Sursa: blog Catalin Cornea www.catalincornea.ro
Regiunea Transcarpatia/Subcarpatia (Zakarpattia) este o regiune din Ucraina, în Nordul României având capitală orașul Ujgorod (Uzhgorod). Regiunea are o suprafață de 12.800 kmp, și numără 1.252.300 de locuitori. Principalele etnii din regiune sunt: ucraineană (incluzând și rutenii sau rusinii), maghiară, română și rusă.
Românii locuiesc compact (32.000 persoane după surse ucraineene, peste 50.000 persoane după surse românești) mai ales în partea de sud-est, cunoscută și sub numele de Maramureșul de Nord în raioanele Rahău ( Biserica Albă, Apșa de Mijloc, Apșa de Sus, Apșița Veche, Dobric, Plăiuț, Strâmba, Paladi) și Teceu (Slatina, Apșa de Jos, Strâmtura, Teteș, Peri, Podișor, Bescău, Cărbunești, Bouțul mare, Bouțul Mic). Zona compactă românească a fost spartă artificial în două raioane pentru a i se diminua importanța la alegeri și a desemna cât mai puțini primari și consilieri locali români.
Tot în regiunea Transcarpatia, pe lângă zonele locuite compact, mai întâlnim români și în Ujhgorod (Uzhgorod), Muncaci (Mukachevo) și Craia (Korolevo), Taraș, Bedeu, Buștina, Visc, Bocicoiu Mare și Hust.
Există însă o categorie aparte de români, circa 4.500 de suflete, trăind ca în Evul Mediu în creierii Carpatilor împaduriți, în satele Mircea (Mirke/Myrcha, 1.500 persoane) si Poroscova (Poroskovo, 3.000), în raioanele Velyky Berezin și Perecin, la 35 km N și, respectiv, 45 km N-E de Ujgorod, descoperiți în ultimii ani, cărora ucrainienii le zic “voloki” sau “loscarini”, care știu ca vorbesc “rumanește”, dar au uitat cum îi cheamă.
Se pare că, prin 1980 în contact cu prima “cutie care vorbește” adusă din Afganistan de un soldat, fiu al satului Poroscova, adică un radio cu tranzistori, învârtind butoanele au constatat că sunt unii care vorbesc așa ca ei și au decretat că ei fac parte din poporul care se cheamă…”Radio Bucuresti”!
De curând, (februarie 2011) reprezentanţi ai cotidianului Glasul Maramureşului, Asociaţiei “Valea Verde”, Uniunii Regionale “Dacia” a Românilor din Transcarpatia, Fundaţiei “EMA”, Fundaţiei “Rozalina” au strâns ajutoare (constând în alimente, îmbrăcăminte şi jucării), care au ajuns la volohii români.
Felicitări celor care s-au gândit la românii uitați de istorie în Poroscova, Transcarpatia.
Detalii despre această expediție găsiți aici și aici.
Material video de la Fundaţia “EMA”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu