sâmbătă, 30 aprilie 2011

Nicolae Negru: Moscova coace ceva pentru RM

Nicolae Negru: Moscova coace ceva pentru RM
Alte semne că Moscova coace ceva pe direc
ția transnistreană. Săptămâna trecută, liderul separatist, Igor Smirnov, a fost chemat la Kremlin, „pentru o discuție” cu Serghei Narîșkin, șeful administrației prezidențiale, și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului Securității Rusiei. Conform ziarului moscovit „Kommersant”, care s-a referit la o sursă din administraţia prezidenţială, lui Smirnov i s-a atras atenția asupra necesității „rotației cadrelor” în Transnistria. Ca și în perioada sovietică, sintagma respectivă înseamnă, de facto, o propunere de demisie. Lui Smirnov, care împlinește 70 de ani, i s-a dat de înțeles că e timpul să se pensioneze și să transmită ștafeta altcuiva. Moscova nu dorește ca el să participe la „alegerile prezidențiale” din decembrie 2011, considerându-l drept o piedică în rezolvarea conflictului după noul scenariu elaborat de ea.

O situaţie nouă



Schimbarea lui Smirnov, dacă va reu
și, ar putea crea o situație nouă pe tabla de șah a conflictului transnistrean. La umbra acestui „baobab” - relicvă a războiului rece și a românofobiei viscerale, nu poate să crească nimic. Regimul său inhibă și ucide orice firicel de conciliere, de compromis, de înțelegere dintre ambele maluri ale Nistrului. Un lider mai flexibil, mai realist, mai „uman” ar fi în interesul transnistrenilor în primul rând. Ar fi ca un geam deschis într-o carceră sufocantă.

De ce abia acum?



Dacă Moscova ar fi dorit sincer instaurarea păcii în această regiune, ea ar fi trebuit să-l înlăture demult pe „pramatia” de Smirnov. De ce abia acum? Se pare că asistăm la o schimbare de macaz, la o nouă tactică în rela
țiile cu RM, dictată de strategia UE, dar și a României, în această regiune. Implicarea lui Patrușev și faptul că problema transnistreană a figurat pentru prima dată pe ordinea de zi ca o chestiune de dezbătut în cadrul Consiliului Securității Rusiei sugerează că Moscova își revizuiește acțiunile și pune la cale ceva nou pentru RM, privind-o ca pe un element important al securității și refacerii sale ca imperiu. După Ucraina, ne-a venit rândul și nouă. Evenimentele din 7 aprilie 2009, înlăturarea spectaculoasă a comuniștilor și formarea Alianței pentru Integrare Europeană le-au dat de gândit strategilor de la Kremlin. Este evident pentru ei că, oricât s-ar trage de „coada” transnistreană, ea nu mai este la fel de eficientă în manipularea „câinelui” moldovenesc, nu îi poate opri mișcarea spre Vest, în condițiile în care moldovenii sunt ademeniți de „ciolanul” integrării europene, inclusiv al călătoriei fără vize în spațiul UE. Raportul de forțe între proeuropeni și proruși e în folosul primilor, și Moscova speră probabil că balanța poate fi înclinată definitiv spre Est, dacă în procesul electoral din RM se vor include și transnistrenii.

Judecând după efortul pe care îl depune pentru a-i convinge pe moldoveni că nu există
șanse de integrare în UE, că nu suntem doriți acolo și că trebuie să ne întoarcem spre Est, se poate conchide că Rusia este hotărâtă să se bată pentru „sufletele” noastre. Un spor de alegători proruși ar fortifica pozițiile ei în RM. Dar nu numai asta.



Un model care nu func
ționează



Nu se
știe ce conținut a pus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse, atunci când, după întâlnirea, la Moscova, cu Iurie Leancă, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a vorbit despre rezolvarea problemei transnistrene prin acordarea unui „statut special” regiunii separatiste în cadrul RM. Coincidența de termeni nu ar trebui să-i amețească pe liderii noștri. Faptul că Moscova pune condiția modificării Legii cu privire la statutul special al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova, adoptată în 2005, ar sugera că la Kremlin „statut special” înseamnă altceva decât la Chișinău și că au dreptate cei care spun că, prin intermediul unor „prieteni europeni”, Rusia vrea să ne vândă din nou Memorandumul Kozak, revopsindu-l. Însă Transnistria nu poate să primească un alt statut decât Autonomia Găgăuză, fără riscul de a-i stârni pe găgăuzi și a destabiliza din nou situația. Un alt statut ar însemna pur și simplu federalizarea de facto a RM, blocarea integrării europene și întoarcerea sub poala Rusiei. Spre deosebire de Elțin, care avea la dispoziție tancuri și avioane de vânătoare și de bombardament, liderii de la Chișinău nu își pot permite să le împartă liderilor de la Comrat și Tiraspol atâta autonomie „cât vor putea duce” aceștia. Și ar fi o prostie să se meargă pe modelul belgian, când se vede că acesta nu funcționează. Dependența de Occident nu trebuie să-i facă pe liderii noștri să uite că nici ei nu sunt veșnici, că, decât o soluție strâmbă, mai bine nicio soluție.

Ce crede Putin?



Eliminarea lui Smirnov din ecua
ția transnistreană nu este încă un fapt împlinit, deși „discuția” de la Kremlin pare să-l fi pus pe gânduri pe liderul separatist. El nu mai este sigur că va candida pentru al cincilea mandat de președinte al autoproclamatei republici, chiar dacă în luna ianuarie, când așa-zisa uniune a apărătorilor Transnistriei l-a înaintat din nou drept candidat, nu exprimase îndoieli în această privință. Contează și reacția cercurilor ruse care se opun politicii lui Medvedev de apropiere de Occident. După întâlnirea dintre Leancă și Lavrov, s-a vehiculat ideea că Kremlinul este dispus să „cedeze” Transnistria. Smirnov ar putea să caute sprijin chiar la partidul lui Putin „Edinnaia Rossia”, dacă va hotărî să nu se dea bătut. Invitarea lui Filat „în vizită oficială” la Tiraspol a fost un gest sfidător la adresa lui Lavrov, de care nu s-a temut. Nu se știe care este poziția lui Putin în această chestiune, dar viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia l-ar putea determina să nu accepte un scenariu care poate fi interpretat ca o „trădare” a transnistrenilor.

Un morcov pentru to
ți



Oricum, moldovenii s-ar putea pomeni în fa
ța dilemei: să încetinească sau chiar să stopeze definitiv integrarea europeană de dragul reintegrării RM, a transnistrenilor. Va fi o dilemă falsă, dacă o privim în contextul strategiei „șmechere” a UE. Pe de o parte, Bruxelles-ul lasă să se înțeleagă că RM poate fi acceptată în UE fără Transnistria, determinând Rusia să-și modifice tactica, pe de altă parte, Chișinăului i se amintește în permanență că reintegrarea Transnistriei și retragerea trupelor ruse este o chestiune prea importantă ca să fie ignorată în procesul integrării europene, și nu concepe o intrare parțială a RM în UE. Cum ar putea un guvern proeuropean să nu țină cont de asemenea „semnale”? În acest context trebuie privit, de exemplu, și faptul că guvernul Filat a acceptat zilele trecute reluarea circulației trenurilor prin regiunea transnistreană, recunoscând de facto acapararea segmentului transnistrean al CFM de către separatiști. Strategia „duală” a Bruxelles-ului și-a găsit reflectarea în recenta decizie de a sincroniza procesul de ridicare a regimului de vize pentru RM, Ucraina și Rusia. Astfel se propune un fel de morcov pentru toți decidenții în chestiunea transnistreană. Cine, în afară de Rusia, își poate permite să-l refuze? De aceea, ca să nu improvizeze, să nu fie luat prin surprindere, Chișinăul are nevoie de un proiect propriu, bine cântărit și raportat la interesele pe termen lung, proiect pe care, dacă nu l-ar realiza, l-ar putea folosi cel puțin pentru a-și verifica pașii.


Jurnal de Chișinău

Klimenco și Onișcenco, criticii obișnuiți ai Primarului Chirtoacă au apreciat eforturile sale pentru modernizărea transportului public

La 28 aprilie 2011, Primăria mun. Chișinău a lansat 20 de troleibuze noi. La lansare, au venit cu discursuri de susținere a eforturilor Primăriei mun. Chișinău pentru modernizarea transportului public, consilierii municipali Valerii Klimenco și Oleg Onișcenco care, de obicei, vin cu critici în adresa primarului Dorin Chirtoacă. Faptul că până și criticii obișnuiți ai activității lui Chirtoacă încep să aprecieze ceea ce a reușit primarul în ultimii 4 ani este demn de atenția noastră. Să câștigi respectul și simpatia adversarilor este probabil cea mai mare realizare pe care o poți avea în activitatea politică.

Valerii Klimenco a apreciat inițiativa primarului Dorin Chirtoacă, reamintind opiniei publice că unica fracțiune din Consiliul Municipal Chișinău care nu a susținut inițiativa de a procura 102 troleibuze este cea a comuniștilor. Klimenco este de părere că fracțiunea comuniștilor dorește ca locuitorii Chișinăului să se folosească de transport public învechit și murdar.

Oleg Onișcenco a spus în discursul său că astăzi se văd rezultatele muncii colective a Primăriei și Consiliului Municipal. Onișcenco a mai menționat că acum 4 ani, Primarul D.Chirtoacă și CMC au preluat conducerea municipalității în condiții foarte grele, cu toate acestea, reușind să se îndeplinească mai multe obiective precum eliminarea mirosului neplăcut, amenajarea în derulare a Parcului Valea Morilor și procurarea de noi troleibuze.

Sursa: http://www.ionbargan.md/blog/?p=568

vineri, 29 aprilie 2011

CatalinCornea.ro: Sunteţi de acord cu revenirea la monarhie?

Principesa Margareta a României afirmă într-un interviu recent că Regele Mihai este pregătit pentru revenirea ţării la monarhie. “Da, suntem pregătiţi (ca România să se întoarcă la monarhie). Regele a fost mereu pregătit. Acestea sunt filosofia, meseria şi experienţa lui”, afirmă Principesa Margareta, în interviul pentru Adevărul.

Pentru mulți români revenirea la monarhie ar fi soluția optimă pentru ieșirea țării din criza morală în care se află de două decenii.

Sunteţi de acord cu revenirea la monarhie?

Cum a ajuns clădirea-monument istoric a Academiei Române să aibă termopane

Academia Română

Academia Română

Monumentul istoric de pe Calea Victoriei este afectat din punct de vedere estetic prin montarea tâmplăriei PVC. Clădirea care adăposteşte Academia Română din 1890 a fost construită în 1866 şi declarată, în 2004, monument istoric.

O simplă schimbare a tâmplăriei, în cazul clădirilor istorice presupune o mare atenţie acordată detaliilor arhitecturale. În cazul Academiei Române din Bucureşti, tâmplăria veche a fost înlocuită cu una de tip PVC, deşi acesată modificare nu avantajează stilul în care a fost construită clădirea. „Termopanele nu sunt o problemă, problema este culoarea care s-a ales. Sigur că nu trebuie păstrată tâmplăria veche, dar aceasta putea fi înlocuită cu una care este similară", a spus Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-șef al Capitalei. Reparaţiile i-au nemulţumit şi pe reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru o identitate unitară a capitalei istorice. "Din punct de vedere moral și estetic nu este bine să alterezi imaginea acestor clădiri", a spus Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Valoarea estetică, pe primul loc

Regula în aceste situaţii este ca orice modificare ce se vrea realizată în cazul unei clădiri din patrimoniul istoric, să fie avizată de Ministerul Culturii. „Din păcate, neavând posibilitatea să urmărim în arhivă care au fost exact solicitările pentru lucrările din 2005-2006, nu putem da un răspuns în privinţa avizelor eliberate,deocamndată, dar în principiu nu este în regulă ca pe o clădire monument istoric să se utilizeze materiale sau tehnologii de natură să afecteze valoarea arhitectonică, estetică sau istorică a respectivului imobil. În cazurile în care se fac restaurări, renovări, reparaţii la asemenea imobile, comisiile care se ocupă de monumentele istorice, analizează fiecare caz în parte şi decid ce trebuie făcut", a explicat Radu Enache, purtător de cuvânt al Ministerului Culturii.

Povestea alegerii termopanelor

Fostul preşedinte al institutului, academicianul Eugen Simion, cel în timpul căruia au fost montate noile rame din PVC, a refuzat să îşi spună părerea în acest context. „Nu eu răspund de problema asta", a spus profesorul. Fostul secretar general al Academiei, academician Victor Voicu, a explicat că, în 2005 când s-a luat decizia ca tâmplăria veche să fie schimbată, starea acesteia era una deplorabilă. „La un moment dat erau chestiuni penibile. Tâmplăria era să cadă chiar şi în biroul meu", a spus Victor Voicu. Mai mult acesta a argumentat că au fost luate în calcul şi considerentele financiare atunci când s-a decis montarea tâmplăriei din PVC. „Trebuia să fie tâmplărie din lemn, făcută la comandă, dar care costa de 10 ori mai mult. Probabil că asta a fost explicaţia, economia. Exista riscul să cadă geamurile. Din punct de vedere estetic deranjează mai mult sau mai puţin, dar asta e, aşa s-au găsit soluţiile la vremea respectivă", a completat academicianul. Astfel de situaţii nu pot fi controlate pentru că, în Bucureşti nu există un for care să verficice starea lucrărilor, sau dacă acestea se duc la bun sfârşit conform regulilor impuse de statutul de monument istoric. „Doar dacă suntem sesizaţi se face o anchetă internă. Sancţiuni există, categoric. Responsabilitatea administrativă, cicilă şi penală, după caz, revine celor care au încălcat regulile", a mai spus Radu Enache.

Alternativă de lux

Tâmplăria veche care dădea dureri de cap academicienilor a fost înlocuită în perioada octombrie 2005-februarie 2006. Lucrările de montare a tâmplăriei PVC la clădirea Academiei Române au costat peste 280.000 de lei. O soluţie viabilă ar fi fost montarea unei tâmplării speciale, făcute la comandă, recomandată de arhitecţi în cazul reparaţiilor clădirilor din rândul monumentelor istorice. „Soluţia care se utilizeză la clădiri de mare valoare este o tâmplărie specială extrem de elaborată şi scumpă. Se foloseşte mai mult în străinătate. E o soluţie costisitoare", a mai spus Romeo Belea, arhitect.

Sursa:http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-adevarul_de_seara-academia_romana-tamplarie_0_471553047.html

Ponta: Lăzăroiu, primul pitic dintre cei care vor sta alături de Albă ca Zăpada, Elena Udrea

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu are legătură cu "viitoarea construcţie gândită la Cotroceni" privind apariţia unei formaţiuni în jurul Elenei Udrea, aşa numita Albă ca Zăpada.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu are legătură cu "viitoarea construcţie gândită la Cotroceni" privind apariţia unei formaţiuni în jurul Elenei Udrea, aşa numita Albă ca Zăpada.

"Lăzăroiu e primul pitic dintre cei care vor sta alături de Albă ca Zăpada, Elena Udrea, în viitoarea construcţie gândită la Cotroceni", a declarat Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele PSD a adăugat că, dacă această construcţie nu se va mai realiza, atunci Lăzăroiu va rămâne "pe post de Mutulică".

"Dacă această construcţie nu se va face, Lăzăroiu va rămâne pe post de Mutulică", a declarat Ponta.

Liderul PSD consideră că Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţie după modul în care s-a comportat. "S-a comportat ca o slugă şi a fost dat afară ca o slugă", a susţinut Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială urmând să înceteze, începând cu data de 1 mai, prin acordul părţilor, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Sebastian Lăzăroiu a precizat, într-o declaraţie remisă joi MEDIAFAX, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale. "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale", a menţionat el.

Lăzăroiu afirma, într-un editorial publicat de Q-magazine în decembrie 2010, că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-Zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională.

"Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţinea Lăzăroiu.

Tibi Bujdei, tiberiu.bujdei@mediafax.ro

„Împreună pentru satul nostru”, „Împreună pentru orașul nostru”

Astăzi, 27 aprilie 2011, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Partidul Liberal s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 5 iunie, prezentând publicului echipa de candidații la funcțiile de primari și consilieri locali în consiliile municipale, raionale, orășănești, sătești.

În deschiderea evenimentului, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă a subliniat importanța continuării reformelor democratice, atât în Chișinău, cât și pe tot teritoriul republicii, reieșind din experiența de patru ani, în care capitala a evoluat în parcursul său european.

Maria Ermenco, candidat la funcția de primar de Colonița a amintit despre miza pe care o au alegerile locale din 5 iunie: „Patru ani am avut norocul să beneficiem de susținerea primarului Dorin Chirtoacă, care a ajutat în limitele posibilităților toate suburbiile, indiferent de culoarea lor politică. Noi toți ne dorim să avem condiții decente de viață, pentru aceasta trebuie să stăm cu picioarele pe pământ și nu doar să promitem, dar și să facem, să trecem la fapte. Doar impreună vom reuși!”

La eveniment au fost prezente peste 1.500 de persoane din toate raioanele republicii, candidați la funcțiile de primari și consilieri ai Partidului Liberal.

În discursul său, Vadim Vacarciuc, candidatul la funcția de primar de Bălți a menționat problemele pe care le întâmpină orașul și a vorbit despre necesitatea reformelor democratice în Municipiul Bălți.

„În Republica Moldova sunt două municipii, Chișinău și Bălți. Din păcate, destinele lor politice sunt diferite. Schimbările democratice în Chișinău au început în 2007, odată cu alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar, municipiul Bălți însă a rămas ultima redută a comunismului. Acum este timpul să alegem și la noi în oraș un primar democrat, un primar european”.

În cadrul evenimentului a fost prezentată platforma electorală a candidaților PL. 7 priorități au fost incluse într-un pachet garantat care va trebui implementat în fiecare sat, oraș și centru raional.

1. Drumuri bune- pentru confortul cetățenilor , atragerea investițiilor, dezvoltarea economiei localității.
2. Apeduct, canalizare- apa bună de băut adusă în casa fiecăruia este o condiție a sănătății, a civilizației, a bunăstării, iar fără canalizare nu este cu putință să avem apă bună în fântâni, să păstrăm un mediu curat și să asigurăm sănătatea noastră.
3. Amenajarea gunoiștilor ecologice în locuri comode pentru săteni-pentru a asigura aspectul civilizat al localității și pentru sănătatea oamenilor.
4. Iluminarea principalelor străzi- pentru comoditatea și securitatea cetățenilor, pentru frumusețea localității.
5. Sprijinirea agricultorilor- pentru prelucrarea pământului și vânzarea producției agricole în condiții avantajoase.
6. Atragerea investițiilor- pentru crearea locurilor noi de muncă, îndeosebi pentru tineret.
7. Stabilirea prin lege a plății garantate pentru darea în arendă a cotelor de pământ.
În încheierea manifestării, a vorbit președintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu: „Schimbarea democratică, începută în 2007 de către Dorin Chirtoacă, trebuie întărită prin victoria noastră în raioanele republicii. Astăzi Ștefan cel Mare și Sfânt ne este martor, Partidul Liberal a pledat mereu pentru valorile neamului nostru, aici se regăsesc adevărați patrioți, care sunt onești și știu să gestioneze banul public, nu să își facă averi pe seama oamenilor de rând, să devină oligarhi din banii publici. Sunt sigur că voi, viitorii primari și consilieri din partea PL, veți aduce schimbarea în satele și orașele noastre, la fel cum Dorin Chirtoacă a adus schimbarea în Chișinău, pledând pentru o capitală europeană”. În acest sens, a afirmat Mihai Ghimpu, „obiecvtivul principal al campaniei noastre electorale este victoria în capitală, ca să ducem la bun sfârşit transformarea Chişinăului într-o capitală europeană.”

„Votaţi oameni concreţi, şi nu umbra unui om!”, i-a îndemnat pe cetăţenii municipiului Chişinău Mihai Ghimpu.

Sloganurile sub care Partidul Liberal merge în această campanie sunt : „Împreună pentru satul nostru” , „Împreună pentru orașul nostru”!

Departamentul Imagine şi Comunicare

Pe străzile Chişinăului au fost lansate 20 de troleibuze noi

Începând cu ziua de astăzi pe străzile oraşului Chişinău vor circula 20 de troleibuze noi. Acestea sunt primele unităţi de transport, din cele 102 achiziţionate de Primăria Chişinău, pentru parcul Regiei Transport Electric. Troleibuzele respective vor circula pe ruta nr. 22, care este cea mai lungă din oraş şi leagă sectoarele Buiucani şi Botanica, traversând sectorul Centru.

Lansarea troleibuzelor pe rută a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar la eveniment a participat primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consilieri municipali, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău şi simpli cetăţeni.

În discursul său, edilul capitalei a declarat că cele 102 troleibuze reprezintă cea mai importantă achiziţie a unui lot de unităţi de transport public pentru Chişinău din ultimii 20 ani. „Este unul din rezultatele activităţii Primăriei Chişinău în ultimii 4 ani. În urma reformelor implementate, eforturile noastre de înnoire a parcului auto pentru transportul în comun, în vederea creşterii confortului călătorilor şi a optimizării costurilor, dar şi pentru a avea mijloace de transport nepoluante, au avut succes”, a remarcat primarul general.

Dorin Chirtoacă a subliniat că troleibuzele corespund standardelor europene, menţionând totodată şi beneficiile acestora, precum consumul de energie cu 40% mai mic decât cele actuale şi costuri de întreţinere semnificativ mai scăzute faţă de cele vechi. Troleibuzul are 101 de locuri, din care pe scaune 26. Maşinile noi sunt dotate şi cu sistem de informare electronic şi cu sistem de dirijare automatizat.

În context, primarul de Chişinău şi-a exprimat speranţa că transportul public, în proces de renovare, va uni oamenii, îi va apropia şi-i va binedispune.

Prezent la ceremonia de lansare a troleibuzelor pe rută, ambasadorul Uniunii Europene în republica Moldova, Dirk Shuebel, a menţionat că trolebuzele noi pentru Chişinău sunt dovada bunelor relaţii dintre UE şi Republica Moldova, iar susţinerea din Vest pentru procurarea de noi trolebuze este doar unul dintre proiectele iniţiate împreună cu atorităţile moldovene. Ambasadorul european a ţinut să sublinieze că proiectul privind noile unităţi de transport, reprezintă un proiect pentru cetăţeni, iar trolebuzele vin să ofere confort celor care le vor folosi.

Menţionăm că toate cele 102 trolebuze achiziţionate de Primărie vor sosi la Chişinău până la 1 iunie curent. Achiziţionarea de troleibuze noi pentru capitală a fost posibilă graţie unei colaborări dintre Primăria municipiului Chişinău cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii şi Uniunea Europeană. Costul total al proiectului privind achiziţionarea troleibuzelor noi în Chişinău este de 13,7 milioane Euro. Din această sumă, 10 milioane Euro reprezintă creditul acordat de BERD şi BEI, iar 3 milioane Euro este un grant acordat de Uniunea Europeană municipiului Chişinău, în cadrul Programului Politicilor de Vecinătate.


Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

Convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale în cadrul vizitei Președintelui interimar al Republicii Moldova, Marian L

Ceremonia Primirii Oficiale a Președintelui Interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu. Sosire la Palatul Cotroceni, București

Declarații de presă ale lui Traian Băsescu și Marian Lupu

Foto Unimedia.md: Chișinău. Lansarea pe rută a primelor 20 de troleibuze noi

Foto Unimedia.md
Imaginea 1 din 9

Traian Băsescu, mulţumit de vizita lui Marian Lupu la Bucureşti

Articol de PUBLIKA.MD

Marian Lupu, în vizită oficială
Articole relationate

Băsescu către Lupu: Aveţi grijă ce faceţi cu banii noştri!

Traian Băsescu i-a spus preşedintelui interimar al Republicii Moldova că trebuie valorificat...»

"Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei mele de a veni la Bucureşti". Astfel l-a întâmpinat preşedintele României, Traian Băsescu, pe omologului său moldovean Marian Lupu, anunţă Mediafax.

Băsescu susţine că vizita preşedintelui Republicii Moldova în România a avut un "efect benefic" pentru ambele state.

La ultima întâlnire la nivel de şef de stat, în opinia lui Băsescu, s-au pus în aplicare mai multe puncte care au fost discutate, printre care legea legată de micul trafic de frontieră şi adoptarea legii, de către România şi Republica Moldova, cu privire la ajutorul nerambursabil.

"Acum este important ca să valorificăm cu prioritate ajutorul nerambursabil pentru Moldova, prin proiecte fezabile şi aprobate după standardele europene. Sper ca Executivele celor două ţări să reacţioneze rapid", a mai adăugat preşedintele român.

La rândul său, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru sprijinul financiar acordat de România. "Apreciem mult acest gest cu atât mai mult cu cât a fost făcut "în condiţii extrem de dificile economice", a mai declarat Marian Lupu.

Amintim că preşedintele interimar al Republicii Moldova efectuează o vizită oficială în România la invitaţia omologului său român, Traian Băsescu. Aceasta este prima sa vizită în România în calitate de şef al statului.

ROMÂNII AU TALENT. Britanicii, REVOLTAŢI că românul "Matrix" ar putea ajunge în finala „Britain’s Got Talent”: „Ce, a devenit concursul nostru "Români

ROMÂNII AU TALENT. Britanicii, REVOLTAŢI că românul "Matrix" ar putea ajunge în finala „Britain’s Got Talent”: „Ce, a devenit concursul nostru "Românii au talent"?”

de Raluca ION

ROMÂNII AU TALENT. Britanicii, REVOLTAŢI că românul "Matrix" ar putea ajunge în finala „Britain’s Got Talent”: „Ce, a devenit concursul nostru "Românii au talent"?”

Peste 2,5 milioane de vizualizări a strâns pe YouTube românul Razy Gogonea, mişcându-se natural, la "Britain's Got Talent", într-un fel în care Keanu Reeves a reuşit să o facă în film doar cu ajutorul efectelor speciale. Însă nu toţi britanicii au fost încântaţi că l-au văzut la emisiunea-concurs.

"E un şomer român şi cu asta ai spus totul"

La secţiunea de comentarii a ziarelor britanice, cititorii dezbat dacă şomerul român, care locuieşte acum în Manchester, avea ce căuta la show.

"Când s-a transformat această emisiune în < Românii au talent>?", se întreabă un cititor la secţiunea de comentarii a tabloidului The Sun. Iar acestuia îi ţin şi alţii isonul. "Asta este problema cu această ţară. Britain's Got Talent, cu Razy care s-a născut în România, ar trebui să se numească Europa are talent", scrie altcineva. Completat de încă un forumist: "El este grozav, dar, după cum s-a menţionat deja, de ce se mai cheamă Britain's Got Talent, când în fiecare an sunt şi nebritanici admişi în concurs?". La aceeaşi secţiune de comentarii, un cititor postează doar atât despre Razy: "E un şomer român şi cu asta ai spus totul". Iar un forumist îi reproşează că trăieşte din ajutorul social, că nu are suficienţi bani încât să-i cumpere un inel de logodnă iubitei sale. "Găseşte-ţi o slujbă, ratat leneş!", îl apostrofează acesta.

DĂ CLICK AICI CA SĂ AJUNGI PE FORUMUL UNDE LE POŢI RĂSPUNDE ENGLEZILOR

"Nimeni nu se plânge că echipele britanice de fotbal sunt atât de bune datorită străinilor care joacă în ele"

Sunt însă şi britanici care îl laudă pe românul supranumit de presă "Dansatorul falit" ("Brokedancer"). "Acest tip mi s-a părut genial, e fascinant să îl priveşti, sper să ajungă departe", e încântat un cititor de prestaţia românului. Iar altcineva îi ia apărarea românului Matrix. "Britain's Got Talent ar trebui să fie despre toţi oamenii talentaţi care trăiesc în această ţară, indiferent de unde vin ei. Nimeni nu se plânge când grozavele noastre echipe de fotbal sunt atât de bune datorită străinilor care joacă în ele. Sau, după cum s-a menţionat mai devreme, britanicii au ajuns peste tot pe această planetă, de ce nu le spune nimeni să se ducă acasă", comentează un cititor The Sun.

Românul Matrix, ameninţat de "noul Susan Boyle"

Razy Gogonea a impresionat publicul prin dansul său, dar a câştigat inima spectatorilor şi atunci când a izbucnit în lacrimi de emoţie, după ce juriul l-a trecut în etapa următoare a show-ului. Tânărul are 28 de ani, locuieşte în Manchester, este logodit cu o britanică, însă este prea sărac pentru a-i cumpăra acesteia un inel de logodnă. Creditat cu mari şanse la câştigarea marelui premiu, în valoarea de 100.000 de lire sterline (aproximativ 113.000 de euro), Razy Gogonea are însă un concurent de temut, pe un scoţian, supranumit de presă "noul Susan Boyle". Edward Reid a interpretat cântece pentru copii într-o variantă originală ce a impresionat juriul şi audienţa.

Un bărbat din Mehedinţi a fost amendat cu 200 de lei după ce a scandat împotriva premierului Boc: "Nu am nicio legătură. N-am dat nicio dispoziţie în

Un bărbat din Mehedinţi a fost amendat cu 200 de lei după ce a scandat împotriva premierului Boc: "Nu am nicio legătură. N-am dat nicio dispoziţie în acest sens"

Un bărbat a fost amendat de jandarmi, joi, după ce a scandat lozinci împotriva Guvernului, în faţa Palatului Administrativ din Drobeta-Turnu Severin, în timp ce premierul Emil Boc se afla în interiorul clădirii pentru a semna mai multe contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional.

Un bărbat a fost amendat de jandarmi, joi, după ce a scandat lozinci împotriva Guvernului, în faţa Palatului Administrativ din Drobeta Turnu Severin, în timp ce premierul Emil Boc se afla în interiorul clădirii pentru a semna mai multe contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a scandat minute în şir lozinci precum "Jos Boc!", "Jos Băsescu!", în timp ce delegaţia formată din premierul Emil Boc, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, deputaţii PDL Iona Oltean şi Doina Chircu, senatorul PDL de Mehedinţi Mihai Stănişoară se aflau în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, unde se semnau trei contracte de finanţare a unor obiective din Mehedinţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mehedinţi, Claudia Mendea, jandarmii care asigurau ordinea publică în apropierea Palatului Administrativ au mers să îl legitimeze pe bărbat întrucât acesta se manifesta zgomotos. "La solicitarea forţelor de ordine, bărbatul a refuzat legitimarea. A fost condus la sediul IJJ, unde a fost amendat cu suma de 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice, în baza legii 61/1991 republicată", a mai spus Mendea.

Întrebat despre acest incident, la ieşirea din sala de şedinţe, premierul Emil Boc a răspus: "Nu am nicio legătură. N-am dat nicio dispoziţie în acest sens".
Joi, la Drobeta Turnu Severin, premierul Emil Boc a participat la semnarea a trei contracte de reabilitare a unor obiective din Mehedinţi, între autorităţile judeţene şi Agentia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Astfel, este vorba despre proiectul "Reamenajare pavilion cazare - administrativ" în centru de integrare prin terapie ocupaţională Burila Mare, proiect care se va derula pe parcursul a zece luni şi are o valoare de 1.460.816,84 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 1.108.645,58 de lei.

Cel de-al doilea proiect vizează reabilitarea Colegiului Tehnic "Lorin Salagean" din Drobeta-Turnu Severin, valoarea totală a proiectului, care se va derula pe parcursul a 20 luni, fiind de 4.768.040,62 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 3.690.225,28 de lei.
Al treilea proiect vizează reabilitarea şi extinderea şcolii Dimitrie Grecescu din Drobeta-Turnu Severin, proiectul având o valoare de 4.414.918,11 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 3.430.130,83 de lei.
Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

Rusia ademeneşte Ucraina cu gaze ieftine


FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

Administraţia Gazprom susţine că dacă ţara vecină aderă la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ar putea economisi circa 8 miliarde de dolari pe an.

În cazul aderării la Uniunea Vamală, Ucraina ar putea beneficia de gaze ieftine şi ar economisi circa 8 miliarde de dolari pe an, a declarat Valeri Golubev, preşedintele adjunct al Gazprom în cadrul forumului „Sectorul energetic al Rusiei în secolul XXI", citat de agenţia ucraineană UNIAN.
Potrivit lui Golubev „la un consum de 40 miliarde de metri cubi de gaz pe an, Ucraina ar putea câştiga un 8 miliarde de dolari pe an".

De notat că în luna martie 2011 Ucraina a cumpărat gaze de la Gazprom la un preţ de 263 de dolari pentru o mie de metri cubi. Un simplu calcul denotă că Gazprom ar urma să reducă preţul gazului de patru ori.
Rusia a propus Ucrainei să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi apoi împreună să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Anterior premierul rus Vladimir Putin a declarat că în cazul în care Ucraina va crea o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană, statele din cadrul Uniunii Vamale, aceasta va avea efecte negative asupra relaţiilor economice.

Ucraina s-ar putea destrăma, iar România va dori să-şi recâştige Basarabia

Articol de PUBLIKA.MD

antena3.ro
Articole relationate


WIKILEAKS: Romania + Moldova = Romanova

În loc sa fie absorbită de România , Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu România...»

"România va dori să-şi recâştige Basarabia, Polonia - Lvovul şi Galiţia, Turcia - Crimeea, iar Rusia este gata să adere la zona de est". Declaraţia a fost făcută de liderul partidului "Marea Ucraina", Igor Bercut, citat de bagnet.org.

Bercut explică că mai devreme sau mai târziu, Ucraina va rămâne doar cu Kievul și cinci regiuni, iar restul teritoriului va fi împărțit între România, Polonia, Rusia și Turcia. Potrivit acestuia, această modalitate de aderare ar putea fi o provocare pentru Ucraina.

"În Istanbul, orice turist poate cumpăra o hartă unde Crimeea este vopsită în steagul turcesc", a amintit Igor Bercut, adăugând totodată că în est, toți votează pentru Rusia, deoarece acolo salariile și pensiile sunt de trei ori mai mari.

Letonia și UE vor ajuta țara noastră să aibă o viață mai bună


Letonia și UE vor ajuta țara noastră să aibă o viață mai bună
Foto: privesc.eu

Un Memorandum de înțelegere cu privire la cooperare în domeniu integrării europene a fost semnat astăzi, 28 aprilie, de către ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letone, Girts Valdis Kristovskis și ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă.


Iurie Leancă a declarat în cadrul evenimentului că, în urma vizitei omologului său din Letonia au fost trecute în revistă subiecte precum atragerea investițiilor în R. Moldova, evoluțiile regionale, dar și subiectele ce țin de agenda relațiilor R. Moldova - Uniunea Europeană.

”În urma semnării acestui Memorandum, Letonia se angajează suplimentar să sprijine parcursul european al R. Moldova. Totodată, mizăm pe susținerea Letoniei în discuțiile ulterioare dintre RM și UE”, a reamarcat Leancă.

La rândul său, Girts Valdis Kristovskis a specificat că Letonia va susține RM în cadrul parteneriatului Estic. ”Înțelegem realitățile și ceea ce se pertrece la voi în țară, întelegem și importanța soluționării acestor probleme. În calitate de membru al Guvernului Letoniei, care a lucrat mai mulți ani la procesul de integrare în UE și NATO, vă asigur că țara noastră și Europa vor ajuta RM să treacă peste sarcinele pe care și le-a asumat, pentru ca să aveți o viață mai bună”, a adăugat acesta.

Amintim că Girts Valdis Kristovskis a sosit în R. Moldova la 27 aprilie la inițiativa lui Iurie Leancă.

Sursa: UNIMEDIA

Ivan Patzaichin a lansat proiectul Rowmania de promovare a ecoturismului cu barca

Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă

Cvadruplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, a lansat, joi, proiectul Rowmania, care prevede promovarea ecoturismului cu barca cu vâsle în zona Deltei Dunării, cu această ocazie fiind prezentată şi o ambarcaţiune cu design unic, numită canoctă.

Programul Rowmania este gândit ca o campanie naţională având ca scop promovarea mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, pentru o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii.

"Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cât mai bine şi cu cât mai multă bucurie şi cinste. Asta încerc să fac şi acum şi aşa a apărut şi acest proiect. Prin proiectul nostru încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea dată de Dumnezeu. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite", a spus Patzaichin.

Ivan Patzaichin speră să poată fi alături de acest proiect cel puţin 20 de ani. "Am fost 20 de ani un sportiv foarte bun, 20 de ani un antrenor bun şi sper ca acum să fiu 20 de ani şi un antreprenor bun. Este proiectul sufletului meu, pentru că oamenii Deltei au nevoie de cineva care să vină în sprijinul lor", a adăugat Patzaichin.

Fostul campion român a precizat că în perioada 2-4 septembrie va fi organizat la Mila 23 şi un festival internaţional al bărcilor. "200 de persoane vin din Germania an de an pe Dunăre până la Sfântul Gheorghe şi şi-au anunţat deja participarea la festivalul de la Mila 23. Odată cu acest proiect am realizat şi o barcă unică, numită canotcă, are capetele asemănătoare cu o lotcă (n.r. - barcă pescărească) şi restul cu o canoe, la care am lucrat şase luni. Tradiţionala vâslă pescărească a fost adaptată şi ea şi poate fi folosită ca o pagae, dar ca şi o ramă. Într-o canoctă pot intra două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii. Canocta este confecţionată din pin românesc, pentru că este un lemn uşor", a explicat Patzaichin.

Partener în acest proiect, Teodor Frolu crede că turiştii vor fi atraşi de această idee. "Ivan este un reprezentant a ceea ce înseamnă eco, un om cu bun simţ nativ faţă de natură. Mi s-a părut interesantă doinţa lui de a crea o barcă, această bicicletă a apelor. În Deltă mai sunt câţiva oameni care mai ştiu să facă bărci, iar fiecare spune că el este ultimul. Vom amenaja trasee pentru turişti, puncte de închiriere pentru clientela educată, care are grijă unde îşi pune gunoiul. Dorim ca administrarea centrelor să fie făcută de oamenii din Deltă", a spus Frolu.

Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro

(galerie foto, video) Marian Lupu, întâlnit cu fast și onoruri militare în România


(galerie foto, video) Marian Lupu, întâlnit cu fast și onoruri militare în România
Foto: Presidency.ro

Președintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, a fost întâlnit ieri la București cu onoruri militare. Acesta a fost însoțit spre Palatul Cotroceni de coloana prezidențială, iar la întâlnirea cu Traian Băsescu a fost întâmpinat cu onoruri militare.

Spre seara, administrația prezidențială a statului român, a oferit un Dineu Oficial în onoare președintelui Marian Lupu. Cei doi șefi de stat și-au mulțumit reciproc pentru colaborare și au dat asigurări că R. Moldova și România sunt într-un parteneriat strategic. "Îi mulțumesc președintelui Băsescu pentru susținerea care o oferă R. Moldova, pentru ajutorul nerambursabil și susținerea în procesul de integrare în Uniunea Europeană", a precizat liderul democrat.


În cadrul întrevederii de ieri, Marian Lupu l-a invitat pe Traian Băsescu în vizită oficială în țara noastră.

Vedeți mai jos ceremonia de primire a lui Marian Lupu la Cotroceni:



Galerie foto: Administrația Prezidențială România













Sursa: UNIMEDIA
Video: Privesc.eu

Chirtoacă "aruncă suliţe" spre PLDM şi PCRM


Chirtoacă
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Campanie electorală cu "replici acide" între candidați. După ce ieri, reprezentanţii PLDM şi PCRM, Veaceslav Ioniţa şi Igor Dodon, au fost surprinși de jurnaliști la o cafea, replica lui Dorin Chirtoacă nu s-a lăsat mult așteptată. Dodon și Ioniță au susţinut că întâlnirea a fost una întâmplătoare şi că au discutat despre activitatea comisiei economie, buget şi finanţe, nefiind abordate subiecte ce ţin de alegerile locale din 5 iunie.

"Împreună au minţit, împreună s-au întâlnit, împreună s-au lansat ilegal în campanie şi azi, împreună s-au întâlnit repetat. Sper să nu fie o înţelegere de a forma o alianţă postelectorală, vreo majoritate, în tot cazul, să fie pregătiţi să piardă, şi unul, şi altul", a declarat în replică Dorin Chirtoacă, citat de publika.md.


Potrivit acestuia, în campanie electorală nu există nimic întâmplător, fiecare are o agendă atât de încărcată, încât este foarte greu de găsit o fereastră de un sfert de o oră, de jumătate de oră.

Amintim că Igor Dodon "s-a ciocnit" cu candidatul PLDM pentru Primăria Capitalei, Victor Bodiu și săptămânile trecute. Atunci cei doi, la fel, au declarat că s-au întâlnit întâmplător la un restaurant, dar au spus că au vorbit despre alegerile locale.

Anterior, liberalul Dorin Chirtoacă i-a făcut mincinoşi pe Bodiu şi pe Dodon, după ce liberal-democratul a spus că la Guvern nu a parvenit nicio cerere privind acordarea unei garanţii de stat la procurarea troleibuzelor, iar comunistul a declarat că Acordul de împrumut pentru procurarea noilor unităţi de transport a fost semnat cu încălcarea legislaţiei actuale. De asemenea, la începutul lui aprilie, actualul edil al Capitalei l-a numit pe Dodon minicinos pentru că a negat faptul că i-ar fi aparţinut unele panouri cu mesaj electoral din Chişinău.

Sursa: UNIMEDIA

Turcii vor să-şi facă propriul "canal Panama"

Andreea Livadariu

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat planul de a construi un canal care să unească Marea Neagră şi Marea Marmara, pentru a facilita transporturile de petroliere din Rusia, scrie Bloomberg.

"Canalul Istanbul", aşa cum se va numi noul proiect de infrastructură, va costa până la 10 miliarde de dolari (6,2 miliarde de euro), iar construcţia ar putea dura aproximativ 8 ani. Noul canal va avea până la 50 de kilometri lungime, 150 de metri lărgime şi 25 de metri adâncime, cu o capacitate de transport de 160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare de petrol).

În urma noului proiect, care va fi pus la punct în următorii doi ani, oraşul Istanbul va fi transformat în "două peninsule şi o insulă", astfel încât transportul maritim în scop comercial să fie deviat dinspre Canalul Bosfor către noul canal.

Aproape 2,9 milioane de barili de petrol au fost transportaţi zilnic în anul 2009 prin Canalul Bosfor, faţă de 3,4 milioane de barili în 2004.

Intra in Revolutia Gandul si castiga un iPad pe zi! Aboneaza-te acum la newsletter pe pagina de concurs www.gandul.info/concurs si participi automat la toate tragerile la sorti ramase pana la sfarsitul concursului.

www.gandul.info

Cum a şters Kievul suferinţa de pe chipul lui Smirnov după vizita la Moscova?

Foto: karadeniz-press.ro

Ştirile despre lipsirea liderului transnistrean Igor Smirnov de sprijin politic rusesc s-au înmulţit în ultimele zile. Acestea au început să apară după o vizită la Moscova întreprinsă de şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, în timpul căreia, potrivit presei ruse, i s-a sugerat să se retragă subit. întorcându-se de la Moscova, Smirnov s-a oprit să caute sprijin la Kiev. în capitala Ucrainei liderul transnistrean a făcut declaraţii mult mai îndrăzneţe decât la Moscova.

În decembrie anul curent, în Transnistria vor avea loc alegeri prezidenţiale. Deşi scrutinul va fi unul ilegal, Chişinăul speră ca în regiunea transnistreană să se producă o schimbare – să apară un lider deschis pentru negocieri. După întâlnirea din 29 martie dintre miniştrii de Externe ai Rusiei şi Moldovei, Serghei Lavrov şi Iurie Leancă, analiştii politici au sesizat o schimbare palpabilă de atitudine a Kremlinului faţă de Chişinău - schimbare pe care şeful diplomaţiei ruse a explicat-o prin înţelegerile la care s-a ajuns la ultima întâlnire a preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu cancelarul german Angela Merkel.

La acea întâlnire din 2010, cancelarul german a propus, iar preşedintele rus a acceptat mutarea problemei transnistrene în capul listei de priorităţi şi crearea unui comitet cu statut permanent între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană care s-ar ocupa inclusiv de soluţionarea problemei transnistrene la nivelul discuţiilor între UE şi Rusia. Acest comitet politic şi de securitate ar presupune o cooperare mai stânsă între UE şi Rusia în operaţiuni de administrare a crizelor civile şi militare. Numai că Germania a condiţionat constituirea acestui comitet prin retragerea de către Rusia a trupelor şi armamentului său din Transnistria şi reluarea negocierilor în format extins pentru rezolvarea situaţiei din Transnistria, prin oferirea unui statut de autonomie în cadrul Moldovei reîntregite.

“Soluţionarea diferendului transnistrean apare în iniţiativa cancelarului german ca o prioritate în activitatea unui astfel de comitet încă neconstituit”, a menţionat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a precizat că “Moscova nu aşteaptă decizia Bruxelles-ului de constituire a comitetului propus de Angela Merkel ca să putem avansa pe calea soluţionării diferendului transnistrean. Indiferent dacă această iniţiativă va fi sprijinită sau nu la nivelul Uniunii Europene, noi vrem să ne mişcăm înainte în soluţionarea problemei transnistrene”, a spus Lavrov.

Declaraţiile ministrului rus de Externe au provocat frisoane la Tiraspol, iar săptămâna trecută şeful administraţiei separatiste transnistrene a fost invitat la Moscova unde s-a întâlnit cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Narîşkin şi cu şeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev. Agenţia rusă “Interfax” scrie că la întâlnire s-a discutat despre alegerile prezidenţiale din Transnistria şi că lui Igor Smirnov i s-a sugerat să nu candideze la al cincilea mandat. De asemenea, potrivit ziarului moscovit “Kommersant”, lui Smirnov i s-a spus deschis că Moscova este gata să se implice serios în procesul de reunificare a Republicii Moldova.

La conferinţa de presă care a urmat, susţinută în capitala rusă, Smirnov a fost întrebat dacă va mai candida la preşedinţia Transnistriei şi dacă se mai bucură de sprijinul Federaţiei Ruse. Răspunsul la prima întrebare a fost scurt: “încă nu am decis!”, iar la cea de-a doua – Smirnov s-a făcut că a uitat să răspundă. în schimb şi-a amintit de ea la Kiev, unde s-a oprit în drum spre Transnistria. La Kiev, Igor Smirnov a făcut declaraţii mult mai îndrăzneţe decât la Moscova. El a spus că Narîşkin l-a asigurat “de sprijinul total al Moscovei” şi că “iniţiativa cancelarului german Angela Merkel despre soluţionarea conflictului transnistrean nu are sorţi de izbândă, pentru că Transnistria nu a ieşit din URSS".

La Kiev, liderul transnistrean s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe, Kostiantin Hrişcenko, iar după întâlnire Smirnov părea mult mai optimist decât la conferinţa susţinută la Moscova. El a reiterat că “unirea cu Moldova este exclusă” şi că nici măcar nu mai vrea să se întâlnească cu premierul moldovean Vlad Filat pe care îl invitase cu două săptămâni înainte în vizită la Tiraspol. Altfel spus, a făcut declaraţii care plac electoratului său din Transnistria şi ele au fost larg mediatizate de posturile de televiziune care emit în regiunea separatistă. Reieşind din aceasta, analiştii politici au concluzionat că Smirnov se pregăteşte să ignore sugestia Moscovei de a nu candida la alegerile prezidenţiale şi se pare că mizează în acest sens pe sprijinul unor cercuri influente de la Kiev.

Anterior, pe 31 martie, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov şi cu reprezentantul Ucrainei la negocierile în problema transnistreană, Igor Harcenko, şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut politicienilor de la Kiev “să nu facă paşi nechibzuiţi în Transnistria”. “Nu vă cer nimic, dar vă atenţionez că orice tentativă de rezolvare în forţă a problemei transnistrene, va naşte râuri de refugiaţi în Ucraina şi o baie de sânge. Vă chem să aveţi grijă de soarta celor 160 de mii de ucraineni, care locuiesc în Transnistria”, a ameninţat Smirnov.

Deşi, aparent, Moscova caută să-l înlocuiască pe Smirnov cu preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol Anatolii Kaminski şi promite să se implice serios în procesul de reunificare a Republicii Moldova, miercuri, la Comrat (în autonomia găgăuză a Republicii Moldova) ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a asistat la o acţiune în cadrul căreia guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, şi-a etalat tendinţele separatiste. El a blamat grafia latină, spunând că “este un element care ştirbeşte enorm din demnitatea poporului găgăuz şi că scrisul chirilic este cel mai potrivit pentru Găgăuzia”. în contextul valului de renaştere naţională din anii ’90 din Basarabia, başcanul Formuzal a spus că “limba şi poporul rus au consituit factorii identitari care au permis găgăuzilor să reziste în faţa pericolului de acum 20 de ani”. Autorităţile centrale de la Chişinău nu au reacţionat.