Locatie Cetatea Alba
Amplasata la gura de varsare a raului Nistru in Marea Neagra, intr-un loc frumos si de importanta strategica evidenta, Cetatea Alba a fost atestată arheologic inca din atichitate. Astazi, Cetatea Alba este un oras in raionul omonim din regiunea istorica Bugeac, in Ucraina de astazi (regiunea Odesa).
Istoric Cetatea Alba
In secolul VI i.Hr. in locurile descoperite de greci se afla colonia Tiras, mai bine zis o cetate-polis greceasca si greco-romana suprapusa dupa unii cercetatori pe cetatea medievala succesiv bizantina, genoveza, romaneasca, turceasca avind in aceste perioade numele respective de origine.
Grecii o numeau Levcopilis, dacii – Vidava, romanii – Alba Iulia, genoveyii – Moncastro sau Maurocastro, turcii – Akkerman, rusii Belgorod.
Mentionata mai intai ca asezare construita de grecii din Milet, sub denumirea Tyras, după numele antic al fluviului Nistru si amplasata conform documentelor pe insula formata de cele două brate ale deltei ralui Nistru (Tyras).
In timpul lui Burebista, cetatea se numea Tyras si tinea de regatul dacic al lui Burebista. In secolele I-IV d.Hr. cetatea se afla sub stapanire romana.
La sfarsitul secolului XIV-lea (1392), Cetatea Alba a intrat sub stapanirea moldovenilor, dobandind o mare importanta in timpul domniei lui Alexandru cel Bun si mai ales, a lui Stefan cel Mare, ca fortareata de aparare impotriva turcilor.
Cetatea Alba era considerata, alaturi de Cetatea Chilia (situata la gurile Dunarii), ‘poarta creştinatatii’ si ‘cheia a toata Tara Moldovei, a Ungariei si Tarii de pe Dunare’ sau ‘plamanii Moldovei”. Rolul lor strategic in stoparea expansiunii otomane era recunoscut de sultanul Mehmed al II-ea incă din 1462: ‘atata timp cat Chilia si Cetatea Alba sunt ale valahilor si Belgradul sarbesc e al ungurilor, noi nu vom putea invinge cu totul pe ghiauri’ (Nicolae Iorga).
Dupa numeroase incercari nereusite, la 30 iulie 1484, o puternica oaste turco-tatara, condusa de sultanul turc Bayazid al II-lea, a asediat Cetatea Alba pe timpul domnitorului Stefan cel Mare, cetatea cazand sub ocupatie otomana la 5 august a aceluiasi an.
Cazare in Romania
Pentru cazare oriunde in Romania, click AICI.
Destinatii, obiective turistice si festivaluri din Romania
Pentru alte destinatii, obiective turistice si festivaluri din Romania, click AICI.
Poze cu Cetatea Alba
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu