sâmbătă, 23 aprilie 2011

Românii de pe Valea Timocului, de la Sud de Dunăre, doresc de Sfintele Sărbători ale Paştelui o recuperare spirituală prin recunoaşterea identităţii n

Timoc Press

romanii-de-pe-valea-timocului.jpg

Mălainiţa, Timoc, Serbia/radio Reşiţa/vineri, 22 aprilie 2011/ - “Românii timoceni învaţă că sărbătorirea Sfintelor Paşti trebuie să înceapă liturgic cu participarea la slujba specifică oficiată în lăcaşele de cult”, a afirmat părintele Bojan Alexandrovici, paroh de Malainiţa şi Remesiana, precum şi protopop al Protopopiatului Dacia Ripensis cu sediul la Negotin. După multă vreme românii din Timoc pot lua parte la slujbe bisericeşti în limba română. Chiar dacă de-a lungul timpului au fost nevoiţi să stea departe de biserică, ei nu s-au îndepărtat de credinţă, oficiind ceremoniale cu caracter liturgic în propriile gospodării. În localităţile îndepărtate de lăcaşe de cult, încă se obişnuieşte ca din Joia Mare să se păstreze o bucată de pâine. În prima zi de Paşti, bucăţile de pâine se pun într-un vas cu vin din care, după vestirea Învierii lui Hristos de către cel mai în vârstă din familie, se oferă celorlalţi membri. Obiceiul are rădăcini din vremea când românii din Timoc erau creştini elevaţi, spune prăintele Bojan Alexandrovici.
La Negotin, în Valea Timocului, Vinerea mare mai este numită Vinerea Ouălor, deoarece este ziua din Săptămâna Mare în care se vopsesc ouăle. În această zi se ţine post negru şi nu se lucrează nimic. Românii timoceni participă la slujba Prohodului Domnului unde trebuie să aprindă câte o lumânare, dacă le-a murit cineva apropiat şi dacă acest lucru nu s-a făcut în momentul plecării lumeşti.
Slujba de Înviere se săvârşeşte înaintea răsăritului soarelui, încheindu-se la apariţia zorilor zilei. “Sărbătoarea Învierii Domnului are semnificaţii adânci pentru, timocenii, care trebuie să reînviem tradiţiile, să revitalizăm cultura şi spiritualitatea românească, să ne afirmăm identitatea. Pentru noi, Învierea Domnului nu reprezintă numai Biruinţa vieţii asupra morţii, ci are şi un înţeles al atingerii unui ideal, cel de recuperare spirituală”, a afirmat părintele Bojan Alexandrovici.
În prima zi de Paşti, slujbe religioase se vor săvârşi la Malainiţa şi la Isacova, iar în cea de a doua zi un sobor de preoţi se va afla la clopotniţa sfinţită din satul Busur, de pe Valea Moravei. A treia zi de Paşti, în curtea Bisericii din Malainiţa, toţi cei cu spirit românesc se vor putea bucura împreună la auzul cântecului popular şi la văzul portului specific naţional, la cea de a 4-a ediţie a Festivalului de Paşti, care aşteaptă oaspeţi din România.


Sursa: http://www.timocpress.info/?p=3800

Niciun comentariu: