vineri, 6 mai 2011

Simpozion international religios la Alba Iulia

Alba Iulia, Romania/Romanian Global News

Simpozion international religios la Alba Iulia
In perioada 6-8 mai, la Alba Iulia se vor desfasura lucrarile Simpozionul teologic international cu tema „Familie, Filantropie si Etica sociala – Parteneriatul Stat-Biserica in Asistenta Sociala”, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica. Este cea de-a X-a editie a acestei manifestari academice patronate de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, la care vor participa si vor sustine referate personalitati ale lumii teologice din tara si strainatate.

Simpozionul se va desfasura in Aula „Dumitru Staniloae” a Facultatii de Teologie din Alba Iulia si va cuprinde 3 sesiuni de referate, iar sambata, 7 mai 2011, de la ora 11.00, va avea loc solemnitatea decernarii titlului de Doctor „Honoris Causa” domnului prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt de la universitatea din Texas din Statele Unite ale Americii si va fi lansat volumul simpozionului cu acelasi titlu.

Prima editie a acestui simpozion international a avut loc in anul 2002, cu tema: „Violenta „in numele lui Dumnezeu” – un raspuns crestin”, iar de atunci in fiecare an s-a organizat aceasta manifestare academica si in acelasi timp s-au tiparit si volumele cuprinzand referatele sustinute de participanti. Temele celorlalte simpozioane au fost: „Biserica in era globalizarii” (2003), „Spiritualitate si consumism in Europa unita” (2004), „Omul de cultura in fata descrestinarii” (2005) „Identitate crestina si dialog, in noul context european” (2006) „Cosmosul, intre frumos si apocaliptic – un recurs etic asupra ecologiei” (2007) „Sensul vietii, al suferintei si al mortii, in mileniul III” (2008) „Libertate si responsabilitate. Initiative si limite in dialogul religios” (2009) si „Invazia non-valorilor intr-o lume multimedia. Criza spirituala si discreditarea sacrului” (2010).

Dintre personalitatile teologice prezente la acest simpozion international amintim pe: Corinna Delkeskamp-Hayes (Frankfurt - Germania), Mark Cherry (SUA), Msg. Dr. Albert Rauch (Regensburg), Pr. Prof Tecle Vetrali (Venezia), Dieter Markos si Ludwig Tavernier (Koblenz - Germania). Alaturi de acesti oaspeti din strainatate vor si prezenti in aceste zile la Alba Iulia si nume importante ale teologiei romanesti.
Simpozionul va debuta vineri, 6 mai 2010, la ora 9.00 cu slujba Te Deum oficiata in Capela Facultatii de Teologie, care va fi urmata apoi de un cuvant de deschidere al IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei Crisanei si Maramuresului, iar de la ora 11.00 vor incepe sesiunile de lucru propriu-zise.

Niciun comentariu: