Autor:
Mihail Dârul (67 de ani), moldovean din Dubăsari, se luptă cu organele electorale pentru a putea candida la funcţia de consilier raional. Omului nu-i sunt acceptate semnăturile de la localnicii din zona separatistă, care i-ar permite să se înscrie în cursă
Într-o situaţie similară este şi Andrei Versilov din Tighina. El va da în judecată statul pentru că nu poate candida în zona în care n-au mai avut loc alegeri locale de 20 de ani.
Pensionarul Mihail Dârul din satul Lunga vrea să devină consilier raional la Dubăsari. Bărbatul de 67 de ani a trebuit să adune 170 de semnături. A bătut în lung şi-n lat satele din partea raionului controlată de Chişinău, cerând sprijinul localnicilor, care nu-l cunosc.
Şi asta pentru că satul său de baştină se află sub controlul separatiştilor, iar semnăturile consătenilor săi nu au nicio valoare pentru organele electorale. „Mi-ar fi fost mai uşor dacă aş fi mers în satul unde am crescut, am învăţat. Oamenii mă cunosc şi mă respectă", a povestit bărbatul. L-am găsit la consiliul de circumscripţie de la Coşniţa în ultima zi de înscrieri în cursă. Era obosit şi grăbit, mai avea de adunat 20 de semnături pentru a deveni candidat cu acte-n regulă.
„Vreau să le fie apărate drepturile şi celor din stânga Nistrului"
A muncit toată viaţa ca şofer, în 1990-1992 a fost deputat în sovietul raional Dubăsari, iar după război a fost nevoit să fugă la Chişinău, unde a trăit patru ani în cabina camionului.
„Vreau să apăr drepturile oamenilor din stânga Nistrului, care se află sub jugul smirnovist. Se vorbeşte puţin despre nedreptăţile din satele ocupate de separatişti", spune candidatul. Într-o situaţie similară se află şi Andrei Versilov, profesor de informatică din Tighina, care-şi doreşte să devină consilier municipal. Tânărul de 31 de ani a ales însă o altă cale, judecata. El vrea să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze alegeri în stânga Nistrului, la fel ca în celelalte localităţi ale ţării. „Primarii aleşi ar fi, de fapt, nişte regi fără împărăţii, dar activitatea lor ar fi importantă cel puţin din punct de vedere diplomatic, dacă nu gospodăresc", crede Versilov.
„Ar trebui trimise tancuri şi avioane"
Autorităţile de la Chişinău ridică din umeri şi spun că organizarea scrutinului în Transnistria este imposibilă. „Cu plăcere aş executa o astfel de hotărâre judecătorească, doar că va trebui mai întâi să trimit în regiune două tancuri şi două avioane. Predecesorul meu a încercat doar să ajungă în Transnistria şi a fost arestat. A fost nevoie de intervenţia şefului Misiunii OSCE pentru a-l elibera", a spus preşedintele CEC, Iurie Ciocan.
„De 20 de ani Moldova îşi discriminează jumătate de milion de cetăţeni. Aceştia nu pot nici să aleagă, nici să fie aleşi. Teoretic, Constituţia le garantează aceste drepturi", afirmă Ion Manole, preşedintele „Promo-Lex". Un caz aparte este Corjova, unde sunt doi primari, unul ales şi altul numit de Smirnov. „Şi în unele localităţi sub control constituţional au apărut trimişi ai regimului, care activează ilegal. Autorităţile noastre ştiu, dar tac", spune Manole. ;
Concurenţi cu acte în regulă
Ieri a fost ultima zi când candidaţii s-au putut înscrie în cursa pentru alegerile locale generale, care vor avea loc peste o lună. La fotoliul de primar al Capitalei pretind 15 persoane, printre care un singur candidat independent. Pentru funcţiile de consilieri municipali candidează 34 concurenţi, atât pe liste de partid, cât şi independenţi.
La Bălţi, şi-au depus actele 11 oameni, care vor să preia conducerea Capitalei Nordului, şi 29 de concurenţi pentru Consiliul municipal.
În total, la scrutinul din vară, urmează să fie aleşi 898 de primari şi 11.740 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani.
Alegerile locale din acest an vor costa circa 58,3 milioane de lei, dintre care peste 17 milioane sunt destinate pentru organizarea turului doi de scrutin.
La 5 iunie 2011, la secţiile de vot sunt aşteptaţi circa 2,6 milioane de alegători.
De patru ani oamenii nu-şi pot alege primarul
Din 2007 nu mai au loc alegeri în satul Corjova, raionul Dubăsari. La localele de acum patru ani, miliţia separatistă a blocat secţia de votare înainte ca această să fie deschisă, la ora 7.00. Miliţienii au descins la prima oră în sediul Liceului „Mihai Eminescu", au confiscat buletinele de vot şi şampile şi i-au agresat pe membrii biroului electoral. Totodată, oamenii au fost împiedicaţi să ajungă să-şi exprime opţiunile de vot. Filtre de miliţie şi securitate separatistă au fost puse aproape la toate intersecţiile localităţii.
Comisia Electorală Centrală, după mai multe încercări eşuate, a decis prelungirea mandatelor, pe un termen nedeterminat, a primarului Valeriu Miţu şi a consilierilor locali. Şi la scrutinele care au urmat după 2007 au existat aceleaşi probleme. Locuitorilor li s-a inoculat ideea că dacă vor participa la alegerile organizate de autorităţile constituţionale vor avem neplăceri. Oamenii de mult au renunţat să aleagă singuri primarul şi consiliul local. Doar vreo sută de locuitori se încăpăţânează să facă altfel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu