vineri, 29 aprilie 2011

Intalnire de lucru a comunitatilor romanesti din Serbia cu alte minoritati in vederea colaborarii viitoare

Timoc Press

12.jpg

Belgrad, Serbia/Romanian Global News/miercuri, 27 aprilie 2011/ - La Belgrad a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia (PDRS), Comunităţii Românilor din Serbia, Partidul Romilor şi Partidului Democrat al Rutenilor din Serbia.
Temele care au fost dezbatute la această întălnire s-au referit la poziţia minorităţilor română(romanii din Banat şi românii/vlahii din Timoc), romă, rutenă la modalităţile şi modul de colaborare a acestor organizaţii, pregatirile pentru recensamânt ca şi pentru vitoarele alegeri parlamentare, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Cu prilejul acestei întălniri au fost constatat faptul că poziţia minorităţilor din Serbia s-a înrautaţit, mai ales dupa alegerile pentru Consiliile Naţionale ale minorităţilor. Având toate aceste întămplări din perioda premergatoare alegerilor, în timpul şi dupa alegeri pentru Consilii unde partidele poporului majoritar cu ajutorul reprezentanţilor Ministerului pentru minorităţi, prin frauda, au preluat controlul asupra Consiliilor şi prin urmare s-a pierdut sensul de autonomie culturală a minorităţilor.

Din această cauză este necesară o colaborare mai bună şi solidă între minorităţi pentru a putea rezolva într-un mod mai uşor şi rapid problemele cu care se confruntă.Din acest motiv se vor trimite invitaţii şi altor organizaţii minoritare din Serbia cu scopul de a se alătura iniţiativei de colaborare în idea unei protejari mai bune a drepturilor minoritare.Deja Partidul Democrat al Bulgarilor a exprimat dorinţa de a se alatura acestei iniţiative.

Deasemenea, o atenţie deosebită sa dat vitoarelor alegeri parlamentare şi cautarea soluţiilor în ceea ce priveşte participarea la aceste alegeri.Toţi au fost de acord că ar fi mai bine ca minorităţiile să participe înpreună pe o listă. În acest mod minorităţile ar avea în parlamentul Serbiei reprezentanţi autentici şi nu ca până în prezent unde partidele majoritare ş-au pusă în funcţie reprezentanţi lor care să le reprezinte intetresele.

Acestea reprezintă prima întălnire organizată de aceste organizaţii şi se aşteaptă adeararea altor organizaţii ale minotităţilor.

La întălnire au participat Predrag Balasevic preşedinte al PDRS, Dragan Demic vicepreşedinte, Miroslav Gruic preşedintele Comitetului executiv al PDRS, Dorel Cebzan vicepreşedintele Comunităţi Românilor din Serbia, Srdan Şain preşedintele Partidului Romilor şi Miroslav Besermenji preşedintele Partidului Democrat al Rutenilor.

Niciun comentariu: