicat jurnalistei alţi "interlocutori români avizaţi", Transnistria nici nu preocupă România, ci este văzută doar ca monedă de schimb în relaţia cu Ucraina: regiunea transnistreană în locul Bucovinei de Nord.

Sursa: Adevărul

Niciun comentariu: