joi, 19 mai 2011

Cum a fentat Vanghelie primăria cu 7 milioane de lei

Cristina Macuc

Primăria Sectorului 5, condusă de social democratul Marian Vanghelie, are probleme în contabilitate. Abaterile sunt evaluate de Curtea de Conturi la aproximativ șapte milioane de lei. Cei mai mulți bani, circa 5 milioane lei, reprezintă erori cu caracter financiar, au reținut inspectorii Curții de Conturi.
Primarul Vanghelie este acuzat că a prejudiciat statul cu 7 milioane de lei

Raportul de control al Camerei de Conturi a Municipiului București a fost realizat în toamna anului trecut pentru activitatea desfășurată de primăria Sectorului 5 în anul 2009.

Conform documentului, subordonații lui Vanghelie au înregistrat greșit sau nu au evidențiat deloc în contabilitatea instituției o sumă de aproximativ 5 milioane de lei. Astfel, contabilii au uitat să înregistreze în contabilitate 3 milioane de lei reprezentând bani încasați drept garanții de bună execuție a unor lucrări. De asemenea, angajații Primăriei Sectorului 5 nu au făcut mai nimic pentru a recupera din datoriile de la populație, “activitatea de urmărire a încasării creanțelor bugetare în sumă de 1.330.998 lei, limitându-se la transmiterea somațiilor de plată cu întârziere”, au remarcat inspectorii de la Curtea de Conturi. Totodată, comisionul aferent amenzilor încasate prin CEC Bank a fost reținut eronat la capitolul cheltuieli ale instituției, se arată în raportul de control.

Vanghelie nu a pus la vedere banii din publicitate

Potrivit sursei citate, Primăria Sectorului 5 a mai făcut și alte gafe care i-ar fi putut aduce în plus la bugetul local suma de 1,85 milioane de lei din impozite și taxe colectate de la locuitorii sectorului, dar și dacă ar fi declarat toate terenurile și clădirile închiriate sau toți banii pe care îi încasează din publicitatea stradală. Astfel, în categoria abaterilor generatoare de venituri suplimentare, inspectorii Curții de Conturi au reținut “subdimensionarea veniturilor bugetului local urmare nedeclarării la organul fiscal a clădirilor proprietate nou construite, a suprafețelor de teren închiriate sau date în folosință, neaplicării de către organul fiscal a cotei de impozit de 10% în cazul contribuabililor care nu au depus documente privind reevaluarea clădirilor, nedeclarării suprafeţelor ocupate pe domeniul public cu panouri şi structuri de afişaj în scop de reclama şi publicitate, nedeclarării afişajelor și structurilor de afişaj în scop de reclamă şi publicitate, utilizate la locul desfăşurării activităţii de agenţi economici”.

În același document se menționează că bugetul primăriei Sectorului 5 a fost prejudiciat cu peste 200.000 de lei prin plata nejustificată a unor lucrări de reabilitare termică. “În timpul misiunii de audit financiar au fost recuperate de la SC Lux Construct SRL suma de 200.011 lei și daunele aferente în sumă de 10.509 lei”, au punctat inspectorii Curții de Conturi.

Pe parcursul anului 2009, primarul Vanghelie a autorizat cheltuieli în sumă de 625 milioane lei (149 milioane euro), cheltuielile de personal fiind în cuantum de aproximativ 26 milioane lei (circa 6 milioane euro).

Sursa: http://b365.realitatea.net/news/vanghelie-a-tepuit-statul-cu/

Niciun comentariu: