vineri, 29 aprilie 2011

Pe străzile Chişinăului au fost lansate 20 de troleibuze noi

Începând cu ziua de astăzi pe străzile oraşului Chişinău vor circula 20 de troleibuze noi. Acestea sunt primele unităţi de transport, din cele 102 achiziţionate de Primăria Chişinău, pentru parcul Regiei Transport Electric. Troleibuzele respective vor circula pe ruta nr. 22, care este cea mai lungă din oraş şi leagă sectoarele Buiucani şi Botanica, traversând sectorul Centru.

Lansarea troleibuzelor pe rută a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar la eveniment a participat primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consilieri municipali, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău şi simpli cetăţeni.

În discursul său, edilul capitalei a declarat că cele 102 troleibuze reprezintă cea mai importantă achiziţie a unui lot de unităţi de transport public pentru Chişinău din ultimii 20 ani. „Este unul din rezultatele activităţii Primăriei Chişinău în ultimii 4 ani. În urma reformelor implementate, eforturile noastre de înnoire a parcului auto pentru transportul în comun, în vederea creşterii confortului călătorilor şi a optimizării costurilor, dar şi pentru a avea mijloace de transport nepoluante, au avut succes”, a remarcat primarul general.

Dorin Chirtoacă a subliniat că troleibuzele corespund standardelor europene, menţionând totodată şi beneficiile acestora, precum consumul de energie cu 40% mai mic decât cele actuale şi costuri de întreţinere semnificativ mai scăzute faţă de cele vechi. Troleibuzul are 101 de locuri, din care pe scaune 26. Maşinile noi sunt dotate şi cu sistem de informare electronic şi cu sistem de dirijare automatizat.

În context, primarul de Chişinău şi-a exprimat speranţa că transportul public, în proces de renovare, va uni oamenii, îi va apropia şi-i va binedispune.

Prezent la ceremonia de lansare a troleibuzelor pe rută, ambasadorul Uniunii Europene în republica Moldova, Dirk Shuebel, a menţionat că trolebuzele noi pentru Chişinău sunt dovada bunelor relaţii dintre UE şi Republica Moldova, iar susţinerea din Vest pentru procurarea de noi trolebuze este doar unul dintre proiectele iniţiate împreună cu atorităţile moldovene. Ambasadorul european a ţinut să sublinieze că proiectul privind noile unităţi de transport, reprezintă un proiect pentru cetăţeni, iar trolebuzele vin să ofere confort celor care le vor folosi.

Menţionăm că toate cele 102 trolebuze achiziţionate de Primărie vor sosi la Chişinău până la 1 iunie curent. Achiziţionarea de troleibuze noi pentru capitală a fost posibilă graţie unei colaborări dintre Primăria municipiului Chişinău cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii şi Uniunea Europeană. Costul total al proiectului privind achiziţionarea troleibuzelor noi în Chişinău este de 13,7 milioane Euro. Din această sumă, 10 milioane Euro reprezintă creditul acordat de BERD şi BEI, iar 3 milioane Euro este un grant acordat de Uniunea Europeană municipiului Chişinău, în cadrul Programului Politicilor de Vecinătate.


Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

Niciun comentariu: